גמר האירוויזיון: התשוקה האיטלקית חזרה, וישראל? בעיקר באנו ליהנות

זוכי התחרות, להקת Måneskin. צילום: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
זוכי התחרות, להקת Måneskin. צילום: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

זה היה גמר פחות גרנדיוזי מזה שנערך פה אצלנו לפני שנתיים, לא היה מועמד ברור לזכייה בניגוד לפעמים קודמות והוויכוח על טיב השירים נמשך גם עכשיו. ועדיין: ההולנדים הצליחו להרים הפקה ראויה, ואנחנו נזכרנו כמה אנחנו אוהבים את התחרות הזו. להתראות בשנה הבאה באיטליה הבנויה

אתמול בערב הגיעה לסופה עוד תחרות אירוויזיון. אם בשנים קודמות ניתן היה לזהות מי תזכה בתחרות עוד לפני שהתחילה, אתמול זה נראה שהכל היה פתוח. חלק אמרו שזה בגלל הרמה הגבוהה של רוב השירים, וחלק אמרו שזה דווקא בגלל הרמה הנמוכה שלהם. 26 מדינות עלו לבמה זו אחר זו בערב שנראה פחות גרנדיוזי, יצירתי ומושקע מהתחרות שנערכה בישראל לפני שנתיים.

צריך לזכור שההפקה ההולנדית הצליחה במשימתה להרים אירוויזיון למרות שלל מגבלות קורונה שעמדו בדרכה ומנעו ממנה להוציא את המיטב האפשרי, מה שהתבטא בגלויות משעממות (אין מה להשוות צילומים על מסך ירוק לריקודים ברחבי תל אביב, אילת או יערות הכרמל) ובקטעים אמנותיים שהתבססו על הקלטות מראש וריחוק חברתי. משלחת אחת (אוסטרליה) שהופיעה מהבית בגלל עוצר יציאות מהמדינה ומשלחת שניה (איסלנד) שהופיעה בהקלטה מהחזרות בגלל שני מקרי קורונה בלהקה, יחד עם הזוכה ההולנדי דאנקן לורנס שנשאר בבית בשל בדיקת קורונה חיובית, נחשבו להצלחה מסחררת. בתקווה שאירופה תצליח להתחסן עד מאי הבא, בשנה הבאה צפוי לנו אירוויזיון כמו שהכרנו בעבר.

את שלושת המקומות הראשונים תפסו שלוש מהמדינות המייסדות של התחרות עם שירים בשפת הלאום, שגם היו בין הפייבוריטיות לזכייה: שוויץ, שזו התחרות השנייה ברציפות בה המדינה מסיימת בטופ 5, צרפת, שמאז בחירת השיר בקדם אירוויזיון הצרפתי בסוף ינואר צפו לה ניצחון ולבסוף הגיעה למקום השני, ואיטליה, שב-2011 חזרה לתחרות לאחר הפסקה של 13 שנים ומאז הספיקה לסיים פעמיים במקום השני (כולל את "סולדי" האהוב של מחמוד מהאירוויזיון בתל אביב) ופעם אחת במקום השלישי, בשיר שזכה במקום הראשון בהצבעת הקהל אך לא קיבל מספיק נקודות מהשופטים בבית. 

צרפת. כמעט ניצחון 

במהלך השנים דובר רבות על כך שאת איטליה לא מעניין האירוויזיון ועל כן הם יעשו הכל על מנת להצליח בתחרות מבלי לזכות בה. כנראה שהרצון להביא כבוד, גאווה ולהחזיר את התיירות למדינה מוכת הקורונה, הספיקו לאיטלקים בשביל לגרוף עוד כמה נקודות שמיקמו אותם במקום הראשון והביאו לארץ המגף את הזכייה השלישית בתחרות, עם שיר הרוק Zitti e bouni ("שתוק ותתנהג יפה") בביצוע להקת Måneskin, וכמו בארץ לאחר הזכייה של נטע – מסתמן שהזכייה הזו מחזירה לאיטלקים את העניין בתחרות.

