הכלב שאימן אותי: כושר גופני עם כלבים? זה דבר וזה קורה

אימון ספורט כלבני (צילום: דנה מידן)
אימון ספורט כלבני (צילום: דנה מידן)

לא תמיד קל לצאת לאימוני כושר בתקופה הזו. לא תמיד ברור אם ההנחיות מתירות לנו. לעומת זאת, לצאת לאימון עם הכלב, כלומר החבר הכי טוב שלכם ממילא - אפשר ורצוי. רק אל תשכחו שקית

26 באוקטובר 2020

את זמן האיכות עם הכלבים שלי אני נוהג להפוך מסיבוב בנאלי בשכונה לפעילות ספורטיבית שמועילה לכולנו, ההולכים על שתיים ועל ארבע בבית. העובדות די פשוטות: בדיוק כמו שזה חשוב לנו, פעילות גופנית חשובה ונחוצה גם לכלבים שלנו. שלא נדבר על הערך המוסף, בייחוד בתקופה הקשוחה הזו. בקיצור, מי אומר שחייבים לרוץ לבד?

את הפעילות הספורטיבית לחברים הכי טובים שלנו צריך להתאים כמובן למשתנים כגון גיל, גזע ותנאי מזג האוויר. לכלבים מבוגרים למשל הייתי מתאים פעילות ספורטיבית רגועה כגון הליכה ומשחק. מנגד, כלב גדול ואנרגטי זקוק לפעילות ספורטיבית מאומצת ואפשר לקחת אותו לריצה בחוף הים, בפארק או בשדות. זכרו גם שישראל מדינה חמה לכן בימי הקיץ מוטב לקבוע את הפעילות לבוקר או לערב. הפעילות תסייע להם לפרוק אנרגיות ולחזור הביתה רגועים ושלווים. ווין-ווין.

אימון ספורט כלבני (צילום: דנה מידן)
אימון ספורט כלבני (צילום: דנה מידן)

מהחוויות האישיות עם שני הכלבים שלי, מקסים ומלכה, האימון המשותף שלנו מעצים את החיבור ואת התקשורת על בסיס יומיומי. למען האמת, מכיוון שהם שניים – האימון המשותף מחזק גם את הקשר ביניהם. אני מנגד לומד להכיר את דפוסי ההתנהגות שלהם ואת הדינמיקה המשותפת שלהם. גיליתי גם שבמהלך האימונים המשותפים שלנו הם לומדים להסתדר הרבה יותר טוב עם כלבים אחרים, באופן מעט שונה ומאורגן יותר ממפגש אקראי בגינת הכלבים השכונתית.

לספורט כלבני נחשפתי במהלך שירותי הצבאי לפני כמה שנים. הפעלולים שהכלבים ביצעו והמכשולים שעברו הראו לי כי היכולות שלהם לא מסתכמות בפיזיות, אלא גם נובעות מאינטליגנציה וקשר אישי עם האדם המלווה אותם דרך שפת גוף ותנועות ידיים. אלה היו אירועים מרשימים מאוד, ועוררו בי את הרצון לערוך אימונים דומים יחד עם מקסים ומלכה שלי, להתנסות בחוויה ולרכוש כישורים יחדיו.

התעמקתי בנושא וגיליתי שישנו מנעד רחב של ענפים שונים ומרתקים. בעולם למשל ישנם מקומות שבהם עורכים תרגילי גמישות עם כלבים, ריקודים עם כלבים, משיכות, גישוש, משמעת, קפיצות, ניווט וחילוץ – וזו רשימה חלקית בלבד. כאן בישראל, עד תחילת שנות ה-90 עסקו בעיקר בספורט כלבני המותאם להגנה שהכשיר למשל כלבים לעבודה משטרתית וביטחונית. רק בשנים האחרונות החלו ענפים נוספים לתפוס גם אצלנו ולצבור מעריצים רבים, ואני ביניהם. מתקיימות יותר ויותר תחרויות עם פרסים משתלמים וכמובן – המון ליטופים.

כלבלב ובת אנוש באימון אג'יליטי משותף (צילום: שאטרסטוק)
כלבלב ובת אנוש באימון אג'יליטי משותף (צילום: שאטרסטוק)

ענף מסוים שמתאים כמעט לכל סוגי הכלבים הוא זה המשלב בין גמישות וזריזות ("Agility"). כדי להצליח בו, נדרשים אימונים משותפים שמטרתם להפוך את הכלב ואת המלווה לצוות מיומן. במהלכם מחזקים את גופו של הכלב, מטפחים את היציבות שלו ומפתחים את המחשבה ויכולת הביצוע. סוג אחר ומאתגר יותר נקרא "מודיאורינג" ובו הכלבים והמלווים נדרשים לתרגילי משמעת, הגנה, שמירה, זריזות ועוד – אך ללא קולר או רצועה.

בין אם באופן תחרותי או לא, אימון גופני עם הכלב מספק לנו הזדמנות נהדרת לזוז קצת ולחזק את הקשר עם החברים הטובים שלנו. הכלבים לא רק מחזירים לנו אהבה, הם גם אלה שעשויים להכניס אותנו לכושר, בשעה טובה. בעיניי לפחות – הרווח הוא כפול.

שי מגנזי הוא מנהל התחום המקצועי ב"דוגיז" – מיזם עסקי וחברתי המספק שירותים לכלב ולבעליו