למה בניין בבעלות ממשלתית יהפוך למלון במקום לדיור ציבורי?

המהירות שבה נמכר השבוע בית עמידר לרשת מלונות דן גרמה ללא מעט גבות להתרומם. "משהו מריח לא טוב", טוענת ח"כ מרב מיכאלי אל מול טענות החברה כי הכול בוצע כחוק. הצד האפור של החוק, גרסת הדיור הציבורי

בית עמידר בשאול המלך (צילום: אנטולי מיכאלו)
בית עמידר בשאול המלך (צילום: אנטולי מיכאלו)
3 בפברואר 2016

בניין המשרדים של עמידר עומד במשך יותר מ־30 שנה במרכז תל אביב, בשדרות שאול המלך. לפני כשבוע התבשרנו כי חברת עמידר מכרה את הבניין לרשת מלונות דן. המכירה הייתה מהירה, אולי מהירה מדי. ח"כ מרב מיכאלי, יו"ר סיעת המחנה הציוני, התערבה ומבקר המדינה נדרש לסוגיה, ובשבוע הבא תדון ועדת הכלכלה בכשירותו של המכרז. אפשר לתהות מלכתחילה מה עושה בניין של חברה ממשלתית במיקום יקר כל כך, ואפשר לברך על כך שחברת עמידר החליטה לפנות את הבניין ולעבור למקום זול יותר ובכך אולי להעביר כסף לדיור הציבורי. אבל משהו בדרך שזה נעשה – ביעילות המפתיעה והמהירה ובזהות הרוכש, מעורר תהיות.

"על כל דירה של 25 מ"ר בחיפה יש מכרז חגיגי ומלא, אבל על נכס כל כך גדול ויקר לא צריך?", תוהה מיכאלי, "מספיק מודעה קטנה ואנונימית? מה פתאום לא עושים מכרז? מה החיפזון ולמה באופן הזה? משהו פה מריח לא טוב".

חשוב להבהיר שלא העניין הטכני מפריע למיכאלי, ועכשיו גם למבקר המדינה, אלא הנראות של המהלך וההתנהלות של עמידר. בתל אביב לבדה יש יותר מ־1,000 משפחות (נכון ל־2015) שכבר זכו להכרה כזכאיות לדיור ציבורי אך עדיין ממתינות לדירה פנויה, ואם העבר מלמד אותנו משהו – הרי שנכונה להם המתנה ארוכה.

בית עמידר בשאול המלך (צילום: אנטולי מיכאלו)
בית עמידר בשאול המלך (צילום: אנטולי מיכאלו)

 

מראית עין בלבד

עמידר טוענת כי אחרי שקלול כל הנתונים – בהם תחזוק המבנה היקר והעובדה שהבניין הזה מלכתחילה איננו מוגדר כבית מגורים, ולאחר התייעצות עם גורמים משפטיים, הוחלט שהדרך הטובה ביותר למכור את הנכס תהיה בפנייה יזומה לכמה גורמים בעלי אינטרס בנכס. על פי עמידר, הסיבה ששתי המודעות היחידות שהתפרסמו היו אנונימיות לא נועדה להפחיד את הרוכשים הפוטנציאליים, והמכירה תחסוך לחברה כ־3.5 מיליון ש"ח בשנה.

מיכאלי מבטלת את הטענות הללו. "עמידר היא חברה ממשלתית", מסבירה חברת הכנסת, "במהותו כל נכס שלהם הוא של הציבור. זכאי הדיור הציבורי הם אחת הבעיות הקשות והכואבות בחברה הישראלית, ואנשי עמידר מועלים בחובתם לספק להם דיור ציבורי. יכול להיות שזה הגיוני שהם ימכרו את הבניין, ואם הם היו מראים שהכסף שהם חוסכים יופנה לקנייה או לבנייה של דירות שיעניקו שיכון ל־1,000 זכאים שמחכים בתור במשך חמש שנים – אדרבה; אבל אנחנו שמענו רק שהם הולכים לשכור מקום חדש. זו מראית עין: יש משהו מנקר עיניים בבניין בשאול המלך שהופך להיות מלון בוטיק, וכל מה שאנחנו יודעות הוא שהמשרדים של עמידר יעברו לעזריאלי וכנראה יהיו חדישים ונוחים יותר. איך זה מסייע לדיור הציבורי?".

כאמור, בקשתה של ח"כ מיכאלי התקבלה, ובשבוע הבא יתקיים דיון מיוחד בוועדת הכלכלה בנוכחות ראשי חברת עמידר. אם יתברר שהעסקה נעשתה בניגוד לחוק, תבוטל מכירת הבניין, אבל נדמה שלדיון מטרה גדולה יותר – לבדוק כיצד למקסם את רווחי חברת עמידר לטובת הדיור הציבורי.

ממלונות דן נמסר: "מלונות דן חכרה את בית אשכול, המשמש את מטה חברת עמידר בשדרות שאול המלך 39 בתל אביב, לתקופה של 15 שנה עם אפשרות להארכה בתמורה לשכר דירה של יותר מ־4 מיליון ש"ח לשנה. העסקה נעשתה לפי המחירים המקובלים בשוק המשרדים באזור זה. מלונות דן מחפשת זה זמן מבנה אשר יתאים למלון הפונה לקהל צעיר של צרכני המלונות בעולם ובארץ. במסגרת חיפושים אלה קיבלה מלונות דן פנייה ממתווך שהציע לה את בית אשכול. משהתברר כי ניתן להסב את המבנה למלון, מבחינת התב"ע ומבחינה הנדסית, נוהל משא ומתן עם נציגי עמידר, סוכמו התנאים המסחריים של העסקה וגובש ונחתם החוזה המשפטי. מלונות דן תשלם עבור השכירות יותר מ־4 מיליון ש"ח לשנה. הבניין יימסר למלונות דן בסוף שנת 2016, עם המעבר של חברת עמידר למשכנה החדש".

מחברת עמידר נמסר בתגובה: "החברה פעלה על פי כל דין ועל פי חוק חובת המכרזים. רשת מלונות דן הציעה את ההצעה הטובה ביותר ועל כן נחתם עמה הסכם להשכרת הבניין. מעבר המשרדים מאפשר לחברה לחסוך כ־3.5 מיליון ש"ח בשנה, שכולם קודש לדיור הציבורי".