העתיד של נתיבי איילון? טיילת חדשה בתל אביב רוצה שתדמיינו

טיילת איילון (צילום: יותם מונק)
טיילת איילון (צילום: יותם מונק)

עיריית תל אביב-יפו השיקה מרחב ציבורי חדש המשקיף על נתיבי איילון וקראה לו "טיילת איילון", אבל מה שבאמת מעניין בסיפור הזה הוא שמדובר בעצם בסוג של פיילוט לפרויקט קירוי האיילון העתידי: פארק ומתחתיו כביש במרכז העסקים הראשי. מבחינתנו העיקר שיש עוד ספוט מוצלח לרבוץ בו

10 בספטמבר 2023

אם נסעתם לתומכם השבוע בנתיבי איילון והרמתם מבט קצת אחרי גשר ארלוזרוב בכיוון דרום, קשה היה לפספס את התכונה הערה ממעל, שם נשלמו ההכנות האחרונות לפתיחתה של "טיילת איילון", שם מעט יומרני לרצועה ירוקה חדשה, יפה ומעוצבת אך צרה למדי ולא ארוכה ביחס למרבית הטיילות שנתקלנו בהן, שנמתחת כעת בין מגדלי עזריאלי לגשר ארלוזרוב כמרחב ציבורי חדש.

הטיילת כוללת גינת משחקים עם הצללה ייחודית, שבילי הליכה, שביל לאופניים באורך של כקילומטר ומרחבי שהייה עם ספסלי ישיבה ותאורה באורך של כחצי קילומטר. זה לא המון, אבל זו בעיקר נקודה ירוקה חדשה, הכוללת 7,500 שיחים ופרחים שנשתלו, מדשאות וגבעות ירוקות, 110 עצים חדשים שנטעו תוך בניית בתי גידול ליצירת תשתית שתאפשר את צמיחתם בצורה מיטבית, וארבע בריכות אקולוגיות עם צמחי מים, דגים ופרטי טבע נוספים. בתל אביב שמשוועת למרחבים ירוקים זה תמיד דבר טוב.

עוד חדשות טובות לרוכבי האופניים. טיילת איילון (צילום: יותם מונק)
עוד חדשות טובות לרוכבי האופניים. טיילת איילון (צילום: יותם מונק)

החדשות הבאמת טובות: בנקודת החיבור לתחנת הקו האדום ארלוזורוב, בוצעה במסגרת הפרויקט מנהרה להולכי רגל ורוכבי אופניים, מוארת ובטוחה, מתחת לכביש מנחם בגין. בעתיד יחובר גם גשר עמק ברכה למתחם מרכז העסקים הצפוני והטיילת החדשה שלו, ואפשר להתחיל לדמיין את התמונה הרחבה יותר.

זאת (אולי) רק ההתחלה. טיילת איילון (צילום: יותם מונק)
זאת (אולי) רק ההתחלה. טיילת איילון (צילום: יותם מונק)

בהקשר זה, מה שמעניין בהשקת המיני-טיילת הוא שעיריית תל אביב-יפו מתייחסת אליה כ"חלק ראשון ביישום החזון העירוני להוספת האלמנטים לקירוי נתיבי איילון, אשר משתלב במערך עירוני רחב ליצירת חיבוריות להולכות הרגל ורוכבי האופניים בין מזרח למעבר העיר".​ ובעברית פשוטה: הפרויקט לקירוי האיילון עדיין חי ובועט, גם אם בגרסה מצומצמת, ובעירייה כנראה מעוניינים בו.

טיילת איילון היא למעשה חלק מפרויקט הנדסי מורכב שבוצע על ידי חברת אחוזות החוף, בהשקעה כוללת של 75 מיליון שקלים, שכולל כביש ומנהרה במפלס התחתון וטיילת מעליהם במפלס העליון. הפרויקט מדגים הלכה למעשה יישום של פתרונות אקולוגיים וייחודיים לטובת הציבור מעל גג הכביש של מרכז העסקים הראשי (מע"ר) הצפוני התת קרקעי, מין פיילוט דה פקטו לקירוי האיילון כולו. האם כך יראה העתיד של האיילון? כשנגיע לעתיד נדווח.