יודעות לחגוג: 10 סדרות שלימדו אותנו מה זה ספיישל לחגים
המנהג האמריקאי של פרקי ספיישל לחגים לא הצליח לעבור תרגום ראוי לטלוויזיה הישראליות, אז מזל שהאמריקאים המשוגעים האלה עושים מספיק פרקי חגים מיוחדים עבור כולם. אלה פרקי החגים האהובים עלינו, גם אם אין שם את ראש השנה
אף על פי שכל ילד בישראל יודע שעכשיו מתחילה תקופת החגים, משום מה המנהג האמריקאי של פרקי ספיישל לכבוד התקופה הזו לא הצליח לחדור לתרבות הטלוויזיה הישראלית. פרקי ספיישל הם פרקים המשודרים בחג מסויים והוא כתוב ומבוים בהתאם לחג. בדרך כלל מדובר בחג המולד, חג ההודיה וליל כל הקדושים. כדי להיכנס לאווירת החג, החלטנו לאסוף עבורכם את פרקי הספיישל הכי טובים ששודרו בטלוויזיה, לא כולל פרקי ההאלווין של הסימפסונס, כי באמת – איך נבחר את הטוב ביותר?
הג'וקר גונב את חג המולד // "באטמן: הסדרה המצוירת"
הפרק השני בלבד של סדרת האנימציה המיתולוגית של באטמן הוא בכלל ספיישל חג מולד בשם "חג המולד עם הג'וקר". הפרק נפתח, איך לא, בג'וקר שבורח מארקהם אסיילום המפורסם בעזרת טיל שהסתיר בתוך עץ חג המולד, תוך כדי שהוא שר גרסה קצת אחרת של Jingle Bells. באטמן ורובין יוצאים למסע חיפושים בגות'הם ומגלים שהכל די שקט, לפחות עד שהם מגיעים הביתה לצפות בסרט לכבוד חג המולד ומגלים שהג'וקר השתלט על אולפן טלוויזיה. הוא לכד שלושה בני ערובה: נציב המשטרה גורדון, שדרנית החדשות סאמר גליסון ואת הבלש הארווי בולוק. הג'וקר, ראוי לציין, מדובב מארק האמיל האחד והיחיד, שגם עיצב את הצחוק המטורף של הג'וקר והציב רף גבוה לגבי איך שהג'וקר נשמע.
הונאת החג של ג'ורג' קונסטנזה // "סיינפלד"
הפרק התשיעי בעונה העשירית של "סיינפלד" אמנם אחרי הרבה פרקי ספיישל, אבל גם זכה לאינספור שבחים והתמקם במקום השלישי ברשימת "פרקי החגים הטובים ביותר" של TV Guide. בעיניי, הפרקים הכי טובים של סיינפלד הם הפרקים בהם לכל דמות בחבורה יש סיפור נפרד לחלוטין, וזה בדיוק המקרה בפרק הזה: ג'רי יוצא עם מישהי שלפעמים נראית מושכת ולפעמים נראית מכוערת (עלילה שבחיים לא הייתה עוברת מסך היום), קריימר חוזר לעבודה הישנה שלו בחנות הבייגל ואיליין נותנת לבחור במסיבת חנוכה מספר מזויף, ומגלה שהיא נתנה את המספר על כרטיסייה לחנות הבייגל של קריימר. אבל את ההצגה גונב ג'ורג' (ואביו, בגילומו של ג'רי סטילר) כשהוא מנסה לחמוק מלקנות מתנות לקולגות שלו באמצעות כרטיסי תרומה מזויפים לעמותה שלא קיימת – וכמובן, חושף לעולם את החג פסטיבס, פארודיה נהדרת על עצם קיום חגים.
