במקום האחרון: מי זורק אוכל ב-7.5 מיליארד שקל? אתם

27 אלף טון של בשר, דגים וביצים נזרקים מדי שנה. בתמונה: אובדן מזון אופייני (צילום: שאטרסטוק)
27 אלף טון של בשר, דגים וביצים נזרקים מדי שנה. בתמונה: אובדן מזון אופייני (צילום: שאטרסטוק)

הדו"ח השנתי על אובדן והצלת מזון בישראל חושף נתונים מחרידים: זרקנו לפח אוכל בשווי של 21.3 מיליארד שקל, יותר משליש מהסכום במזון טרי ובר הצלה, ואנחנו ממוקמים אחרונים ב-OECD בתחום. הצלה של 20 אחוז מהמזון האבוד בהשקעה של פחות ממיליארד שקל תסיים את חוסר הביטחון התזונתי בישראל

14 בנובמבר 2022

אתם רואים את זה במסעדות ובבתי הקפה של תל אביב, אתן רואות את זה בשווקים ובסופרמרקטים הגדולים, כולם רואים את זה בפח האשפה הביתי: כמויות מטורפות של מזון טרי ושמיש מושלכות כאילו היו זבל, ואובדן המזון בישראל הולך והופך לבעיה לאומית ככל שמשבר האקלים ומשבר יוקר המחיה מחריפים. הדו"ח השנתי של ארגון לקט ישראל שמתפרסם היום חושף כי מדינת ישראל נמצאת במקום האחרון ב-OECD בכל הקשור ליישום מדיניות להצלת מזון, וכי הוא נאמד בסכום המצמרר של 21.3 מיליארד שקלים שהם כ-37 אחוז מהיקף ייצור המזון בישראל.

מספיק להציל 20 אחוז. מתנדבי לקט ישראל מצילים מזון (צילום: עדי הוברמן)
מספיק להציל 20 אחוז. מתנדבי לקט ישראל מצילים מזון (צילום: עדי הוברמן)

דו"ח אובדן והצלת המזון של לקט ישראל – הארגון היחיד בארץ שמתמקד בהצלת מזון והבאתו לנזקקים, שמעט מפעילותו הצילה גם כמה מסעדות בימי הקורונה – מתפרסם זו השנה השביעית, בחן לעומק בעזרת כלי מדידה מקובלים בעולם את הצעדים הממשלתיים במדינות ה-OECD ליישום כלי מדיניות לצמצום אובדן ובזבוז מזון. בעוד שמשרדי הממשלה גיבשו תוכניות שונות הנוגעות לצמצום העוני וצמצום הפערים, נושא הצלת המזון רחוק מלעמוד בראש סדר העדיפויות שלהם.

וזה מה שנזרק לפח רק ברשתות השיווק (אינפוגרפיקה: מתוך דו"ח אובדן המזון של לקט ישראל)
וזה מה שנזרק לפח רק ברשתות השיווק (אינפוגרפיקה: מתוך דו"ח אובדן המזון של לקט ישראל)

ולנתונים המחרידים: על פי אומדני הדו"ח, היקף אובדן המזון בישראל לשנת 2021 עומד כאמור על 2.6 מיליון טונות בשווי של כ-21.3 מיליארד שקלים שמהווים כ-37% מהיקף ייצור המזון בישראל. מתוכם, 50 אחוזים מהיקף המזון הוא בר הצלה, כלומר מזון הראוי למאכל, בהיקף של מעל 1 מיליון טונות ובשווי של כ- 7.5 מיליארד שקלים. הבעיה אינה ייחודית למשק הישראלי. אך מבין 18 מדינות שנבחנו במדד מדיניות תומכת לצמצום אובדן מזון והצלתו, עולה כי ישראל נוקטת במספר הכלים המועט ביותר למיגור התופעה.

והנה מה שאתם זורקים לפח בבית (אינפוגרפיקה: מתוך דו"ח אובדן המזון של לקט ישראל)
והנה מה שאתם זורקים לפח בבית (אינפוגרפיקה: מתוך דו"ח אובדן המזון של לקט ישראל)

הארגון לקט ישראל מדגישים כי עידוד הצלת מזון הוא בעל כדאיות גבוהה למשק ולסביבה, מנצל באופן מיטבי משאבי טבע קיימים ומצמצם פליטות מזהמים וגזי חממה. בהיבט הכלכלי הצלת מזון תהווה חלופה לייצור מזון תוך מניעת מרבית המשאבים ועלויות רבות, ובנוסף תחסוך למשק כ-5 מיליארד שקלים בשנה. בהיבט החברתי היא תתרום להקטנת הפערים בחברה ותחזק את הביטחון התזונתי של השכבות החלשות וצמצום העוני. הצלת 20 אחוז מהמזון האבוד, בעלות של 0.9 מיליארד ש"ח תאפשר לסגור את כל פער חוסר הביטחון התזונתי בישראל. לקריאת הדו"ח המלא באתר לקט ישראל >>

עוד כמה נתונים מזעזעים? בבקשה (אינפוגרפיקה: מתוך דו"ח אובדן המזון של לקט ישראל)
עוד כמה נתונים מזעזעים? בבקשה (אינפוגרפיקה: מתוך דו"ח אובדן המזון של לקט ישראל)