הדייג התל אביבי האחרון: 13 מסעדות הדגים הכי טובות שנשארו בעיר

שילה (צילום: אסף קרלה)
שילה (צילום: אסף קרלה)

מסשימי עדין ועד פיש אנד צ'יפס מטוגן, ממנת פתיחה עדינה ועד עיקרית מפוצצת, מביסים יוקרתיים שמכרסמים בעדינות ועד לכריכי דייגים שטורפים בגסות - אנחנו מדינה שחיה על ים, אז למה לא ליהנות מהמיטב שיש לו להציע? יצאנו לדוג וחזרנו עם בטן מלאה

29 בפברואר 2024

השבוע נפטר המסעדן הוותיק שבתאי סקנדריון, המוכר יותר בשם "שבתאי היפה" ממסעדת הדגים האהובה ביפו. המסעדה הוקמה בשנת 1962 על ידי אביו של שבתאי, ראובן סקנדריון, ותיפקדה אז כמסעדה ששירתה את פועלי נמל יפו עד שבשנות ה-70 לקח על עצמו שבתאי את ניהול המקום, והפך אותו למסעדה של ממש באווירת טברנה – עם דגים בגריל וברבוניות קטנות מטוגנות, מוזיקת רקע ביוונית ואוזו שנמזג בנדיבות. כיום מנוהלת המסעדה על ידי הדור השלישי, הנכד רובי סקנדריון.

>> קרקס אמריקאי: ניסינו את הבורגר של שייק שאק וקלטנו את הקטע

אובדנו של איש הדגים האהוב גרם לנו להיזכר עד כמה מנות דגים יכולות להביא אושר ושמחה לעולם. כמו הטברנה של שבתאי, כך הקלילות ורעננות של הדגים מאפשר להם להפוך למזון שמתאים כמעט לכל סיטואציה – ממנת פתיחה עדינה ועד עיקרית מפוצצת, מסשימי עדין ועד פיש אנד צ'יפס מטוגן, ממנות יוקרה שמכרסמים בעדינות ועד לכריכי דייגים שטורפים בגסות. אספנו את מסעדות הדגים הכי טובות בעיר, כדי שגם אתם תוכלו לנצל את הדגה של הים בצורתה המהנה ביותר.

אייבי

השפית אבישג לוי הבריקה כבר בעונה הרביעית של "משחקי השף", אך החיבור עם שף אסף דוקטור ואייבי מעצים את הקשר שלה עם מקומיות, עונתיות ויצירתיות. דגים ופירות ים נוצצים מטריות, ירקות ועשבי תבלין (בעדיפות לכאלו שלוקטו בסביבה הקרובה) מוגשים כמות שהם, או נזרקים לאש פתוחה ומונחים על הצלחת במינימום התעסקות. מקום חף מפוזה עם אוכל נהדר, שבעונה השנייה של "הטבח" גנב את ההצגה אפילו מגל תורן.
לינקולן 16

בלי פוזה. אייבי (צילום מתוך האינסטגרם abie.restaurant@)
בלי פוזה. אייבי (צילום מתוך האינסטגרם abie.restaurant@)

בטשון

במונחי מחיר מול תמורה קשה למצוא בעיר דיל מוצדק כמו שתקבלו בבטשון. בר האוכל, שהוא גלגולה של חנות הדגים הוותיקה מיפו, חותך פערי תיווך ומציע מבלי להתחכם יותר מדי דגים ופירות ים שעד לא מזמן שחו בים. כדאי להתייעץ עם הטבחים ובעודף שנותר להזמין בקבוק יין במחיר חנות.
בטשון

לא מזמן הם עוד שחו בים. בטשון (צילום מתוך האינסטגרם batshon_tlv@)
לא מזמן הם עוד שחו בים. בטשון (צילום מתוך האינסטגרם batshon_tlv@)

בר ברבוניה

מסעדת הדגים הוותיקה חיה ובועטת למרות שהבעלים המיתולוגי עזרא מרמלשטיין ז"ל כבר אינו עמנו. כשמתחשק לזלול דגים ופירות ים מטוגנים ולהוריד הכול עם כוס בירה קרה, לברבוניה אין מתחרים. מוסד תל אביבי ששרד מלחמות ומשברים וראוי לכל הערכה.
בן יהודה 192

