מה הסבירות שבניין יתמוטט בת"א? תשובת העירייה מרגיעה. בערך

קריסת הבניין בחולון. מתוך שידורי "כאן"
קריסת הבניין בחולון. מתוך שידורי "כאן"

קריסת הבניין בחולון העלתה את החשש בקרב תושבי העיר המתגוררים בבניינים ישנים ומוזנחים - וכאלה לא חסר. פנינו לעירייה שמסרה לנו נתונים חלקיים אך מעודדים באשר למצב המבנים המסוכנים בעיר. הבעיה הגדולה היא שבכל הארץ אין אף גוף שתפקידו לפקח על בנייני מגורים

13 בספטמבר 2021

קריסות הבניין בחולון השבוע והבניין ברמת גן בחודש שעבר הובילו לחששות בקרב תל אביבים רבים בנוגע למבנים הישנים יותר בעיר – חלקם לא שופצו מאז שנות ה-50. תקנים הדורשים בדיקת מהנדס כל 3-5 שנים לא מיושמים בחלק מבתי הדירות כפי שמעידים השוכרים ונתונים באחריותו של ועד הבית, שלפעמים בכלל לא מודע לדרישה.

בניין תל אביבי. אין קשר בין הבניין המצולם לנאמר בכתבה. בערך. צילום: מערכת טיים אאוט
בניין תל אביבי. אין קשר בין הבניין המצולם לנאמר בכתבה. בערך. צילום: מערכת טיים אאוט

לפי העירייה, 689 בניינים מוכרזים כיום כמסוכנים בהתאם לחוק העזר העירוני ונמצאים בשלבים שונים של טיפול. למרות בקשותינו לקבל התפלגות המדויקת של הבניינים המסוכנים – בין דרום ומזרח העיר למרכזה וצפונה – סירבה העירייה לענות והסתפקה באמירה כי מרבית הבניינים הנמצאים ברשימה ממוקמים במרכז העיר.

יש לציין כי לא כל בניין המוגדר כמסוכן נמצא בסכנת קריסה מידית, ולפי העירייה אין אף בניין בעיר שנמצא כרגע ברמת הסיכון הגבוה ביותר. העירייה מסווגת בניינים מסוכנים ל-3 סוגים שונים, כשלכל אחד מוצא צו שונה בהתאם לחוק העזר העירוני:

  • צו 3: הצו שאתם "רוצים" לקבל – אין סכנה למגורים, אך יש לתקן ליקויים שעלו בביקורת ואם לא יתוקנו הם עלולים להוביל לסיכון גבוה – 687 מהבניינים המוגדרים בסיכון בעיר נמצאים ברשימה זאת.
  • צו 4:  הצו שצריך להתייחס אליו ברצינות – אין סכנה למגורים, אך יש לתקן את הליקויים שעלו בביקורת תוך פרק זמן מסוים שיקבע בצו – 22 מבנים מהמוגדרים כמסוכנים נמצאים ברשימה זאת.
  • צו 7:  הצו שבגללו תחזרו להורים – הבניין מהווה סכנה מידית למגורים – אין כרגע אף בניין בעיר המוגדר כך. בשנה האחרונה אירע מקרה אחד של פינוי בניין יזום לפני התחלת עבודות תמ"א 38.
יותר מידי בניינים. פלורנטין (תמונה: shutterstock)
יותר מידי בניינים. פלורנטין (תמונה: shutterstock)

העירייה מעניקה מענה שוטף לדיירים הפונים באופן יזום ליחידה למבנים מסוכנים ומגיעה לשטח לביצוע ביקורת והערכה. במידת הצורך, היא גם מכריזה על המבנה כמסוכן. במקרים אלה (שלא עלינו) העירייה תשלח לכם הודעה על ביצוע התיקונים הדרושים, על הריסת המבנה או חלקים ממנו, תבצע ביקורות ומעקב בבניין, ותאכוף את הדרישות על ידי נקיטת הליכים משפטיים נגד הבעלים במקרים חריגים.

אבל מה קורה במצב בו אף דייר לא פנה באופן יזום לעירייה?
לדברי העירייה, היא מבצעת ביקורות יזומות במבנים ברחבי העיר. יחד עם זאת, בעירייה לא פירטו באשר לתדירות הביקורות והקריטריונים שלפיהם הן נערכות. יצוין כי תל אביב אינה לבד: בישראל אין כיום גורם המפקח באופן יזום על מצב בתי המגורים. באיגוד המהנדסים מסרו בימים האחרונים כי אין להם שום מידע על המצב הקיים בשטח.

סימנים שהגיע הזמן להתקשר לעירייה, להזמין מהנדס מטעמכם (ואולי גם לארוז תיק לשעת חירום):

  • פיצוצים בבטון של הבניין.
  • טיח מתקלף או סדקים בקירות, בעיקר כאלו שחוזרים על עצמם שוב ושוב גם אחרי תיקון.
  • דלתות או ארונות שלא נסגרים עד הסוף גם אחרי שסדרתם אותם.
  • סדקים בין הקורות לעמודים, מעל הדלתות, באזורים המשותפים כמו גרם המדרגות או המעלית.
  • חשיפה של ברזלים בתקרה או במקומות אחרים וברזלים שמתנפחים, דבר העשוי להעיד על קורוזיה.
  • אם הבניין זז ורועד כשאתם קופצים על הרצפה.