עלילת דם

4-3 אחוזים מהאוכלוסייה מגיבים למראה דם בצורה חרדתית עד כדי איבוד הכרה. האם איבוד ההכרה הוא שריד אבולוציוני ואיך מטפלים בצורה אפקטיבית בחרדה מהסוג הזה?

25 בפברואר 2014

אנשים הנבהלים ממראה דם, לעתים עד כדי איבוד ההכרה, אינם נדירים כלל, ומתברר ש- 3-4 אחוזים מהאוכלוסייה הכללית מגיבים למראה דם בצורה חרדתית. איבוד ההכרה הוא תגובה שאינה דומה לתגובות לחרדות אחרות, כגון פחד מעכבישים או ממקומות סגורים.

הדבר גרם למדענים מאוניברסיטת סטנפורד בקליפורניה, ארצות-הברית. לחקור את העניין לעומק, כדי להבין את הגורמים האבולוציוניים העומדים מאחורי הפחד ממראה דם (הֶמוֹפוביה).

לפחד כדי לשרודצילום: שאטרסטוק
לפחד כדי לשרוד
צילום: שאטרסטוק

בניגוד לחרדות נפוצות אחרות, המתבטאות בצורך להימלט באופן נחוש מהמקום, איבוד ההכרה נראה לכאורה אמצעי הגנה כושל. הסבר אבולוציוני אפשרי שמציעים החוקרים הוא שהעמדת פני מת היא אופציה סבירה במקרה של פגיעה המנטרלת את האפשרות לבריחה או להשבת מלחמה (Fight or Flight). אפשרות אחרת היא שהורדת לחץ הדם יכולה לסייע לגוף במקרה של דימום ולאפשר לאדם להחזיק מעמד זמן רב יותר עד הגעת הסיוע.

על פי החוקרים, טיפול אפקטיבי בחרדה מדם הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי, הכולל חשיפה הולכת וגוברת בהדרגה: נקודה, נקודה אדומה, צבע אדום, תמונה של דם וכו', עד התגברות על הפחד. שיטה זו נמצאה לטענת החוקרים יעילה יותר בטיפול בחרדה מדם בהשוואה לחרדות אחרות המטופלות באותה שיטה.