זמן מסך: 9 משחקים ואפליקציות מומלצים לילדים

מתוך Townscaper
מתוך Townscaper

נכון, אפשר להילחם איתם על כמה דקות או שעות זמן מסך הם מקבלים ביום ובשלב מסוים פשוט לשחרר ולקבל את המציאות הדיגיטלית כפי שהיא. אבל אפשר גם לתעל את האנרגיות לנתיב הרבה יותר פרקטי: לוודא שמה שהם מקבלים בטלפון ובמחשב זה תוכן איכותי

28 ביולי 2022

האביב והקיץ שבפתח קוראים לילדים לצאת מהבית, לחקור, להתפתח ולגלות את העולם. אז כמובן שהם מבלים כל היום מול הטלפון והמחשב. אתם לא הייתם יותר טובים בגילם ואתם יודעים את זה. אז חוץ מלדאוג שהילדים יסיימו את שיעורי הבית, ילכו לחוגים ולא יבהו יותר מידי במחשב, לא עדיף שתדאגו שהזמן שלהם מול המסך לא יהיה בזבוז מוחלט? זה אפילו לא כזה מסובך. אולי באמת הייתה זו הקורונה דאז שהפכה את הרעיון של למידה מקוונת וחינוך בשלט רחוק להרבה יותר מעשי. אולי דווקא ההבנה שאת המסכים עדיף לשלב בצורה מתונה במערכת החינוך, ולהשאיר אותם לשעות הפנאי בבית, אבל בשנה האחרונה יצאו והשתדרגו להפליא לא מעט משחקים ואפליקציות שיגרמו לכם לחוש פחות אשמה כשהילדים יבלו מולן.

Townscaper

כמו לא מעט (או אולי אפילו רוב המשחקים ברשימה), זה משחק שמתאים מאוד גם למבוגרים. המשחק, שזמין בכל הפלטפורמות למעט פלייסטיישן, הפך למיני-סנסציה ויראלית בשיא תקופת הקורונה כשהציע למלא אנשים טרודים ולחוצים מערכת מהנה, רגועה, כמעט זן לבניית מגדלים, שכונות ואייים. זה לא משהו שיחזיק את הילד שעה ברצף מולו, אבל זה גם מה שחשבו על מיינקראפט.

פלטפורמות: PC, XBOX, נינטנדו סוויץ', אנדרואיד ו-iOS

codeSpark

אחת הדרכים הכי יעילות לעודד מבוגרים לעסוק ולהתמקד בתחום מסוימים היא להלהיב על זה כשהם עוד קטנים. codeSpark מצליחה לעשות את זה בדיוק, עם אחד התחומים הכי מלחיצים שיש (לפחות לחלק מההורים): קוד. אל תדאגו, את השורות הארוכות מחליפים איורים פשוטים שיאפשרו לילדים להבין את החשיבה הלוגית הבסיסית והרעיון מאחורי תכנות של משחקים פשוטים.

פלטפורמות: אנדרואיד/iOS

Hopscotch

וכמובן שיש גם גרסה למתקדמים. Hopscotch מציעה גרסא יותר מורכבת, שמזכירה במעט את הדבר המקורי, ודורשת גם ידע בסיסי באנגלית, כך שהיא מומלצת יותר לנערים צעירים. היתרונות הם שהממשק מאפשר הרבה יותר אפשרויות, ויצירה של משחקים מורכבים יותר, עם אפשרות לרדת לפרטים למי שמעוניין. אבל הממשק לא מרתיע, ומאפשר קפיצה יותר קלה למדרגה הבאה, למקרה שהילדה שלכם מתגלה כעילוי.

פלטפורמות: iOS בלבד

PicoToons

אפליקציות בסגנון "ספר צביעה" יש המון, גם למבוגרים. Picotoons מאפשרת גרסא מתקדמת יותר: שילוב של ספר צביעה ואפשרות ליצור בעצמכם, בהתבסס על התמונה המקורית, די מה שתרצו. זה נשמע מינורי אבל הפיצ'רים הקטנטנים והאינסופיים של האפליקציה מאריכים את אורך החיים שלה ועל הדרך מאפשרים לילדים להיות יצירתיים, בלי ללכלך את הקירות בצבעי פנדה.

