מתל אביב באהבה: ביקרנו במרכז הלוגיסטי של מסעדת האחים

מרכז המזון הלוגיסטי במסעדת "האחים". צילום: שרוןבן דוד
מרכז המזון הלוגיסטי במסעדת "האחים". צילום: שרוןבן דוד

ביום השלישי למלחמה יצאנו אל מה שהסתמן כאחת התופעות המדהימות של ההתארגנות האזרחית לסיוע בחזית ובעורף: מסעדת האחים, שהפכה את עצמה למפעל התנדבותי של בישול עשרות אלפי ארוחות המועברות לכוחות בשטח, בסיוע מאות מתנדבים. "אנשים פשוט הגיעו וביקשו להצטרף בהכנות"

9 באוקטובר 2023

"יש 200 מנות משילה שמוכנות לצאת", מודיע בחור צעיר וחסר נשימה לעמדת הפיקוד בחמ"ל מסעדת האחים. אשת הקולינריה אפרת אנזל בודקת באקסל, שולפת מתוך ערימה גדולה דף A4 מודפס, ממלאת בכתב יד פרטי איש קשר ומוסרת למתנדב. תוך כמה דקות הקופסאות מועמסות על רכב והמשלוח יוצא לדרך. הלאה, למשימה הבאה. "אני צריכה 60 מנות לצאלים דחוף, הזמנה מספר 57".

אנזל לוקחת חלק בתפעול מרכז מזון לוגיסטי שהקימו אסף ויותם דוקטור, בעלי המסעדה. בחודשים האחרונים הדוקטורים נמנים עם הקולות הנשמעים ביותר בענף הקולינריה במאבק נגד ההפיכה המשטרית. מרגע היוודע דבר האסון בדרום הם העלו סטוריז, גייסו חברים והקימו מוקד הכנות ושילוח אוכל לחיילים, למשפחות ולכל מי שצריך.

מרכז המזון הלוגיסטי במסעדת "האחים". צילום: שרון בן דוד
מרכז המזון הלוגיסטי במסעדת "האחים". צילום: שרון בן דוד

והחברים נרתמים: קבוצת R2M של רותי ברודו עם מרכזי הכנות בבית פנורמה והרצל 16, פרונטו, ג'ורג' וג'ון, מושיקו גמליאלי (בר 51), המרכז הקולינרי אסיף ועוד ועוד – כל מסעדה מודיעה כמה מנות היא מתעתדת להכין, ובחמ"ל מרכזים את הנתונים מול דרישת ארגון "אחים לנשק". עבור מסעדות שמכינות פחות מ-200 מנות דואגים בחמ"ל לשינוע המארזים למסעדת האחים, המתפקדת גם כמרכז הפצה. ממסעדות שמסוגלות להכין יותר, קלארו למשל, האוכל יוצא ישירות לשטח. ולא רק לאוכל דואגים כאן אלא גם לביטחון שדה. "הבנו שאנחנו עלולים להוות מטרה ביטחונית אם נרכז אצלנו את הסד"כ, ולכן כל העבודה נעשית בטלגרם. האדם היחיד שמדבר עם השטח הוא הנהג".

האחים דוקטור במרכז התפעול. מרכז המזון הלוגיסטי במסעדת "האחים". צילום: שרוןבן דוד
האחים דוקטור במרכז התפעול. מרכז המזון הלוגיסטי במסעדת "האחים". צילום: שרוןבן דוד

"אתמול הוצאנו 20 אלף מנות. היום נוציא יותר", אומר יותם דוקטור בקול מותש ומתמרן את דרכו אל המטבח, לעבר מקרר עמוס בקופסאות ירקות חתוכים. בכל פינה של אזור ההכנות יש מישהו שעושה משהו. סביב הדלפק המרכזי עומדת קבוצה שקולפת וקוצצת הר בצלים. בעמדה סמוכה כמה בחורות מקלפות וקוצצות בטטות. בפינה אחרת שתי מתנדבות שוטפות ערימת זוקיני ולמרגלותיהן יושבים בחור ובחורה, קולפים אבוקדואים ומזלפים מעל מיץ לימון. "חברה סיפרה אתמול שהיא פה אז באתי גם. במקום לראות טלוויזיה אני עושה משהו שעושה טוב למישהו", אומרת נעמה בן נפתלי, אחת מני רבים מאוד שנרשמו או הגיעו ספונטנית לעזור.

מרכז המזון הלוגיסטי במסעדת "האחים". צילום: שרון בן דוד
מרכז המזון הלוגיסטי במסעדת "האחים". צילום: שרון בן דוד

יחסית לכמות האנשים שנמצאים במקום, כ-200 איש בהערכה גסה, האופרציה פועלת בצורה מסודרת. בכניסה הוצב שולחן מאויש במתנדבים שמכוונים את הפונים אל המקום שבו יש צורך בעזרה. בפאטיו נערמים סוגי מזון שונים באופן מוסדר על שולחנות הנושאים שלטים "עוגות", "סלט", "ירק חם" ו"פחמימה". החצר מתפקדת על תקן עמדת אריזה ושינוע, שממנה יוצאים ארגזים אל רכבי הממתינים בחוץ בשורה. הלחץ מורגש אך העבודה מתנהלת באופן שוטף. יש אפילו מי שדואג לחלק למתנדבים כוסות מים קרים.

באין מענה מהגופים הרשמיים, המרכז הלוגיסטי לקח על עצמו לספק מזון מכל הסוגים – כשר, טבעוני, ארוחות בוקר, צוהריים וערב. אורנה רסקין בעלת "קיטון" מגיעה עם מטען של כריכים שהוכנו בבוקר במטבח המסעדה. "אני מתרגשת. אנשים פשוט הגיעו וביקשו להצטרף בהכנות", היא אומרת בעיניים נוצצות.

פשוט הגיעו לעזור. מרכז המזון הלוגיסטי במסעדת "האחים". צילום: שרון בן דוד
פשוט הגיעו לעזור. מרכז המזון הלוגיסטי במסעדת "האחים". צילום: שרון בן דוד

בעודנו מדברות ארגזים ובתוכם הכריכים ארוזים בשקיות נייר ממותגות מועברים בזה אחר זה אל רכבים שיוצאים לשטח. הכמויות מטורפות וקשה להאמין שמישהו יאכל את כל זה, אבל בקשות לא מפסיקות להגיע. "אנחנו צריכים שכל מסעדה שיודעת לייצר אוכל ורוצה לתרום תיצור איתנו קשר. יש דרישה אדירה מהשטח, מחיילים שצריכים להיכנס לעזה ומאזרחים רעבים", מסכם דוקטור. ומתנדבים? "כרגע יש מספיק. אם המצב יימשך, כפי שנראה, נוציא קריאה לעוד".