שלושה תרנגולי הודו // "משפחה מודרנית"
לרוב אני מוצא שפרקי חג ההודיה לפעמים נוטים להיות פרקים פחות מרגשים, אבל במקרה של הפרק השמיני בעונה השישית של "משפחה מודרנית", מדובר באחד הפרקים המצחיקים של הסדרה. פיל דנפי, אותו מגלם בכישרון רב טיי בארל, מקבל אישור מאשתו קלייר (ג'ולי בואן) לקבל את האחריות על ארוחת חג ההודיה, כשבפועל היא לא מוכנה לשחרר ומכינה בסתר תרנגול הודו נוסף בזמן שפיל ובנם לוק עובדים על תרנגול הודו אחר. בינתיים, ג'יי (אד אוניל) וגלוריה (סופיה ורגרה) מנסים להתחמק מארוחת החג לאחר שחופשתם בוטלה. כיאה לסדרה, כולם נמצאים שם אחד בשביל השני וזאת בדיוק האווירה שצריכה להיות בפרק ספיישל.
חג הסטירות // "איך פגשתי את אמא"
אפשר להגיד הרבה על "איך פגשתי את אמא" – במיוחד על האופן שבו היא נגמרה – אבל הסדרה בהחלט ידעה איך לבנות בדיחה חוזרת באופן שניתן לקפוץ אליה בכל רגע נתון, בדיוק כמו התערבות הסטירות של ברני ומרשל. בעונה השנייה ברני מפסיד בהתערבות למרשל וצריך לבחור: עשר סטירות עכשיו או חמש סטירות שאותן מרשל יכול להעניק לברני בכל זמן נתון. ברני בוחר בחמש סטירות. עד הפרק התשיעי של העונה השלישית ברני מקבל כבר שתי סטירות ובימים שלקראת ארוחת החג מרשל מתגרה בברני וגורם לו לחיות בפחד מהסטירה השלישית. הוא אפילו מייצר ספירה לאחור. מרשל נהנה אולי קצת יותר מדי, כי לילי, אשתו, שמה לב שהוא עסוק יותר בברני מאשר בהכנות ואוסרת עליו לסטור לברני. כמובן שברני מתגרה בו עד עשר השניות האחרונות, בהן גם ללילי נמאס ומחליטה לאשר למרשל לסטור לברני. אני לא אשקר, זה נראה כואב.
ארמדילו החגים // "חברים"
בפרק העשירי בעונה השביעית של קומדיית המצבים המצליחה רוס מחליט שהגיע הזמן להכיר לבנו הצעיר קצת מורשת יהודית בחג המולד. בן הקטן רגיל שסוזן, אמו וגרושתו של רוס, מתחפשת לסנטה בכל שנה, אך רוס לא מצליח להשיג תחפושת מספיק יהודית ברגע האחרון וממציא לסנטה חבר – ארמדילו החגים, שבא ללמד אותו על חנוכה. צפו בפרק הזה ותגידו לי שלא צריך לאמץ את ארמדילו החגים כסמל לאומי. נראה אתכם.
זומבים בקולג' // "קומיוניטי"
לא רק שהסדרה הזאת עשתה פרקי חגים מצוינים, היא גם עשתה פרודיות מצוינות, רובן לפני העונה הרביעית. הפרק השישי של העונה השנייה מתרחש בליל כל הקדושים ואנחנו מקבלים פרודיה על סרטי זומבים כאשר מחלה מסתורית מתחילה להתפשט במסיבת ליל כל הקדושים בקולג' הקהילתי. הפרק כולל כמה רגעים נהדרים של כל הדמויות, כולל סצנת סקס בין שירלי (איווט ניקול בראון) וצ'אנג (קן ג'ונג) והרגע שבו עבד מקריב את עצמו ומפציר בטרוי להיות "האדם השחור הראשון שישרוד עד הסוף". פשוט זהב.
השוד המסורתי // "ברוקלין 99"
הפעם לא מדובר על פרק מסוים, אלא על מסורת ארוכת שנים של "ברוקלין 99", העוסקת ביחידת משטרה בברוקלין. בכל עונה היה פרק המתרכז בתחרות פנימית בתחנת המשטרה שהתחילה בהתערבות בין הבלש ג'ייק פרלטה (אנדי סמברג) וקפטן הולט (אנדרה בראואר). במהלך השנים המסורת הלכה, השתכללה ונהייתה מטורללת יותר ויותר ואף פעם לא נמאס לראות ולהמר תוך כדי צפייה מי ינצח. אלו פרקי חג מצויינים לא רק בגלל המתח, אלא בגלל שעלילת הצד הזאת, שחוזרת פעם בעונה, מדגימה באופן מדהים איך מסורת מתפתחת ומשתנה עם השנים.
