הצעירים באים

בזמן שמפלגות האם עסוקות בהתפוצצויות של פרשות, דילים פוליטיים וקמפיינים סוערים - אספנו את יושבי ראש מטות הצעירים של שלוש מפלגות מרכזיות, בניסיון להבין איך נכנסים מטות הצעירים לתמונה וכיצד הם פועלים למען האינטרסים שלנו

מימין: דוד שאיין, אלירן ביחובסקי, יוראי להב
מימין: דוד שאיין, אלירן ביחובסקי, יוראי להב
9 במרץ 2019

כולם מדברים על הבחירות, נואמים נאומים, מבטיחים הבטחות. ולמרות שמאוד מעניין אותנו מה צפוי לנו מבחינה בטחונית, כלכלית וחברתית, היינו רוצים לשמוע האם יש במפלגות השונות מי שדואג לנו, סטודנטים וצעירים במדינה, ומציע לנו עתיד טוב יותר.

פנינו לשלושה מטות צעירים בשלוש מפלגות המייצגות שלושה צדדים של המפה הפוליטית: ימין, שמאל ומרכז. הבחירה במפלגות הייתה על סמך מי שנראתה לנו כמפלגה מרכזית מספיק בשיח, המייצגת את העמדות של הצד שלה במפה הפוליטית, וכזו שמטה הצעירים שלה נענה לפנייתנו.

מהו מטה צעירים?

כל מפלגה מורכבת ממספר מטות הממוינים לפי אזורים או תחומים שדרכם היא פועלת. אחד מהמטות הללו הוא מטה הצעירים, שתפקידו והיקף סמכותו מעוגנים בחוקת המפלגה. מטה הצעירים של הליכוד, למשל, רשאי להחליט בנושאים הנוגעים לצעירים רק כל עוד הם אינם סותרים את חוקת התנועה, לעומת מטה הצעירים של מרצ אשר מהווה גוף בעל אוטונומיה מוחלטת. הקמת מטה צעירים במפלגה נובעת מההבנה שהצעירים (גילאי 18-35), המהווים כרבע מאוכלוסיית ישראל, הם בעלי כוח השפעה רב, ולפיכך יש להעניק להם חלק מרכזי בעשייה של המפלגה.

ימין, מרכז, ושמאל

יו"ר המשמרת הצעירה של מרצ – אלירן ביחובסקי, בן 21, משוחרר טרי מהצבא, כיהן כיו"ר נוער מרצ בצעירותו, ומזה 9 שנים הוא נושם מרצ. אלירן נבחר ברוב של למעלה מ-90% מקולות הצעירים בהיותו מתמודד יחיד, והחליט בכהונתו לפעול למען הבאת קולות החיילים השמאלניים, שלדעתו נופלים בין הכיסאות. כמות הצעירים במטה: 200

יו"ר מטה הצעירים של יש עתיד (כחול-לבן): יוראי להב, בן 30 מהרצליה, הוא בוגר תואר ראשון בהיסטוריה, ותואר ראשון ושני במשפטים. הוא מכהן מזה כ-5 שנים כיו"ר מטה הצעירים של יש עתיד. מטה הצעירים של יש עתיד בנה תכנית שמהווה מעין "מצע לצעירים" ונוגעת בכל ההיבטים המעסיקים צעירים. כמות הצעירים במטה יש עתיד: 700

יו"ר צעירי הליכוד – דוד שאיין, בן 36, יו"ר צעירי הליכוד מזה 4 שנים. פעילותם הסטודנטיאלית של צעירי הליכוד מתבצעת ברובה דרך תאי לביא – תאי הסטודנטים של מפלגת הליכוד הפרושים ברחבי הארץ. תאים אלה פועלים ברוח ערכי תנועת הליכוד, תוך שמירת קשר ישיר עם המפלגה ושילוב פעילויות רבות עם חברי הכנסת שלה. כמות הצעירים במטה: 1,500

הפגנה באוניברסיטת תל אביב. צילום: דורי בן אלון
הפגנה באוניברסיטת תל אביב. צילום: דורי בן אלון

איך נראים היחסים בין מפלגת האם שלך לבין צעירי המפלגה?

