"עולם התעסוקה החדש מביא המון הזדמנויות חדשות"
ליאור פרנקל מתעקש שעולם התעסוקה החדש לא חייב להיות הסוף שלנו, שיש לנו סיכוי להיות פרילנסרים מאושרים ושאנחנו יכולים לגרום לשינויים לעבוד לטובתנו או לפחות להתנחם בעובדה שכולם בצרות
ליאור פרנקל הוא כותב ומרצה בינלאומי על יזמות, קריירה ו"העולם החדש", אבל רוב הזמן הוא בכלל שותף וסמנכ"ל בחברת Jolt, סטארטאפ שמנסה לשנות את האופן שבו אנשים רוכשים ידע. בתכנים האחרונים בבלוג שלו יש פרויקט ראיונות גדול ששואל אם ללמוד בכלל, פוסט מצולם על איך לממש את עצמי בעבודה ופוסט אחר ששואל "מה עדיף – לחשוב על הטווח הקצר או הארוך?".
עוד כתבות שיעניינו אותך:
האם רובוטים הולכים להחליף את העיתונאים?
בדקנו אחת ולתמיד על מה אנשים עובדים בנחמה וחצי
במה נעבוד בעתיד?
מהו "העולם החדש" שאתה ואחרים מדברים עליו?
"מה ששונה בעולם של היום זה שעבודה משפיעה על החיים שלנו הרבה יותר מפעם. העולם הפך ממקום שברור מה אפשר לעשות בו ובמה אפשר לעסוק, וידוע שזה הולך להיות ככה תמיד, למקום שבו לא ברור איזו עבודה תהיה בעתיד, והנה תכף יגיעו הרובוטים החברים שלנו. אני מדבר על שינויים חיצוניים ופנימיים. שינויים פנימיים קשורים לזה שאנחנו כאנשים רוצים יותר מהעולם שלנו, בשונה מסבא וסבתא שלנו. השינויים החיצוניים הם שינויים טכנולוגיים, כמו בוט שהומצא באנגליה ויודע לבטל דוחות חניה וכך לוקח את העבודה לעורכי דין, או המכוניות האוטונומיות שיגרמו לאבטלה של יותר משני אחוזים מאוכלוסיית ארצות הברית".
פרנקל חולש על אימפריית תוכן שמורכבת מהבלוג העולם החדש, הפודקאסט פופקורן, שני ספרים שהוציא בהוצאה עצמית, הרצאות ומאמרים, כולל ב־TEDx ובמגזין "Wired", וקבוצת פייסבוק בשם "אנשי העולם החדש" עם כמעט 30 אלף חברים, שעליה ממונות מנהלות קהילה.
"ההרצאות שלי הן על מה גורם לנו לאהוב את העבודה שלנו ואיך אנחנו, כדור, מסתדרים עם עולם העבודה. אני סוקר המון מחקרים שבודקים מאיפה נובעת המוטיבציה שלנו, מה גורם לנו לאהוב את העבודה שלנו. בחלק השני אני מדבר על איך אנחנו מסתגלים ומנצלים את כל ההזדמנויות שהעולם החדש הזה מביא, וזה החלק האופטימי, העולם הזה מביא המון הזדמנויות חדשות".
אילו הזדמנויות?
"לפני 20 שנה, למשל, לא היו מגזינים דיגיטליים ולא היו כמויות האנשים שמתעסקים בשיווק דיגיטלי, פרסום דיגיטלי, קריאייטיב דיגיטלי. אתמול פגשתי מישהי שהיא מומחית לפרסום דרך סטוריז בפייסבוק – המציאו את זה לפני שלושה חודשים ומישהו כבר מתפרנס מזה. דוגמה נוספת היא פתיחת עסק עצמאי. נגיד שיש לך חלום להקים חנות טי שירטס – לפני 20 שנה זה היה רעיון גרוע שדורש הלוואה מהבנק, כי כדי שמישהו ישמע על החנות שלך את צריכה לפרסם ברדיו, וכדי שתהיה לך חנות את צריכה לשלם שכירות ולהתחייב להוצאות מטורפות. היום אם בא לך לפתוח חנות טי שירטס את לא עוזבת את העבודה הקבועה שלך כי את יכולה לעשות את זה בלילה או בסוף השבוע. את נכנסת לאינטרנט, פותחת בפלטפורמה ייעודית חנות ואת מפרסמת קודם כל בפייסבוק האישי שלך".