הפעם שכולם הגיעו מחופשים לעבודה // "המשרד"
"המשרד", הסדרה שהמציאה את הקרינג', ידועה בפרקי החגים שלה, אבל זה פרק יוצא דופן כי הוא נתן לנו גם את אחת הדמויות הבולטות בחברת הנייר "דנדר מיפלין": קריד בראטון. קריד הוא הדמות הכי מופרעת במשרד. אם הסדרה בנויה כאילו המשרד הוא בעצם גן ילדים, אז קריד הוא הילד הפסיכופט שיושב בפינה וגוזר לברביות את הראש עם מספריים. בתחילת העונה השנייה מייקל כבר קיבל הודעה שעליו לפטר את אחד העובדים עד סוף החודש, אך מייקל, שרק רוצה שכולם יאהבו אותו, מחכה עד הפרק החמישי כדי לקבל את ההחלטה הזאת. עליו לבחור אם לפטר את דבון או את קריד וכמובן שקריד יעשה הכל כדי להישאר. זו הפעם הראשונה שבה אנחנו נחשפים לטירוף של קריד ואיזה כיף שמייקל בחר לפטר בסוף את דבון במקום.
ספיישל ליל כל הקדושים בחוות טגרידי // "סאות' פארק"
כולם יודעים עד כמה יוצרי סאות' פארק, טריי פארקר ומאט סטון יכולים ללכת רחוק. הרבה שיט קרה בסדרה הזאת: קארטמן נתן לילד שהוא שונא לאכול את ההורים שלו ללא ידיעתו, רנדי הזדיין עם עטלף ובכל רגע נתון יכול להגיע האיש-דוב-חזיר ולהשתגע לגמרי. לרוב הסדרות ברשימה הזאת היו מספר מרשים של פרקי חגים, אבל לא כמו לסאות' פארק – שבשלב הזה כבר הגיעה למעל 20 עונות. הפרק החמישי של עונה 23 נפתח כשרנדי מגלה שלבת שלו, שלי, יש "בעיית מריחואנה". היא פשוט ממש ממש שונאת מריחואנה. הוא כמובן מנסה לגרום לה לאהוב את מה שהוא עושה למחייתו אבל נכשל ולבסוף שלי מחליטה להרעיל את החומר שרנדי תכנן למכור כ-"ספיישל ליל כל הקדושים". הספיישל מעיר את המתים וגם את פו הדוב, אותו רנדי רצח באכזריות לטובת היחסים שלו עם סין. אבל השיא של הספיישל הוא דווקא עלילת הצד המתארת את מערכת היחסים הרעילה של באטרס עם מומיה שהחליטה לקלל אותו, וכל פרק שבו באטרס מקבל תפקיד מרכזי זה פרק טוב.
חג המולד הלבן // "מראה שחורה"
אחרי העונה השנייה של "מראה שחורה" שוחרר פרק ספיישל לכבוד חג המולד בכיכובו של ג'ון האם, רייף ספאל ואונה צ'פלין. מראה שחורה היא סדרת אנתולוגיה המציגה סיפורים שונים המתמקדים באדם מול הטכנולוגיה, כך שהיה מפתיע לראות שהסיפור של הפרק מתמקד בשני גברים שתקועים בבקתה בשלג בחג המולד, אבל משם הסיפור רק נהיה מעוות יותר ויותר. בניגוד לפרקי החגים האחרים ברשימה, זה לא פרק שגורם לך לצאת בתחושה חמימה לחגים, אבל הוא אחד הפרקים היצירתייים והמרתקים ביותר של מראה שחורה בפרט ובסדרות טלוויזיה בכלל.