בית ספר שלם נסגר, 189 ילדים נשלחו הביתה. ולא בגלל הקורונה

בית הספר עמיאל רמב"ם. מתוך פייסבוק
בית הספר עמיאל רמב"ם. מתוך פייסבוק

כבר שבוע שילדי בית הספר עמיאל רמב"ם בדרום-מזרח העיר יושבים בבית לאחר שהעירייה פינתה את המבנה מהרגע להרגע בשל ליקויים בטיחותיים - שהיו ידועים כבר שנים. ההורים זועמים: "זה בחיים לא היה עובר בצפון העיר, חלק מהזנחת השכונות"

18 בינואר 2022

שבוע בדיוק – זה פרק הזמן שיושבים 189 ילדי בית ספר יסודי בבית ולא בגלל הקורונה: העירייה הודיעה להורים, ממש מהרגע להרגע, על סגירת בית הספר עמיאל רמב״ם, מוסד חינוכי ממלכתי-דתי בשכונת עזרא בדרום העיר. ב-9.1 קבלו ההורים מכתב וב-11.1, שלושה ימים לאחר מכן, כבר החלה העירייה בפינוי המבנה שהוכרז כמבנה מסוכן.

בפני ההורים הוצגו שתי חלופות: לשלוח את הילדים שעד כה למדו בשכונה, לבית הספר מודיעין שנמצא ביד אליהו, באמצעות הסעות שארגנה העירייה; או לרשום אותם לבית הספר כפיר – בית ספר ממלכתי חילוני. אף אחת מהאופציות לא מקובלת על הורי התלמידים שמאז משאירים אותם בבית כמחאה. אופציה אחרת, אומרים בעירייה, אין. אבל הסיפור כמו תמיד – קצת יותר מורכב.

כבר עשור שהעירייה משפצת את בית הספר, שיסודות המבנה שלו בעייתיים. בכל קיץ משופצים היסודות, מושכים זמן וחוזר חלילה. לפני כשנתיים הכריזה העירייה סופית על המבנה כמבנה מסוכן, אך לא כזה המיועד לפינוי מידי. אולם למרות הזמן הרב שהיה לה – לא מצאה העירייה חלופה לילדי שכונות עזרא והארגזים. להורים שמשביתים את הלימודים במחאה התשובות ברורות.

״זה בחיים לא היה עובר בצפון העיר״, אומרת לילך חביב, יו״ר ועד ההורים עמיאל רמב״ם, ״זה פשוט חלק מההזנחה של השכונות. אנחנו לא בחרנו לשלוח את הילדים שלנו בהסעות לעל אזורי ואנחנו דוחים על הסף את הפתרונות כביכול שהעירייה נותנת לנו שהם לא פתרונות בכלל״. הורים נוספים עימם דברנו הציפו בפנינו תחושות דומות. ״העירייה צוחקת לנו בפרצוף״, אמרה לנו אמא לילדה בבית הספר שהעדיפה להישאר בעילום שם, ״הרי מודיעין בעצמם מתנגדים שהילדים שלנו יצטרפו לבית הספר שלהם והאופציה השנייה היא לשלוח ילדים שהגיעו מהחינוך הדתי לבית ספר חילוני. עושים מאתנו צחוק״.

ואכן, מנהיגות ההורים של בית הספר מודיעין הוציאה מכתב חריף בשם הורי בית הספר שנשלח למנהל החינוך העירוני ובו התנגדות חריפה לצירוף ילדי עמיאל רמב״ם, מתוך חשש לפגיעה במרחבים הלימודיים של ילדיהם. ״כל ילד בעיר יכול ללכת לבית הספר השכונתי שלו ורק הילדים שלנו לא?״, מוסיפה חביב, ״היו להם עשר שנים למצוא פתרונות ומה שהם מציעים לנו זה בית ספר חילוני או בית ספר על אזורי? אם 189 ילדים היו יושבים בבית באזור אחר בעיר האדמה הייתה רועדת. הם פשוט רוצים שנצא מכאן כי הם הבטיחו לתושבים ממגדלי TLV שיבנו להם בית ספר משלהם״.

גם סיגלית שלו, שגדלה בשכונה והיום פעילה מרכזית בה, חושבת שמדובר בתעדוף לפי שיקולים פסולים. ״הרי כבר משנות ה-70 מנסים לפנות אותנו מהשכונה, אומרים לנו קחו כסף ולכו. העירייה מנסה לעשות חילופי אוכלוסיות, רוצה לבנות כאן עוד מגדלים. צריך לזכור שרוב התושבים כאן, בדיוק כמו במקרה של גבעת עמל, נשלחו על ידי המדינה אחרי מלחמת העצמאות ליישב את האזור. המדינה שלחה אותם ואז לא הסדירה את מסמכי הבעלות. עכשיו מנצלים את זה כדי לגרש אנשים לטובת נדל״ן לעשירים. מה התכניות של העירייה שם? ביקשנו אבל הם לא משחררים״.

שלטים שנתלו על גדרות בית הספר. צילום: ועד ההורים
שלטים שנתלו על גדרות בית הספר. צילום: ועד ההורים

״עמיאל רמב״ם הוא בית ספר שנועד לילדים מהשכונה, מקום ששייך לקהילה, ולעירייה יש כנראה תוכניות אחרות עבורו״ – אומר ליאור קיי אבישי, מראשי הפרלמנט האזרחי – קבוצה המאגדת מאבקי תושבים בכל רחבי העיר. ״זה קורה בכל העיר. העירייה מפנה מקומות שמשרתים את תושבי האזור ומנתקת אותם מהקהילה. הייעוד החדש בדרך כלל משרת את בעלי ההון. קהילות חלשות מאבדות את המשאבים שלהם לטובת קהילות חזקות בעיר וזה כל הסיפור״.

מעיריית תל אביב-יפו נמסר בתגובה: "העירייה דואגת בראש ובראשונה לבטיחות התלמידים. לפני כשנתיים כשהתגלו ליקויים במבנה, השקיעה העירייה בביצוע עבודות חיזוק ושיפוץ על מנת לא להידרש לפינוי התלמידים, תוך מעקב צמוד של בדיקות מהנדס שנתיות. דו"ח הביקורת האחרון לפני שבוע הראה כי לצערנו הבניין ממשיך להידרדר ואין ברירה אלא לפנותו. משרד החינוך והנהלת בית הספר עודכנו והוחלט כי החל מיום שלישי יעברו התלמידים ללמידה מרחוק עד למציאת פתרון קבע הולם.

בפגישה עם ההורים הוצגו חלופות שונות להמשך הלמידה כשלצערנו אין מבנה חליפי ריק שיכול להכיל את כלל התלמידים. כפי שנאמר להורים. בניגוד לנטען, העירייה עושה מאמצים כדי שהתלמידים לא יפוזרו והמצב כרגע הוא שהעירייה מצאה פתרונות עבור תלמידי כיתת הגן שילמדו במבנה אחד, תלמידי כיתת החינוך המיוחד שילמדו במבנה נוסף ו-6 כיתות האם שיוכלו להמשיך בלמידה יחד כולן במבנה אחד כבר ממחר, ואנו ממתינים לאישור משרד החינוך".