חמידו עושה מע'לובה: המקום הסודי הכי לא סודי ביפו

לפלנצ'ה חוקים משלה. פלאפל חמידו (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של פלאפל חמידו)
לפלנצ'ה חוקים משלה. פלאפל חמידו (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של פלאפל חמידו)

רבים כבר גילו את הפלא ורבים עוד יותר יגלו אותו עם תחילת מסעותיה של הרכבת הקלה, אבל בינתיים מאחורי החזות הפשוטה והגנרית של "פלאפל ושניצל חמידו" מסתתרות מנות ערביות מסורתיות אדירות בתמחור הוגן, כולל מלוחיה אלוהית ומע'לובה עסיסית שגרמה לנו להתעלף מאושר

16 באוגוסט 2022

באמצע שדרות ירושלים, ממש מול בניין המישלמה ביפו, נמצאת מסעדה שקל מאוד לפספס. כשחולפים על פניה ברגל או ברכב היא נראית כמו עוד מיליון מקומות פונקציונליים וסתמיים שישמחו לשים לכם פלאפל, שקשוקה או שניצל בפיתה. המיקום שלה לצד צמיגי כריסטו וניחוח הגומי באוויר, ללא הוד והדר, הופכים אותה למקום שמתבקש לדלג עליו בדרך למוסדות קולינריים יותר מוכרים ונחשקים ביפו. בנוסף, קוראים לה "פלאפל שניצל חמידו", שם גנרי שאינו מעיד על מה שמתרחש בצלחות, בפיתות ובבגטים שלה. אנחנו כאן כדי לספר שמאוד לא כדאי לדלג ולפספס. הישארו עמנו.

הרמז הראשון לפלא שהוא "פלאפל ושניצל חמידו" מתקבל אם הולכים על המדרכה, מאטים צעדים ושולחים מבט בצלחות שעל השולחנות הכמעט-תמיד מלאים בשעות הצהריים. בצלחות האלה אין פלאפל ואין שניצל. יש בהן בשרים שירדו מהפלנצ'ה במצב אופטימלי, יש בהן תבשילים שמתחלפים על בסיס יומי ועולה מהן ניחוח שאי אפשר לטעות בו: מישהו כאן במטבח הזערורי יודע היטב מה הוא עושה. הכניסה אינה מעידה על דבר. זה נראה כמו כל דוכן פלאפל שביקרתם בו. מזמינים בדלפק שמתפקע מסלטים טריים, חצילים מטוגנים בעדינות ופלפלים חריפים רכים ומושחמים. התפריט שעל הקיר אינו מסגיר במאום את מה שמתחולל במטבח. זה מקום של הפתעות.

הפלאפל כאן מצוין, השקשוקה מעולה, ומי שלא מכיר מתפתה בוודאי להזמין איזו פיתה או בגט ולמלא אותן באחת האופציות השגרתיות, ביניהן מוצלח במיוחד קבב עסיסי ומתובל בדייקנות. המלצת המערכת: אל תעשו את זה. הדבר הנכון לעשותו הוא לשאול את חמידו שעומד בדרך כלל חייכני ונעים מאחורי הדלפק מה יש היום. יכולים להיות כל מיני דברים. יכול להיות דג מטוגן או פילה דג ברוטב עגבניות חמצמץ. יכול להיות תבשיל של בשר וירקות שורש עם טעם של בית, רק לא הבית שלכם. ויכול להיות שיהיה לכם מזל.

מי שמתגורר סמוך למקום הסודי הזה (היי, זה אני!) יודע שהוא בכלל לא סודי. למעשה, תושבי שכונת אל-נוזהא היפואית יודעים בהמוניהם שלא צריך מזל, צריך רק לשאול אם יש מע'לובה או מלוחיה, שתי מנות שמדגימות את קסם החמידו במיטבו: אוכל ערבי עממי ומסורתי שמבוצע בפשטות מחממת לב ובטן, במחירים סבירים לכל כיס, הרחק מההייפ המפונפן של "מטבח שאמי" או "קולינריה פלסטינית-גלילית".

אחת המנות הטובות מסוגה בעיר. מע'לובה בשר של חמידו (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של פלאפל חמידו)
אחת המנות הטובות מסוגה בעיר. מע'לובה בשר של חמידו (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של פלאפל חמידו)

המלוחיה, אותו מרק ירקרק עמוק ועז טעם שמותקן מעלי מלוכיה וציר בשרי ויכול להפוך רירי ומריר בידיים הלא נכונות, היא מנה שקשה עד בלתי אפשרי למצוא בתוך גבולות תל אביב, וכאן היא מצטנעת מחוץ לתפריט, מוגשת ליודעי סוד, לפעמים כבונוס מיוחד על חשבון הבית. היא יכולה להשתלב יפה בכל מנה עם אורז לבן ובשר, אבל קערית קטנה שלה תעלה לכם כלום ושום דבר ותיקח אתכם רחוק בטעמיה. רק לעצום עיניים ולדמיין את קהיר.

זה עוד בקטנה לעומת המע'לובה (אל תגידו "מקלובה"!), שמורכבת בדרך כלל מאורז, תפוחי אדמה, גזר וחציל שמתבשלים יחדיו ממושכות יחד עם כרעי עוף או בשר בקר, מתובלת בראס אל חנות קינמוני ומוגשת יחד עם איזה סלטים ושתייה שתרצו בצד תמורת 50 שקלים בלבד. היא כל כך טעימה שאפשר להתעלף מאושר. זאת מע'לובה שלא תתחרה על תואר מלכת היופי, אבל מדובר באחת המנות המשתלמות והטובות מסוגן בעיר, עסיסית ושמנונית במידה, מספקת כמו מעט מאוד דברים בחיים האלה.

احنا المعلمين احنا الهيبة يسعد مساكم جميعا????

Posted by ‎פלאפל חמידו‎ on Wednesday, August 10, 2022

בעוד כשלושה חודשים תעבור בשדרה הרכבת הקלה פעם בכמה דקות, ובשתי התחנות הסמוכות ל"פלאפל ושניצל חמידו" ירדו אנשים חדשים עם סימן שאלה מרחף מעל ראשם. רובם ידלגו על המקום בדרכם, אבל זו רק שאלה של זמן עד שההמון יגלה את המקום ההגון והנהדר הזה שכל כך חסרים כמותו בעיר. זה אומר שיש לכם קצת זמן לגלות אותו לפני ההייפ, להפיץ את התגלית הלאה כמביני דבר ולהיחשב מאותו רגע לסמכות קולינרית בעיניי חבריכם. הנה, זה בדיוק מה שעשינו פה.

>> פלאפל שניצל חמידו, שדרות ירושלים 127, ראשון-שישי 19:00-09:00, סגור בשבת