הקהילה התאילנדית בתל אביב חוגגת את סונגקראן עם שוק אוכל מופלא

סונגקראן מסורתי יותר בתאילנד (צילום: שאטרסטוק)
סונגקראן מסורתי יותר בתאילנד (צילום: שאטרסטוק)

התאילנדים חוגגים היום את ראש השנה ה-2567 - ובתל אביב החגיגה הזאת הופכת לשוק אוכל מאולתר בפארק הירקון, בו כל מי שיודע לבשל טוב פשוט מגיע ופותח דוכן משל עצמו, כולל אגפים פחות מוכרים של המטבח התאילנדי (כמו נקניקיות מיוחדות). הולך להיות שיכור, חריף ומאוד שמח

13 באפריל 2023

חשבתם שלקבל הזמנה למימונה זה משהו מרגש? חכו שתגיעו לאירוע הזה. הקהילה התאילנדית בישראל תחגוג היום את חג הסונגרקאן, ראש השנה התאילנדי, בפסטיבל מאולתר של אוכל ותרבות תאילנדי שאפשר למצוא רק בחלומות הכי ורודים וחריפים שלנו. אז עצרו הכל ופנו לכם רגע ביום, כי יש דברים שבאמת אסור לפספס. חגיגות הסונגקראן התאילנדי בתל אביב נחשבות במשך שנים לאחד מהסודות של אנשי הקולינריה בעיר, התאריך שטובי הפודיז היו שומרים ביומנים ומצפים לו במשך כל השנה. והנה, היום ה-13 באפריל תחגוג הקהילה התאילנדית את הסנוגקראן (ראש השנה התאילנדי) בהפנינג מאולתר, מלא באווירה שמחה ומרגשת, עם שוק אוכל תאילנדי ביתי מסורתי, כזה שלרוב אפשר לפגוש רק הרחק מעבר לים.

חגיגות הסונגקראן התקיימו בעבר בגינת הכובשים שליד שוק הכרמל, אך השנה החגיגה צפויה לעבור לפארק הירקון (איזור הלונה פארק) החל משעות הצהריים המוקדמות ועד הערב, בהתאם למזג האוויר ההפכפך שפוקד אותנו בימים אלה. במשך השנים חגיגות הסונגקראן בארץ מתפארות אם כן באחד הדברים המושרשים ביותר בתרבות התאילנדית – שווקי אוכל זמניים. בגרסתנו, כמו שחווינו אותו בשנים קודמות, מגיעות קבוצות חברים ומשפחות ומכינות (לרוב על המקום) אוכל רחוב תאילנדי יוצא דופן בטריותו ובנאמנותו למקור. מומלץ לאסוף קצת מכל דוכן, לשבת על הדשא עם שאר החוגגים, ולהינות מאווירת חג שונה, מיוחדת וטעימה מאין כמותה.

"כל מה שתטעמו שם יהיה שונה ממה שהקהל הרחב מכיר". לי מלילי (צילום יח"צ)
"כל מה שתטעמו שם יהיה שונה ממה שהקהל הרחב מכיר". לי מלילי (צילום יח"צ)

אך רגע לפני שמגיעים לחגוג, כדאי להבין את משמעותו האמיתית של החג המופלא הזה. לשם כךֿ דיברנו עם לי מלילי, הנסיכה לשושלת הבית התאילנדי ושפית פרטית לאוכל תאילנדי, על מקורות החגיגה וכל מה שחשוב לדעת רגע לפני שמגיעים. "הסונגקראן הוא ראש השנה התאילנדי, והשנה הם חוגגים את שנת 2567", מספרת מלילי. "הסונגקראן הוא אירוע מאוד מיוחד בתאילנד, בו התאילנדים מקדשים ערכי משפחתיות כאשר הם מתאחדים עם המשפחות והילדים מוקירים תודה להוריהם ולדורות הקודמים, גם אלו שכבר אינם בין החיים במגוון דרכים מסורתיות. נהוג גם לקיים טקסים דתיים עם נזירים בודהיסטים שמגיעים לבתי המשפחות ומקדשים את הבתים לשנה החדשה. כל זה בנוסף כמובן למלחמות המים הצבעוניות שהציעים מקיימים ברחובות. כל זה נע סביב ארוחות משפחתיותת גדולות שמתמשכות לאורך כל היום ולעיתים כל השבוע והמון אלכוהול, גם שם שותים עד לא ידע".

החגיגות התאילנדיות המסורתיות מעבר לים פוגשות אותנו כמובן בזכות קהילת המהגרים התאילנדית בישראל, ובפרט בעזרת הפסטיבל המאולתר שמתרחש בתל אביב. לי, שנמצאת בימים אלה בטיול בתאילנד, מספרת "ההפנינג בארץ אף פעם לא היה מאורגן, זה פשוט התחיל בצורה ספונטנית ותפס תאוצה עם השנים, כשכולם יודעים שבסונגקראן מקימים שוק אוכל. במשך הזמן הגיעו עוד ועוד תאילנדים מהקהילה וגם קהל סקרן שהגיע לחגוג יחד איתם. איך זה עובד? פשוט כל מי שיודע לבשל ולהכין אוכל טעים מגיע ופותח לעצמו מין באסטה מאולתרת עם האוכל הביתי שלו".

לא יכולנו להתאפק, ושאלנו את לי מה היא ממליצה לאכול בשוק האוכל החגיגי הזה. "לסונגקראן אמנם אין אוכל ייחודי לו, אך כל מה שתטעמו שם יהיה מאוד טעים ושונה ממה שהקהל הרחב מכיר. בפסטיבל הזה ספציפית אני ממליצה לטעום את כל הנקניקיות התאילנדיות שהם מכינים במנגל על המקום, כנפיים על האש עם הסטיקי רייס המיוחד שהם עושים, שממש שונה מזה שאנחנו מכירים. וכמובן את כל הסום טאמים בגרסאות השונות של כל משפחה ומשפחה. הכי חשוב לבוא לטעום, לשתות ולהכיר את האנשים, הם סופר מזמינים ושמחים שבאים לחגוג איתם".

סונגקראן, חמישי (13.4) החל משעות הצהריים בפארק הירקון (ליד הלונה פארק)