פלטפורמות: iOS בלבד

Seek

בשנים האחרונות ראינו לא מעט נסיונות לפצח את הגביע הקדוש והשאלה האלמותית: "למה אי אפשר לגגל את הטבע"? השירות של Google Lens עוזר פעמים רבות, כשגם Picture This (הלא זולה) עושה צעד גדול בכיוון, ו-Seek שפותחה בשיתוף עם נשיונל ג'יאוגרפיק מהווה נקודת אמצע מצויינת: חינמית, ממוקדת ספציפית בעולם הטבע (כולל ישראל) ותציל אתכם בכל טיול לצפון כשהילדים ישאלו "מה זה הצמח הזה" ואתם תתבלבלו בין מרווה משולשת לבין עיט. האפליקציה עצמה מתנהלת באנגלית אבל תשמש אתכם כנראה בעיקר בסיטואציות משפחתיות.

פלטפורמות: אנדרואיד ו-iOS

An Airport For Aliens Currently Run by Dogs

התלבטתי האם להכניס לרשימה את המשחק הזה, משתי סיבות: הוא דורש הבנה טובה יחסית באנגלית (וכולל גם שפות חייזריות שלא אתם ולא הילדים כנראה מדברים), ויש לו שם של להקת אינדי מגעילה מקנדה בשנת 2012. ועדיין, לקהל של ילדים/נערים צעירים שכבר שולטים באנגלית בסיסית ומרחיבים את הידע שלהם, מדובר בקווסט הזוי, מיוחד, ונונסנסי. העלילה פשוטה: אתם בשדה תעופה בין כוכבי שמאוכלס לחלוטין על ידי כלבים, כל אחד עם אופי אחר ורצונות שונים. הם ישמחו לארגן לכם כרטיס ליעד הבא, אם תדאגו למלא אחר הבקשות הלא שגרתיות שלהם. אפשר לשוטט בשדה שעות ורק לדבר ולהפתיע את הכלבים גם בלי לקדם את העלילה, ובכל מקרה – אם הילדים כבר למדו לתכנת משחקים בסיסיים דרך אחת האפליקציות שהזכרנו פה – זה המשחק שיפתח להם את הראש ויראה להם שמשחק יכול להיות מופרע כמו שהם מעיזים לדמיין.

פלטפורמות: PC ו-XBOX

Robotics!

משחק שהוא שילוב של כל מה שילדים אוהבים, ושל כל מה שאתם רוצים במשחק: זוכרים את התכנית ההיא שבה שני צוותים של מהנדסים שלחו רובוטים תוצרת בית למוות מצחיק ומגוחך בזירה? אז זה. הילדים יבנו רובוט משלהם וישלחו אותו לקרבות, שידרשו מהם לפתח ידע בפיזיקה ומכניקה, וחשיבה לוגית, עם דימיון וטמטום טהור. כיף, פשוט, חכם ואינסופי.

פלטפורמות: אנדרואיד ו-iOS

Alto’s Adventure

האם יש טעם להמליץ בכלל עם משחק שיצא כבר לפני כמה שנים? בטח כשמדובר במשחק מוכר ואהוב, שמתאים גם למבוגרים, ושהוא (בתכלס) גרסת הולסום לטמפל ראן? חד משמעית כן. אם מנהיגי העולם היו משחקים ב"אלטו", העולם היה נראה הרבה יותר טוב. הילדים לא ילמדו פה הרבה, אבל מדובר בתחליף הריטלין הטוב ביותר המוכר למדע, ואם לא התמכרתם בעצמכם לגלישה אינסופית ומרגיעה במדבריות ובמורדות של האנדים – זה הזמן.

פלטפורמות: PC, פלייסטיישן, XBOX, נינטנדו סוויץ', אנדרואיד ו-iOS. אפילו בלינוקס יש

ISS Live Now

אם היו מספרים לנו בתור ילדים שנוכל להביט בכדור הארץ לייב מהחלל בכל שנייה היינו מתחרפנים. איכשהו – האופציה הזו לגמרי פתוחה דרך האפליקציה של תחנת החלל הבינלאומית, ואנחנו ממשיכים להתעלם ממנה. אז בחייאת, תנו לכם ולילדים את החווייה של לראות את הכל מלמעלה, וללמוד על הדרך על כדור הארץ, החלל, פיזיקה ומה שביניהם. נכון, לפעמים תהיו מעל אוקיינוס, לפעמים תהיו מעל בלגיה, אבל כזה זה: פשוט תפתחו רנדומלית את האפליקציה ותנסו להבין באיזו פיסה של הבריאה אתם צופים מהחלל.

פלטפורמות: אנדרואיד ו-iOS