ממה אתה מתפרנס?
"מה שאני עושה רוב הזמן זה להיות שותף בג'ולט ולפתח את המוצר שלנו. את הסטארטאפ שהקמתי לפני זה עזבתי והשארתי לשותפים. בזמני החופשי, זה כמו תחביב, אני כותב בלוג, יוצר את הפודקאסט פופקורן ומרצה על העולם החדש".
אז אני מראיינת אותך בגלל התחביב שלך?
"הוא הצליח יותר ממה ששיערתי. אני לא חושב שאני כותב גאון או מרצה גאון, אלא שנגעתי בנקודה קריטית בתזמון הנכון, אבל אני גם לוקח את זה מאוד ברצינות, אולי זו הסיבה שזה הצליח, ואני מתעסק בזה כבר המון זמן. הבלוג יוצא ברציפות כבר שלוש שנים והפודקאסט יוצא כבר שנה וחצי כל שבוע.
"בסוף, כאנשים צעירים היום, כולנו צריכים להתפרנס ואנחנו גם רוצים ליהנות בחיים האלה, לעשות משהו עם משמעות או הנאה רוב הזמן. וכל אחד עובר מסע שלם בדרך למקום הזה, די בבדידות או עם החברים הקרובים. אני חושב שמה שאני מנסה להביא פה קשור למילה נגישות. לעשות כל שבוע פרק בפודקאסט עם מישהו שמספר לי על המסע שהוא עבר, על העבודה שלו ולא בתור איזה מצליחן גדול, ופתאום אתה שומע אנשים שהגיעו להיות מעצבים, אנשי שיווק, בוני מכוניות, חלקם שכירם חלקם פרילנסרים, חלקם גם וגם, פתאום נפתח לך הראש, קודם כל כי אתה מרגיש שכולם בצרות ולא רק אתה וזו הרגשה טובה בתור בן אדם, ושנית יש שם חוכמת המונים".
יש הרבה קבוצות בפייסבוק שעוסקות בעולם העבודה וגם הרבה דוברים ומרצים. חלק הופכים למומחים מטעם עצמם ליזמות או הצלחה, ולעתים אלה חבר'ה שלא עשו כלום בחיים שלהם, זה נראה לי גם מסוכן.
"כפי שאת רואה אני זז באי נוחות בכיסא שלי, כי זה הדבר שהכי מטריד אותי. אין איזשהו מבחן או רשות מפקחת על מי נהיה אוטוריטה. לא שאני חושב שהרשויות עושות עבודה טובה בהכשרת עורכי דין ורואי חשבון, אבל זה בטח יותר טוב מאשר מצב שבו אין פיקוח כלל. מצד אחד זה נחמד וטוב כי קצת רצחנו את המוסדות ואנחנו פחות ופחות נענים לסמכות הבלעדית שלהם, אבל מצד שני גם פתחנו פתח לכל מי שבא לו לזייף. הם אפילו לא תמיד עושים את זה מרוע, חלקם פשוט חושבים שזה סביר ללמוד משהו אתמול וללמד את זה מחר. נגיד בקבוצה בפייסבוק זה בולט, נכנסו לשם כל הסוגים, האנשים הטובים, השרלטנים התמימים, השרלטנים המרושעים… והייתה תקופה שממש לא הייתי מרוצה ממה שקורה שם, כי זה היה נראה כמו קבוצה של מוכרי חלומות. אני עובד קשה בשביל לנקות את זה".