ביחובסקי: ההגדרה המשפטית, הכתובה בתקנון ובחוקת מרצ, מעניקה לצעירי מרצ אוטונומיה מוחלטת לנהל את ענייניה כל עוד הם הולמים את ערכי מרצ. כלומר יש לנו חופש פעולה מאוד גדול. בוועידת מרצ לפני כשנה וחצי למשל, הפגנו נגד יו"ר מרצ דאז זהבה גלאון, ולאחר מכן המשכנו לקבל תקציבים ולהמשיך בפעילותנו בתמיכת מרצ. אני מאמין בגישה שחברי כנסת הם רק זרוע אחת בתוך מפלגה שרוצה להיות תנועה, שרוצה שפקודיה ירגישו מעורבים ושייכים אליה ברמה היומיומית, וזה דבר מאוד יוצא דופן בפוליטיקה היום. מפלגות לפי דעתי בראש ובראשונה צריכות להיות תנועה ובית לאנשים שמשויכים אליהן.

להב: ההנחיה של יאיר לפיד הייתה מאוד ברורה מהיום הראשון: אתם תעשו מה שאתם רואים לנכון. הציפייה שלנו מכם היא שתקדמו את הנושאים שחשובים לכם, בעודכם בעלי חופש פעולה מלא, ואם תטעו – אנחנו עדיין נספוג את הטעות שלכם. מערכת היחסים הזאת מאפשרת לנו לפעול עם ליווי וגיבוי מלא של יאיר לפיד ושל חברי הכנסת והגורמים המקצועיים.

שאיין: מערכת היחסים בין המפלגה לגוף הצעירים נובעת בעיקר מתוך החוקה, צעירי הליכוד הוא גוף ממוסד בתוך חוקת הליכוד, כלומר יש לנו מקום רשמי, חוקתי. אנחנו כצעירים מאוד עצמאיים בפעילות שלנו, אבל כמובן שיש לנו את החיבורים למפלגה ולהנהלת הליכוד. כמובן שבתור מטה הצעירים של מפלגת השלטון, גם אם קיים מגוון של דעות בקרב צעירי הליכוד, אנו גוזרים את פעילותנו ממפלגת האם. יחד עם זאת, אנחנו עדיין יותר עצמאיים בדעות שלנו, יותר מפוליטיקאים שקשה להם להגיד את האמת שלהם בגלל נסיבות פוליטיות כאלו ואחרות.

כיצד אתם מקדמים נושאים שנוגעים לאוכלוסיית הסטודנטים, כמו היציאה לשוק העבודה, דיור בר השגה, סבסוד לימודי השכלה גבוהה?

ביחובסקי: מרצ באידיאולוגיה שלה היא מפלגה אנטי סקטוריאלית, חוץ מהיבטים של אפליות מתקנות חמורות לנשים, מיעוטים ולהט"ב. אין הבדל בין סטודנט למישהו אחר שלא מצליח למצוא עבודה. המדינה כאן צריכה להתערב בהרבה היבטים כלכליים חברתיים בחברה הישראלית. אנחנו מציעים פתרונות לא ייעודיים לסטודנטים, אלא יעודיים לכל אזרח במדינת ישראל ששוק העבודה לא עובד בשבילו, שזה בערך 99% מהאזרחים.

להב: במסגרת תכנית "שמים אותנו במרכז" שיזמנו, החלטנו לפרסם מצע שפונה רק לצעירים. תכנית זו מתוקצבת בלמעלה מ-2.5 מיליארד שקל וכוללת את תכנית נחשון המבטיחה ניקיון משחיתות בשלטון, מתן הלוואות ללימודים אקדמיים עד תואר שני כולל, השכרת דירות חדשות ארוכות טווח במחירים מפוקחים, בניית 10,000 מיטות במעונות לסטודנטים, הקמת מרכזי צעירים בכל רחבי הארץ, חידוש קרנות התמיכה בהייטק מתוך ציפייה שאלה יספקו מקומות תעסוקה רבים, השוואת מעמדן של חתונה אזרחית וחתונה דתית באמצעות ברית הזוגיות, שיפור התחבורה הציבורית וחקיקה הקובעת כי על כל אזרח לשרת את המדינה בשירות צבאי או אזרחי.