הכל ברוטב. בר ברבוניה. צילום: זיו ממון
הכל ברוטב. בר ברבוניה. צילום: זיו ממון

ג'וזף אנד סאנס

ספק-דוכן ספק-מזללה שממשיך את מסורת אוכל הרחוב המפותחת באבן גבירול עם מנות שכיף לזלול על הדרך, למשל פיש אנד צ'יפס והמבורגר דגים. קליל, טעים ופשוט, כי לא מכל דבר צריך לעשות עניין.
מלכי ישראל 10

ככה לא עושים עניין. ג'וזף אנד סאנס (צילום מתוך אתר המסעדה)
ככה לא עושים עניין. ג'וזף אנד סאנס (צילום מתוך אתר המסעדה)

דרבי בר דגים

ההיגיון שעבד באייטיז עדיין בתוקף כי סוס מנצח לא מחליפים: פתיחת שולחן עם סלטים וניגובים ואחריהם דגי בריכה וים בתנור או בגריל. אפשר לצרף להזמנה סביצ'ה, קרפצ'יו סלמון ועוד כמנה ראשונה אך לא חובה, כי הדיל הבסיסי לגמרי מספק. הלוקיישן בעורף קניון רמת אביב מבאס אבל הפשטות והנוסטלגיה – פרייסלס.
ברודצקי 43

נוסטלגיה מנצחת. דרבי בר דגים (צילום מתוך פייסבוק)
נוסטלגיה מנצחת. דרבי בר דגים (צילום מתוך פייסבוק)

הכרמל 40

אל תתנו למראה להטעות אתכם כי ספוט הדגים הקטן מעמיד את שוק הכרמל בשורה אחת עם הבוקריה, בורו מרקט ושוקי אוכל נחשבים בעולם. שף אלעד אמיתי מקבל אספקה טרייה מהחנות הצמודה של רוסטום הדייג ומגיש דגים נאים או מקסימום מוקפצים קלות על הפלנצ'ה. עם קצת מירקות מדוכנים סמוכים הוא יוצר מנות שכבר נרשמו בפנתיאון המקומי, והכוונה כמובן לסנדוויץ' דייגים.
הכרמל 40

איסטנבול – מאחורייך. הכרמל 40 (צילום יעקב בלומנטל)
איסטנבול – מאחורייך. הכרמל 40 (צילום יעקב בלומנטל)

מאנטה ריי

25 שנים חלפו מאז שעופרה ואבי גנור החליטו לפתוח מסעדה בפיסת קרקע מוזנחת בין תל אביב ליפו. הים כבר לא אותו ים ורצועת החוף זכתה לאחרונה לשדרוג משמעותי, אבל סיר פירות הים המיתולוגי והמרפסת עם הנוף הכי יפה בעיר נותרו בדיוק כמות שהם, כי בקלאסיקות לא נוגעים.
מאנטה ריי

יש דברים שלא משתנים. מאנטה ריי (צילום: יחסי ציבור)
יש דברים שלא משתנים. מאנטה ריי (צילום: יחסי ציבור)

מלגו ומלבר

זו אינה מסעדת דגים בהגדרתה, אך בתפריט של מלגו ומלבר תוכלו לדוג כמה ממנות הדגים הטובות בעיר. לדוגמה קרוקט דג נא ואיולי לימון כבוש, אויסטרים שמנמנים או מולים במיסו עם בייקון וכרישה. תנו לשף מוטי טיטמן להפתיע אתכם במנות ים קטנות וסקסיות ותודו לנו אחר כך.
שדרות רוטשילד 142