"אני אף פעם לא מייעץ בנושאים שאין לי בהם שנים של התמודדות אישית. אני 15 שנה בזוגיות אבל אני לא מייעץ על זה, כי אני לא מבין בזה. גם בעולם הקריירה אני לא יכול לייעץ איך להקים ארגון של 200 איש, כי אף פעם לא הקמתי ארגון של 200 איש. אני לא אייעץ לאף אחד שהוא אבא לשני ילדים לעזוב את העבודה וללכת לרדוף אחרי החלום שלו, כי מעולם לא הייתי אבא לשני ילדים".
אנשים לא תמיד מבינים את הדרך שהם צריכים לעבור, גם בינם לבין עצמם, כדי להשתנות או להשיג משהו שהם רוצים.
"התהליך שלי התחיל מטיפול שעברתי ואני כותב עליו בתחילת הספר שלי ובהרצאה, כי היו לי כל מיני דברים שאם לא הייתי עובר אותם לא הייתי יכול להקים סטארטאפ. זה לא יעזור אם תמצאו את האסטרטגיה או הרעיון המושלמים אם אתם לא יודעים איך לקבל תמיכה או איך לטפל בעצמכם. פחדים או באגים לא נעלמים, פשוט לומדים איך לחיות איתם. אנחנו גם חייבים ספונסר רגשי, קצת כמו באלכוהוליסטים אנונימיים. בן זוג, אחות, חבר – מישהו שיתמוך רגשית, לא כלכלית".
השיח הזה קצת נדמה נטול עומק והבנה פוליטית, וגם זה נראה לי מסוכן. הרי רוב הפרילנסרים מרוויחים סכומים שלא מאפשרים להתקיים, חלק לא מודעים לזכויות שלהם, ויותר מזה, חלק מהעובדים נדחקים להיות פרילנסרים כי זה מה שהשוק רוצה – עובדים בלי זכויות. השיח של העולם החדש מתעלם מהמצב הזה.
"אני חושב שהמדינה היא על הפנים ושהיא צריכה לטפל בדברים האלה, ובאותו הזמן, אם את רוצה לחכות לה שתעשה את זה – אז בבקשה. יש אנשים שעושים דברים, יש את איגוד הפרילנסרים שמתקדמים בחקיקה. הייתי בפגישות עם גורמים במשרדי ממשלה סביב הקמה של רשות חדשה לטיפול בצעירים. הם רוצים לשמוע, גם הם מבינים שהעולם השתנה.
"בין השאר אני מעביר סמינר לנשים חרדיות בירושלים על איך לקיים קריירה כמעצבות עצמאיות. הן למדו גרפיקה והן פרילנסריות כי הן צריכות לעבוד מהבית, יש להן שישה או שמונה ילדים והן צריכות לסגור את החודש. גם הן צריכות ללמוד להתנהל ובעיקר לדבר על כסף. גם שם אני מדבר על אחריות אישית, כי אני חושב שהמדינה צריכה לעזור ולהגן עליהן, אבל לא נשב ונחכה לה. היזמות שעליה אני מדבר לא תביא את הכסף, היא יזמות שנדרשת גם מהשכיר היום והיא יזמות של שרידות,של להבין מה קורה בעולם ומה הסכנות".
הייתי בבנק והיה שם פקיד בן 27, כבר ארבע שנים בבנק, ותהיתי מה בתכנון קריירה שלו.
"ראית 'שליחות קטלנית 2'? יש שם קטע שהאימא הייתה בעתיד והיא חוזרת והיא רואה את הילדים שמשחקים בגן ילדים ואז יש לה זיכרון מהעתיד על איך הפצצה הגרעינית נופלת והכל נשרף. כשאני הולך לבנק ואני יודע מה זה בלוקצ'יין ומה זה פּפּר, אני רואה את הפקיד ואני חושב שיש לו שתי אופציות: להבין איך הוא עולה הכי גבוה בסולם הדרגות של הבנק כי כן יהיו בכירים שיישארו, או להתחיל לחשוב על שינוי קריירה. ודחוף".