לחיים: הבר הפלורנטינאי שחזר לפעילות ומציע שתשלמו כמה שתרצו

כמה שמת על הצ'ייסר? המשביר. צילום: מתוך האינסטגרם hamashbir2
כמה שמת על הצ'ייסר? המשביר. צילום: מתוך האינסטגרם hamashbir2

בבר הפלורנטינאי שמפעיל חמ"ל ארוחות במהלך היום החליטו לפתוח מחדש, לאט, בזהירות ובגישת הדאנה - כל אחד משלם כמה שהוא רוצה. האם זה משתלם? זה לא. אבל זה גם לא משנה. "גם אם שמו עשרים אחוז פחות, זה מה שמשמעותי לי"

26 באוקטובר 2023

פחות או יותר כל המסעדות ובתי הקפה מתמודדים עם מספר שאלות מורכבות כעת – הראשונה היא, כמובן "האם לפתוח?". אחריה מגיעה "כיצד לפתוח?" ולבסוף השאלה הבאמת קשה, "איך להתמודד עם הנזק הצפוי שיגרם מלפתוח למעט לקוחות?". בתי עסק רבים מוצאים דרכים יצירתיות כדי להשאיר את העסק בחיים עבור קהל הלקוחות שמשווע לקצת תחושת שגרה (וגם כי זה מה שהם הכי אוהבים לעשות), והרעיון המקורי של בר המשביר מסקרן במיוחד.

הבר הפלורנטינאי, שאוחז גם בחצר מרשימה (הם מגדירים אותה בתור החצר השנייה הכי מגניבה בעיר, אחרי התדר), פותחים את העסק במתכונת "מצומצמת וחברתית" – כלומר, ללא שירות, ואתם מחליטים כמה אתם רוצים לשלם על האוכל. יש הקוראים לזה שיטת הכובע, אבל החוזרים מהודו יגדירו את זה כמסורת הדאנה – אתם נהנים מהאוכל והשתייה, ואז נותנים לפי רצונכם, יכולתכם ונדיבות הלב שלכם. שוחחנו עם דן רושנסקי – מבעלי המשביר והדדה מפלורנטין ושל אנטליה היפואית – שסיפר לנו על ההחלטה לפתוח קצת אחרת.

"בכל מבצע תמיד אמרתי שאני פותח, כי חשוב לי להיות שם בשביל הלקוחות ולהראות שלא ינצחו או יכניעו אותנו. אבל הפעם זה היה אחרת", מסביר רושנסקי. "יש פה אבל לאומי שקשה להתאושש ממנו. בהתחלה הפעלנו מכאן חמ״ל בישולים, ודאגנו לאלפי מנות לכל מי שצריך. לאט לאט החלטנו לנסות לפתוח בערבים במתכונת מצומצמת וחברתית, בעיקר כדי להיות מרחב בטוח ונעים לקהל שלנו שמבקש מעט נחמה".

למה הכוונה במתכונת מצומצמת וחברתית?
"בבוקר אנחנו עדיין מפעילים את החמ״ל מהמטבח של המשביר, ובשאר המקומות אנחנו פותחים רק בערב, ובלי שירות. גם כי רוב הצוות במילואים, וגם כי הרגשנו שזה מה שיותר מתאים עכשיו. אנחנו לא מנסים להעמיד פנים שלא קרה כלום ושהכל כרגיל, אלא להיות לרגעים מקור לנחמה ולהגיש פיצה ובירה בתוך המציאות הבלתי אפשרית. בנוגע למתכונת החברתית – החלטנו לא לקבוע מחירים, אלא לתת לאנשים לשלם כמה שביכולתם כעת. כל אחד שם כמה שהוא יכול ומאמין".

המשביר. צילום: באדיבות המשביר
המשביר. צילום: באדיבות המשביר

ובנתיים, אנשים משלמים פחות מבדרך כלל?
"הרוב כן, פחות, אבל אנשים כן שמים סכום מכבד. חשוב לי לראות שאנשים מגיעים, שותים קצת בירה, אוכלים פיצה ובעיקר – גומעים מנה הכרחית ונחוצה של נורמליות. גם אם הם שמו עשרים אחוז פחות, זה מה שמשמעותי לי".

איך זה בכלל משתלם?
"זה לא. אבל אנחנו יודעים שזו תקופה קשה והישרדותית לכולם ושכולם מהדקים את החגורה. ברור שגם אנחנו כבר הפסדנו מלא כסף, אבל חשוב לנו לשמור על המקום חי ופועם וגם לאפשר לאנשים לצאת קצת מהבית וממהדורות החדשות. לכן בין היתר התפריט מצומצם ואין שירות של מלצרים, אבל חשוב לי להיות פתוח ללקוחות שלי וגם פניי לעתיד, וזה מה שגם יאפשר לנו לחזור למתכונת מלאה בהמשך".
המשביר 2, פתוחים החל מ-18:00 עד אחרון האורחים