זיכרון קולקטיבי: מפת תל אביב הופכת לספר זיכרונות

מיזם חדש הופך את מפת העיר לספר זיכרונות. בתפקיד המספר: כולם

ההאקתון של StreetsOFTLV. צילום: אלדד איתן ודורון ברסקיס
ההאקתון של StreetsOFTLV. צילום: אלדד איתן ודורון ברסקיס
6 בנובמבר 2014

שרונה קרני כהן (26) עלתה לארץ מלונדון לפני ארבע שנים כדי לכתוב ספר על שמות הרחובות בתל אביב. קרני כהן, ילידת תל אביב עם רקע אקדמי בתחום הפוליטיקה והסוציולוגיה, ראיינה לצורך התחקיר תושבים רבים, בהם הנכדים, הנינים וקרובי משפחה נוספים של האנשים שהונצחו בשמות הרחובות המרכזיים בעיר. היא גילתה מושא מחקר מרתק – סיפורים היסטוריים ואנושיים המסתתרים בכל פינת רחוב: “זה יכול להיות הזוג שהתנשק בפעם הראשונה ברוטשילד והיום מגדל את הילד שלהם בתל אביב, וזה יכול להיות ארנק שהלך לאיבוד והחיפוש אחריו הוליד מפגש אנושי מעניין", היא מספרת.

לאחר שנה של עבודה אינטנסיבית על סיפורי העיר תל אביב, הצטרפו אל קרני כהן שני שותפים גלעד גומא (29) ועומר זרחיה (32), והשלושה הבינו שיש להם סטארט־אפ בידיים. למה שאדם אחד יעשה את התחקיר ויכתוב את כל הסיפורים מנקודת מבטו, כשאפשר לתת לתושבים עצמם לכתוב את הסיפור? הפרויקט, StreetsOfTLV והבמה האינטרנטית לשיתוף הסיפורים הוקמו בהאקתון בהשתתפות עשרות תושבים צעירים, מתכנתים, מעצבים ואנשי תוכן. במשך 36 שעות רצופות עבדו המשתתפים יחד כדי ליצור מפה וירטואלית שתתעד את הסיפורים שתושבי העיר יחלקו וישתפו. האתר כבר עלה לאוויר בגרסה ראשונית, המאפשרת לגולשים לשתף סיפורים משלהם.

“אנחנו רוצים למפות באמצעות סיפורים את ההיסטוריה המשותפת של העיר שלנו", מסבירה קרני כהן. “זה יהיה ממש כמו לדפדף באלבומי תמונות מהעבר. עיריית תל אביב כבר משתפת איתנו פעולה, ואנחנו הולכים לקדם ולשווק את זה מול כל קבוצות הגיל והאוכלוסייה שקיימות כאן בעיר – מתלמידים בבתי הספר ועד הדור הוותיק. אלה לא יהיו רק הסיפורים של הדור שלנו. כלא יש הוא סיפור". גם בערים אחרות בעולם התלהבו מהרעיון ומתכננים להקים בנק סיפורים אורבני כזה, שאותו יבנו, יכתבו וירכיבו בעצמם התושבים שחיים בהווה, חיו בהן בעבר ויחיו בהן בעתיד. “כבר יצרו איתנו קשר גורמים מרומא, מסן פרנסיסקו, מיוהנסבורג וממקסיקו סיטי – כולם מתעניינים בהעתקת הפרויקט הזה למקום שבו הם נמצאים", מספר גומא.