לא התלוננתי: נשים וגברים מספרים על הסיבות בגללן שמרו על שתיקה

האשטג ״לא התלוננתי״ תופס תאוצה ביומיים האחרונים בטוויטר. גברים ונשים עונים על השאלה הכל כך נפוצה - למה לא אמרתם שום דבר כשזה קרה?

הפגנה נגד ברט קאבנו (צילום: getty images)
הפגנה נגד ברט קאבנו (צילום: getty images)
30 בספטמבר 2018

ב-5 לאוקטובר 2017 התפוצצה פרשת הארווי ווינשטיין, שהעלתה למודעות הציבורית נושא מוכחש ומושתק – הטרדות ותקיפות מיניות שנעשות באין מפריע, לא בסמטאות חשוכות או מקומות מסוכנים, אלא בעבודה, בבית הספר, באוניברסיטה, בצבא, בקיבוץ, במשפחה ובכל מקום.

בעקבות הפרשה התחיל קמפיין MeToo שיזמה טרנה בורק. היא ביקשה מנשים לשתף את סיפורי ההטרדות המיניות שעברו. הקמפיין תפס תאוצה בזכות השחקנית אליסה מילאנו, כשנשים בכל העולם, מכל תחומי החברה, סיפרו על תקיפות והטרדות מיניות שעברו. מימדי התופעה שהתגלתה היו מזוויעים בגודלם.

הפגנות נגד ברט קבאנו (צילום: getty images)
הפגנות נגד ברט קבאנו (צילום: getty images)

 

שנה לאחר מכן, נראה שלבית המשפט העליון עומד להיבחר שופט שנחשד בעצמו בהטרדה מינית. ברט קבאנו הוא המועמד של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ (שמואשם בעצמו בתקיפות מיניות). קבאנו נחשד שכפה את עצמו בתיכון על ד״ר כריסטין בלאזי פורד. לאחר שימוע דרמטי שנערך בסנאט לפני שלושה ימים, ולמרות המודעות הגוברת לנושא, נדמה שהדבר לא ימנע ממנו לכהן לכל החיים במשרה החשובה.

אחת השאלות המרכזיות שמופנות כלפי ד״ר פורד היא מדוע לא התלוננה בזמן אמת. כדי לענות על השאלה נשים רבות פנו לטוויטר ותחת ההאשטגים #IBelieveChristineBlaseyFord ו-#whyididntreportit סיפרו על הסיבות שלהן לשתיקה.

ג׳מימה קירק (״בנות״) מספרת על האונס שעברה
ג׳מימה קירק (״בנות״) מספרת על האונס שעברה

 

גם בישראל השאלה ״מדוע לא התלוננת״ נפוצה, כמעט כמו העונשים המגוחכים לאנסים סדרתיים. לכן לא מפתיע שהגרסה העברית תפסה תאוצה במהירות. האשטג #לאהתלוננתי מכיל עשרות עדויות קשות מנשים וגברים.

גם גברים הצטרפו לקמפיין, חלקם עם פרופיל ציבורי גבוה

שנה לאחר MeToo, נושא ההטרדות המיניות ממשיך לשלוט בסדר היום הציבורי. לפרקים נדמה שהשינוי שנעשה הוא אמיתי, ולפרקים נדמה שבאופן מהותי שום דבר לא השתנה. הסיפור של ברט קבאנו הוא רגע היסטורי חשוב, על מנת להבין האם באמת התחוללה תפנית, או שהיחס למתלוננות נשאר כשהיה.