נכנסים למסגרת

איך אפשר להשאיר את התינוק בפעוטון בלי לבכות כל הדרך הביתה? טיפים למירוק ייסורי המצפון

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock
2 באוקטובר 2014

אני זוכרת את היום הראשון שלו בגן. הפקדתי אותו בידיים רועדות בידי המטפלת, שעשתה לי פרצוף של מי שראתה מאות אמהות ירוקות ורועדות כמוני, אמרה משהו כמו "הוא יהיה בסדר, תחזרי בעוד שעתיים", והמשיכה לענייניה. יצאתי החוצה ועמדתי עוד כמה דקות מחוץ לשער הגן, מנסה לשמוע אם הוא בוכה, כשלגמרי אני היא זו שמבפנים בוכה יותר.

אז איך משאירים את התינוק בפעוטון וממשיכים את היום בלב שקט? מירוק קצר לייסורי המצפון לפנייך.

  • לסמוך על עצמנו שבחרנו את הטוב ביותר. סביר להניח שעשינו סבב גנים/ מטפלות נרחב באזור, בדקנו את הגננת והצוות, את מבנה הגן – אם שום דבר לא מסוכן, אם האוכל מתאים, אם הצעצועים נאים בעיניינו, והצלבנו המלצות של הורים מכל הכיוונים. אחרי עבודת מחקר כל כך מעמיקה, אנחנו יכולים בהחלט לסמוך על עצמנו שבחרנו עבורו ידיים טובות.
  • לסמוך על עצמנו שעשינו את ההחלטה הנכונה. בין אם התינוק כבר גדל, בין אם עלינו לחזור לעבודה, או מכל סיבה שבגללה החלטנו שהגיע הזמן להכניס אותו למסגרת – זו ודאי ההחלטה הנכונה. בעיקר משום שילד לומד הרבה יותר טוב על העולם ואיך לנהוג בחברה כשהוא יחד עם בני גילו – קבוצת השווים: לומד להסתדר, לומד לחלוק, לומד תור ודחיית סיפוקים, לומד שלא הכל תמיד שלו, לומד מיומנויות בסיסיות של תקשורת ושיתוף פעולה ההכרחיות להמשך צמיחתו.
  • לסמוך על הילד שלנו. הוא אמנם תינוק קטן ותלוי לגמרי במבוגרים סביבו, וזה אולי נשמע קצת מצחיק לדבר על האפרוח שלנו במונחים של "לסמוך עליו", אבל בשבילנו זה תרגול בשחרור: אם נסמוך עליו שיסתדר בפעוטון בגיל שנה, נסמוך עליו שיסתדר בגן חובה בגיל חמש, ובבית הספר היסודי בגיל שבע. זה מתחיל מאפס.
  • לסמוך על הגננת. לסמוך זה אומר לא להתקשר לגן כל דקה, וגם לא כל שעה. כשהגננת מדברת איתנו בטלפון זה פחות זוג עיניים על הילדים שלנו. לסמוך עליה שהיא תתקשר אלינו אם יקרה משהו, ולגייס את כל הסבלנות שלנו ולחכות לסוף היום לשמוע את הדיווח המלא.
  • לסמוך על הקצב. בדרך כלל המשפחתונים והגנים מציעים לקלוט את הילדים באופן הדרגתי – ביום הראשון שעתיים, ביום השני ארבע שעות וכן הלאה. לרוב נישאר בבית בימים הראשונים, נהיה זמינים לכל קריאה. בשעות האלה רצוי להעסיק את עצמנו בפעילות מהנה עם אדם אהוב, למשל לצאת לקפה עם חברה, ולחלוק חששות וחוויות, לפרוק רגשות ואף לצחוק על זה קצת.
  • לחשוב חיובי. מכירים את המושג "נבואה שמגשימה את עצמה"? ובכן, זה תופס גם כאן: אם נחפש את הדברים השליליים בגן – נמצא את כל הסיבות להוציא משם את הילד שלנו; אם נכוון את הזרקור אל הדברים החיוביים (וזה דורש קצת לאטום את האוזניים מפני הביקורות של ההורים שלא מרוצים, ותמיד יש כאלה) – נראה את הטוב שבמקום, נבטח בו, ונשדר גם לילד שאנחנו שולחים אותו למקום הכי טוב בעולם אחרי הבית.

רוני לנגרמן-זיו, מאמנת אישית להורים בהסמכת מכון אדלר, לעמוד הפייסבוק של רוני