איטליה. הזוכה הגדולה 

כאשר התקשרו המנחים לכל המדינות על מנת לקבל את הצבעת השופטים, ישראל קיבלה ניקוד מחברי השיפוט של 17 מדינות. ב-17 מדינות, צוות השופטים החליט למקם את עדן אלנה בין עשרת המקומות הראשונים, בין היתר מדינות כמו נורבגיה, שוודיה ובריטניה שלאו דווקא נחשבות החברות הטובות של ישראל בזירה החוץ-אירוויזיונית. כאשר התחיל שלב חשיפת הצבעת הקהל, ארבע מדינות זכו בכבוד המפוקפק וקיבלו אפס נקודות. מאותו רגע, הבינו כל שאר המשלחות שהקהל לא מרחם ובבוא תורן לקבל את הניקוד התוצאה יכולה להיות כואבת, ואפילו מאוד. המדינות שקיבלו את המכה הקשה ביותר הן סן מרינו (13 נקודות מהקהל) שהביאה את הנאמבר המושקע בתולדותיה עם הופעת אורח של הראפר פלו-רידה ומלטה (47 נקודות מהקהל) שסיימה שלישית בהצבעת השופטים – בדיוק כמו נטע ברזילי, שגם היא הגיעה שלישית בשופטים. עכשיו דמיינו את נטע ברזילי, מקבלת 47 נקודות מהקהל במקום 317, ורואה יחד עם כל עם ישראל איך חלום האירוויזיון בתל אביב מתפוגג. ככה בדיוק הרגישו המלטזים אתמול בערב.

סן מרינו. מקום 22 בדירוג הכללי

בשנת 2002, כאשר שרית חדד סיימה במקום ה-12 באירוויזיון, זו נחשבה אכזבה. אתמול בערב, כשהגיע תורה של עדן לקבל את הניקוד מהקהל, 20 הנקודות שקיבלה והציבו אותה במקום ה-17 הסופי, לא אכזבו אותה, את המשלחת הישראלית או את החובבים בארץ. המשלחת הישראלית עשתה עבודה נהדרת ובאמצעות שדרוג השיר, הופעה ובימוי נהדרים הרימה את Set Me Free, שכאשר נבחר דורג במקום האחרון בסיכויי הזכייה. השנה לא באנו לנצח, באנו ליהנות, ובזה הצלחנו ללא ספק. הדעה שרווחה בקרב חובבי האירוויזיון לאחר חצי הגמר ובהתאם לטבלאות ההימורים, שלפיה ישראל הצליחה לעלות לגמר מאחד המקומות האחרונים (9-10), התבררה כשגויה לאחר חשיפת תוצאות האמת. ישראל עלתה לגמר מהמקום החמישי, עם 99 נקודות מהשופטים ו-93 נקודות מהקהל בבית. גם השופטים וגם הקהל הסכימו, בעיצומו של מבצע צבאי ששם את ישראל באור שלילי, לשים את הפוליטיקה בצד ולתת למוזיקה לנצח.

ישראל. באנו ליהנות

אז איזה שירים אהבנו? הקהל בבית התחבר לצד המזרח אירופאי שלו ונתן 12 נקודות למסיבת הטבע מאוקראינה ו-10 נקודות לשיר בניחוח בלקן ביט בוקס מרוסיה. חבר השופטים שלנו, שכלל את אביה פרחי, אוהד חיטמן, יוסי חרסונסקי, נוי אלוש ורוני סופרסטא,ר אהב לעומת זאת את הבלדה משוויץ (12 נקודות) ואת הדיסקו מליטא (10 נקודות).

שוויץ. מקום ראשון של כל השופטים הישראליים, חוץ משל נסיכת הפופ רוני סופרסטאר שדירגה את הבלדה במקום ה-4

כבר עכשיו מתחילות באיטליה ההכנות לאירוויזיון הבא ולמציאת העיר שתארח את התחרות (השמועות מדברות על מילאנו או טורינו), שייערך באחת השבתות של מאי 2022. בארץ, ״רשת״ כבר מחממת מנועים לקראת עליית האקס פקטור, שהזוכה המאושר בתכנית יזכה בכבוד לייצג את ישראל בתחרות. לישראל יש צוות אירוויזיון מקצועי ומיומן שיודע לעשות את העבודה ואפילו קהל אוהד שנהנה מהתחרות ומחבק את נציגיו גם אם הם מסיימים מחוץ לעשירייה הראשונה. עם נקודת פתיחה כזאת, אפשר להיות אופטימיים ולקוות שעונת האירוויזיון הבאה של ישראל תהיה מוצלחת עוד יותר מזאת שהסתיימה היום לפנות בוקר לצלילי דיסטורשן וצעקות באיטלקית.

יאללה בלגן. צילום: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
יאללה בלגן. צילום: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images