סלחו ל"מונא" על הבוסריות, היא מנסה לעשות משהו חשוב

הסדרה החדשה של כאן 11 צוללת היישר לקונפליקט העל – הסכסוך הערבי יהודי. נכון, הבימוי קצת דרמטי והיא לא מבריקה, אבל סדרות כאלה רצויות והכרחיות, במיוחד בשידור הציבורי

מתוך "מונא"
מתוך "מונא"
8 בינואר 2019

ישראל היא מכרה של קונפליקטים, ומקונפליקטים אפשר לייצר זהב. עד כה הקולנוע הישראלי עמד בראש הכורים: חפר, קדח והפיק לעצמו מחצבים ויוקרה. הטלוויזיה, לעומת זאת, עמדה על תילה ונמנעה מסוגיות ריאליסטיות עמוקות מדי. אלא שעידן הסדרות (שגם הורג את תור הזהב של הטלוויזיה), מהווה קטליזטור עבור היוצרים הישראלים להביא לצופים קצת יותר מסדרת דרמה-מתח שמתרחשת במטרופולין תל אביב, יותר מטייק קומי על חרדים, יותר מאקשן צה"לי – ולהשתמש בחומרים הנדירים של החברה הישראלית, שלעד תהיה עשירה ואומללה במידה שווה.

"מונא", שמצטרפת ל"פמת"א" של כאן 11 ול"עיר מקלט" של yes, היא סדרה נוספת, חדשה, על פוליטיקה יומיומית ועל אינדיבידואלים מעורערים שמנסים לנוס מהחוקים. בניגוד לאחרות, שבחרו בקונפליקטים מעט נישתיים (שחיתות בפרקליטות ופליטים בדרום תל אביב), "מונא" ניגשת לקונפליקט העל – הסכסוך הערבי-יהודי, ובתוכו תתי-סכסוכים: הפלסטיני-ערבי ישראלי, הערבי ישראלי-יהודי, הכפר והעיר, הפטריארכיה והפמיניזם, המסורת והמודרניזם, גברים ונשים, אבות ובנות, ולמעשה כל מטען נפץ אנושי שאפשר לפרק או לפוצץ בפני הצופה.

עוד כתבות מעניינות:
סדרות המקור הישראליות נעשות רלוונטיות יותר מכל מהדורת חדשות
סליחה על השאלה, אבל כבר הבנתם שהשידור הציבורי עובד מעולה?
"10 אחוז" היא סדרה מצוינת שהלכה לאיבוד בנטפליקס

את הסדרה, שעלתה לאוויר אמש (שני) ועונתה הראשונה כוללת שמונה פרקים, יצרה מירה עווד, כתבה מאיה הפנר וביים אורי סיון. מונא היא ערבייה תל אביבית צעירה (מונא חווא מ"לא פה לא שם"), צלמת במקצועה, שמנהלת מערכת יחסים עם גבר יהודי וזה, מן הסתם, דבר לא פשוט. הליברליות של מונא, שבאה במקור מכפר בגליל, מביאה אותה להתגורר בפלורנטין ואת משרד החוץ לבחור בה להשתתף בתערוכה נחשבת בצרפת. היא היפסטרית יותר משהיא ערבייה. פמיניסטית יותר משהיא ערבייה. אמנית יותר משהיא ערבייה.

ברקע יש מלחמה בין העמים, בין בני המשפחה, בין החברים. התמה היא אותה אחת שליוותה את הסרט "לא פה לא שם" של הבמאית מייסלון חמוד מ-2016, והסדרה מעמיקה בזהות הננגסת של ערבים ישראלים צעירים שבחרו לצאת מהכפר. מונא לא שייכת לפה ולא לשם. בעיר היהודית היא "ערבייה בוגדת", בכפר היא אינה רצויה וצרפת – שם היא עתידה להציג את התערוכה שלה – נמצאת במרחק אלף קרבות עם מתנגדיה ומבקריה מבית.

הכוונות של עווד ב"מונא" אמינות לחלוטין, אין תרחיש דמיוני שעולה על המציאות. המציאות הישראלית-פלסטינית קשה, והמציאות המתוסרטת של מונא קשה. אלא שהבוסריות של התסריט, יחד עם הבימוי שחוטא במלודרמה, לא מאפשרים ל"מונא" לזרוח מעל לסדרות האחרות, מעל לקונפליקטים הנישתיים. הנה רק חלק מהבעיות שצצות בבת אחת בחייה של מונא כבר בפרקים הראשונים (זהירות, ספוילרים): חברו של בן זוגה הישראלי, חייל מילואים, מת במבצע; חברתה מהכפר מוכה על ידי בעלה ועוברת להתגורר עמה בתל אביב; אביה מגרש אותה מהכפר ומביתה; היא נבגדת; השותף המסור שלה – אולי הדמות המעניינת ביותר בסדרה – מקנא לה; עצומה ערבית מתגבשת נגדה, ועוד ועוד. למונא לא חסרות בעיות, והן צצות באופן דחוס מאד ולא טבעי.

עומס הקונפליקטים יוצר ריחוק מהדמות הראשית. באחד הרגעים החשובים, בו הסכסוך עם אביה מגיע לשיאו, מונא עוברת בין מצבים רגשיים בהבזק: תחילה היא מזועזעת ומתוסכלת, בפריים הבא היא אדישה וצינית. המעברים האלה, נחפזים ומזיקים, מציבים את מונא בתוך ואקום והופכים אותה ללא נגישה. זה לא משנה שהאדמה הישראלית בוערת, אם כל מי שמתנהל עליה עושה זאת בחוסר אמינות מוחלט.

הגזענות והדו קיום הם שחקני משנה בסדרה. רק ברגעים בודדים, כמו בפרק הרביעי, בו חלק מהדמויות לוקחות פטריות הזיה, יש קצה של אנושיות שגורם לסדרה להתקרב לאוורסט (היחסי) של "לא פה לא שם" – סרט ערבי-תל אביבי קטן שהצליח להמחיש היטב שמתחת לשכבות העבות של הסכסוך יש אנשים. רק אנשים.

"מונא" היא לא סדרה מבריקה ואף רחוקה מזה, אבל אי אפשר ולא צריך לבטל אותה. היא רצויה בטלוויזיה הישראלית. היא רצויה, עוד יותר, בשידור הציבורי. היא אפילו הכרחית. זאת לא רק הבחירה הלא פשוטה בקונפליקט העל שמנצח על החיים כאן – אלא גם ההצבה של אישה ערבייה מודרנית במרכז השיח. סדרות כמו "מונא" צריכות ככל הנראה להפוך לקונבנציה על מנת שאפשר יהיה לעשות אותן כמו שצריך, בהוד טלוויזיוני, וזה צעד ראשון בדרך לשם.

← "מונא", ימי שני ב-22:00, כאן 11

מחפשים סדרה חדשה? בואו לדבר על זה בקבוצת הטלוויזיה של Time Out, "מה רואים היום?"

רוצים להתעדכן ראשונים בכל מה שחם בתל אביב? הורידו את האפליקציה שלנו!
להורדה לאייפון | להורדה לאנדרואיד