שאיין: המטרות שלנו כצעירי הליכוד מחולקות לשלוש: לצרף כמה שיותר צעירים לתוך המפלגה, לתת לצעירים את הכלים להשתלב בתוך המערכת הציבורית, ולקדם את האג'נדות שלנו בצעירי הליכוד, כמובן בהתאם לחוקת הליכוד.
עיקר הפעילות שלנו בקרב הסטודנטים מתבצעת בתאי "לביא", תאי הסטודנטים שלנו הפרושים ברחבי האוניברסיטאות והקמפוסים בארץ. פעלנו בנושאים הנוגעים במציאת עבודה ברחבי הפריפריה עבור סטודנטים, הקלה עבור הסטודנטים בשוק העבודה, שיפור מערך התחבורה הציבורית בירושלים והורדת מחירי הארנונה של סטודנטים המתגוררים במעונות בת"א.

מחאת האוהלים של 2011. צילום: זיו שדה
מחאת האוהלים של 2011. צילום: זיו שדה

כיצד אתם פועלים לקידום מודעות פוליטית בקרב צעירים?

ביחובסקי: השאיפה שלנו היא לייצר שיח עם אנשים א-פוליטיים, כלומר אנשים שלא מגדירים את עצמם ימין, סביב אותה מציאות חיים שחווים כלל הצעירים בישראל. המציאות הזאת מורכבת ממלצרים שלא משלמים להם על שעות נוספות, מחיילים שיוצאים פעם בשבועיים הביתה ויומיים מתוך השלושה הם מנוטרלים בבית כי אין להם תחבורה ציבורית בשבת, מסטודנטים שעושים מילואים ומגיע להם מועד ג' ולפעמים ד' אך מסיבה לא מוצדקת הם לא מקבלים זאת, ומזוגות צעירים שלא מצליחים לחסוך כסף לדירה כמו הוריהם.

להב: העתיד של כולנו פה. אחד מהדברים שבגללם הרבה צעירים מצטרפים ליש עתיד הוא כי הם מזהים אותנו כפלטפורמה יעילה לקידום האינטרסים שלהם כצעירים. לכן הם לא רק מאזינים, אלא גם מצטרפים. גם אנשים שהם לא מעורבים פוליטית, גם אנשים של צעירי מפלגות אחרות, כמו כמה מחברי צעירי הליכוד שהצטרפו אלינו וכעת הם מובילים מחאות מאוד גדולות.

שאיין: אנחנו פעילים רק בקרב קהל היעד שלנו – צעירים שמזדהים עם הערכים של מפלגת הליכוד, שאליהם אנחנו מגיעים דרך הכלים הדיגיטליים. בנוסף, אנחנו פעילים מאוד בקרב הסטודנטים בקמפוסים, בני הנוער וסניפי הליכוד שפזורים ברחבי הארץ.

מהי הדינמיקה שלך עם שאר היו"רים של צעירי המטות במפלגות השונות?

ביחובסקי: בגלל שאני יחסית חדש והייתי בצבא, הייתי קצת מנותק מהקשרים עם היו"רים השונים. בכנות, לא זכיתי להכיר לעומק את שאר היו"רים ומנהלי מטות, אך אני מאמין שאכיר כבר תוך כדי הקמפיין. בסופו של דבר חשוב לזכור שכולנו באים מאותם מקומות וכל בן אדם צעיר שבוחר להתעסק בפוליטיקה זה מעשה מבורך בעיניי, כי כבר עצם העשייה היא 50% מהדרך.

להב: חד משמעית אנחנו מפרגנים אחד לשני. אנחנו נפגשים בהפגנות, או אחד כנגד השני או אחד ליד השני, ומתקיימים ביננו יחסי עבודה ורעות. בסופו של דבר, זה לא משנה אם אתה מצביע יש עתיד, הליכוד או הבית היהודי, מה שחשוב הוא שתהיה אקטיביסט פוליטי. כל כך הרבה צעירים ואזרחים נשארים אדישים ובוחרים לא לקחת חלק במשחק הפוליטי, ועצם זה שיש צעירים שלוקחים מעורבות זה חשוב.

שאיין: יש קבוצה משותפת של יו"רי המטות הצעירים של המפלגות. מדי פעם אנחנו מקיימים אירועים יחד, אבל בעיקר יוצא לנו להתראות בפאנלים משותפים של הארגונים.