מרלוזה

חמארת הדגים האהובה עזבה את שוק הכרמל לטובת לוקיישן מיתולוגי לא פחות (החלל שבו פעלה מסעדת תמנע), אבל שף דור אבן ובת זוגו מור חזן ממשיכים לשמור על תמחור נוח ועל אווירת אפשר־לבוא־בכפכפים. לכבוד המעבר נוספו לתפריט מנות חדשות שמחזקות את האחיזה בתנובת הים, קוויאר סלמון על קרם תירס וצ'יפס מקליפות תפוחי אדמה למשל. ולמקרה שתהיתם, כנף מוסר מטוגנת באיולי שום ירוק עדיין מככבת בתפריט.
לילינבלום 24

לא נגיד תודה, כי הדגים עוד פה. מרלוזה החדשה. צילום: Peoplephotography‏
לא נגיד תודה, כי הדגים עוד פה. מרלוזה החדשה. צילום: Peoplephotography‏

פישופ

אהרוני, אייל שני, יובל בן נריה והקוסם – שרונה מרקט לא עוצר את המרדף אחר שמות מהאיי ליסט. בין פתיחה נוצצת לפופ אפ עתירהייפ, בר הדגים מבית היוצר של הראל בלו (סיטארה, מציצים, ברנז'ה) וזיקו הדייג מזכיר דוכנים בשוקי אוכל בחו"ל – בלי שואו אוף, רק פלנצ'ה לוהטת שעליה מוקפצים שרימפס, מולים, קלמארי ושאר שרצים חביבים, וגם דגים כמובן.
קלמן מגן 3 (שרונה מרקט)

מיקס פירות ים ודגים בפישופ (צילום: בן יוסטר)
מיקס פירות ים ודגים בפישופ (צילום: בן יוסטר)

קיצ'וקאי/סלאס

דייג מאוד אוהב דגים: שף אור גינסברג והים הם סיפור אהבה שהחל הרבה לפני הזכייה ב"מאסטר שף". תצוגת הפילוט השנתית שהוא עורך בעונת הטונה הפכה למסורת, אך גם בשאר עונות השנה דגים תופסים את מרכז הבמה במסעדות שלו בשוק הפשפשים – סלאס בפיין דיינינג וקיצ'וקאי בקז'ואל. אם תצליחו להתעלם מרעשי רקע תוכלו לטעום כאן מנות אלגנטיות בהשפעה אסיאתית שמעניקות לדגים את הכבוד המגיע להם.
עמיעד 10, תנחום 6

אור גינסברג וחבר (צילום יח"צ)
אור גינסברג וחבר (צילום יח"צ)

קפטן הוק

עדיין בשוק הפשפשים אך בסגנון שונה לגמרי. שרימפס מטוגן בציפוי פלאפל, עראייס דג ומסבחה חציל, ושרימפס מתכתבים באופן מקורי ומנומק עם המטבח הערבי – וכל זאת מבלי לקרוע את הכיס. בקיצור, win win situation בלי רעש וצלצולים, כמו שאנחנו אוהבים.
עמיעד 13

תמנון צרוב כאקט של מחאה. קפטן הוק (צילום אנטולי מיכאלו)
תמנון צרוב כאקט של מחאה. קפטן הוק (צילום אנטולי מיכאלו)

שילה

כה כתב המבקר ולא נגענו: "הנה הגיעה מנת הקוקי סאן ז'ק עם בייקון, קרם תירס ופיסטוקים. והיא מושלמת. אין פשוט מילים להסביר כמה הדבר הזה מוצלח. גם צדפות שניצלו בדיוק למידה הנכונה עם צריבה ראויה. גם בייקון אדיר, מהז'אנר הבשרני שנותן מרקם אחר לגמרי ומליחות, גם הפיסטוקים. גם אספרגוס שעוד נותן להכל ליווי נעים, אבל מעל הכל קרם תירס שעוטף את הכל לביס שהוא לא פחות מוואו. כנראה המנה הכי טובה שאכלנו לאורך כל הערב, ואחת הטובות בעיר". ועוד לא אמרנו כלום על טרטר האבוקדו המיתולוגי.
בן יהודה 182 (עוברת בקרוב לרחוב מונטיפיורי)

הנה, אמרנו. טרטר דג עטוף באבוקדו, שילה (צילום: דניאל לילה)
הנה, אמרנו. טרטר דג עטוף באבוקדו, שילה (צילום: דניאל לילה)