מדבר מהקישקע: חמין של מסעדת סנדר

חמין של סנדר. צילום: מיטל סלמון
חמין של סנדר. צילום: מיטל סלמון

עם בשר רך ושמנוני, תפוחי אדמה נמסים, שעועית, ביצים קשות וקישקע. עכשיו גם אתם יכולים להכין את החמין המפנק של סנדר. בתיאבון

המאכל הכי חורפי שלנו ואולי גם הכי יהודי הוא גם במקרה גם אחד המאכלים הכי מפנקים בעונה הזאת. סיר אחד גדול מלא בכל טוב, שעולה יום לפני אכילת התכולה שלו על הגז – ואז נכנס לתנור לשעות רבות בטמפרטורה נמוכה. יש סוגים רבים של חמין; זה של זמי שרייבר ממסעדת סנדר הוותיקה הוא מסורתי, בנוסח אשכנז ואהוב עלינו במיוחד. אפשר להזמין משלוחי חמין עד הבית, ואפשר להכין את התבשיל המנחם בבית, די בקלות. אנחנו מעדיפים את האופציה השנייה, ולכן ביקשנו משרייבר את המתכון לטשולנט שלו.

חמין של מסעדת סנדר

החומרים ל-5 מנות:

10 תפוחי אדמה בינוניים מסוג דזירה, קלופים

חצי ק"ג שעועית אדומה

200 גר' שעועית לבנה

200 גר' שעועית מסוג ברבוניה

2 בצלים לבנים מטוגנים קצוצים

2 בצלים לבנים קצוצים

חצי ק"ג בשר שריר בקר

200 גר' שומן חזה בקר חתוך לקוביות

קישקע ממולא (מתכון מצורף מטה)

5 ביצים קשות

מי שאוהב יכול גם להוסיף חצי ק"ג עצמות ברך בקר ו/אועצמות עוף

2 כפיות מלח (או יותר, תלוי אם משתמשים בבשר מוכשר או לא)

כפית פלפל שחור

כפית פפריקה אדומה מתוקה

כפית פפריקה אדומה חריפה

אופן ההכנה:

מתחילים מוקדם בשעות הבוקר של היום שלפני מועד האכילה.

מסדרים בסיר תפוחי אדמה, שעועית, בצל ואת קוביות השומן.

מוסיפים את התבלינים.

מוזגים מים עד כיסוי ומערבבים.

מוסיפים מעל התכולה את הבשר, הקישקע והביצים הקשות. משלימים עם מים עד כיסוי.

מביאים את הסיר לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים למשך שעה עד ארבע שעות על הגז;

מעת לעת משלימים מים לכיסוי התכולה.

מעבירים את הסיר (כשהוא מכוסה) לתנור ב-140 מעלות, או לבישול איטי למשך הלילה (18 שעות לפחות). ניתן להניח את הסיר גם על פלטה חשמלית או לבשל בסיר חשמלי על חום נמוך למשך הלילה.

למחרת בבוקר בודקים את הסיר ומשלימים מים לפי הצורך עד לכיסוי 2/3 מתכולת הסיר.

ממשיכים בבישול איטי בתנור עד שעות הצהריים.

סיר חמין בסנדר. צילום: מיטל סלמון
סיר חמין בסנדר. צילום: מיטל סלמון

 

עוד מתכוני חורף מפנקים:

הממולאים הטורקיים של מסעדת אונזה

החריימה של מחניודה

המפרום של פינוקי האוכל של כרמל ועוד מעדנים טריפוליטאיים

קישקע ממולא

החומרים:

מטר וחצי מעיים

2 כוסות קמח לבן

2 בצלים קצוצים מטוגנים

2 בצלים לבנים קצוצים

650 גר' שומן קצוץ (מורכב מ-500 גר' בקר,100 גר' עוף ו50 גר' כבש)

מלח, פלפל – לפי הטעם

אופן ההכנה:

מנקים היטב את המעיים, שוטפים בחומץ ומכניסים למשך יום למקרר.

מערבבים את הבצלים הקצוצים (המטוגנים והלא מטוגנים) יחד עם השומן הקצוץ. מוסיפים את הקמח, המלח והפלפל (לפי הטעם) ומערבבים היטב.

ממלאים את המעיים בתערובת על ידי דחיסה וקושרים את הקצוות בחוט.

מבשלים במשך שעה בסיר עם מים (כשהמים מכסים את המעיים). תוך כדי הבישול המעיים מתנפחים. על מנת שלא יתפוצצו, מנקבים בעדינות עם מזלג לשחרר את האדים וממשיכים בבישול כשעה.

את הקשקע מוסיפים לסיר החמין לבישול האיטי.

סנדר