עתיד הסקס: הולוגרמות. רובוטים. פורנו וירטואלי. ומונוגמיה

הרמוני. רובוט עם בינה מלאכותית שיכול להחליף את החברה שלכם
הרמוני. רובוט עם בינה מלאכותית שיכול להחליף את החברה שלכם

צפייה בפורנו במשקפי מציאות מדומה או סקס עם בובות מין בעלות בינה מלאכותית? האם נחיה במערכות יחסים חופשיות ומרובות משתתפים, או שדווקא נתכנס בעצמנו ונהפוך לבודדים ומנוכרים יותר? והכי חשוב, האם נעשה יותר סקס או פחות? זהו העתיד של הסקס

28 בספטמבר 2022

אנחנו חיים בעידן של שינויים (טוב, זה תמיד עידן של שינויים). האידאולוגיות משתנות, העולם משתנה, הטכנולוגיה משתנה – והרצונות שלנו משתנים ביחד איתם. אז כמובן שגם הסקס משתנה בצורה דרסטית: לילדים יש גישה לפורנו, ניתן להזמין סטוץ באפליקציה שמגיע יותר מהר מוולט (כן, גריינדר, מדברים עליכם) ואפשר לשכב עם רובוטים (ובקרוב זה יהיה אפילו יותר משכנע).

קשה להבין לאן כל זה הולך, אבל אפשר לנסות להבין איפה אנחנו עומדים עכשיו, לפחות ברמה הטכנולוגית. כיום תעשיית הסקס-טק (שזה כמו הייטק אבל פחות סחי), נאמדת בכ-30 מיליארד דולר, והמספר הזה רק עומד לעלות. תעשיית הסקס-טק פועלת בכמה חזיתות: אחת מהן היא שיפור מערכות היחסים הבין-אישיות, עם המצאות שמאפשרות שמירה על יחסים מרחוק, כמו דילדו אלחוטי שאפשר להפעיל מכל מקום בעולם או אפליקצייה לאייפון שמאפשרת להרגיש מגע שפתיים של אדם אחר דרך המסך.

חזית נוספת בה התעשייה פועלת היא שיפור הבטיחות בסקס, עם אפליקציה שמאפשרת שמירה ושליחה של תוצאות בדיקות מחלות מין, חווית מציאות מדומה שמאמנת נשים בלהגיד "לא" לגברים במועדון ואפילו קונדום ווגינאלי שעוצר כל דבר שחודר אליו. אבל הטכנולוגיה לא רק עוזרת לנו בשמירה על מערכות יחסים וביטחון, אלא גם – וזה החלק היותר שנוי במחלוקת – בהפגת הבדידות. המצאה שעשתה הרבה גלים בשנים האחרון היא ה-Gatebox, דמות הולוגרמה בעלת בינה מלאכותית שחיה "בתוך קופסא" והומצאה על ידי חברה יפנית. היא שולחת לטלפון הודעות עם אופי רגשי כמו, "מתי אתה בא כבר הביתה?" והיא מקושרת לאינטרנט ולכל המכשירים החשמליים בבית, ככה שהיא יכולה לפתוח את האור בבית לפני שחוזרים מהעבודה, או להזכיר לקחת מטריה לפני שיוצאים מהבית. מזכיר פונקציה די עתיקה ומיושנת כמו, אממ, בת זוג.

לא סתם תעשיית הסקס-טק מרגישה צורך למצוא פתרון לבדידות האנושית – בעיה שהולכת ומחריפה בשנים האחרונות, עם יותר ויותר אנשים שמרגישים מנוכרים ומנותקים מתמיד. שאלנו את דני דרבי, פסיכולוג קליני שחוקר את נושא הזוגיות, האם הוא חושב שהטכנולוגיה של תעשיית הסקס-טק תרחיק את בני האדם אחד מהשני או דווקא תקרב ביניהם? "השפעת הטכנולוגיה על יחסי המין היא מורכבת" אומר דני, "כי זה, ובכן, תלוי טכנולוגיה. מצד אחד יש אביזרי מין שיכולים לאפשר אינטימיות בין שני אנשים שנמצאים בקצוות שונים של העולם. לגרום לאנשים להרגיש קרבה במקום שיש מרחק מאוד גדול. מצד שני, יש טכנולוגיה שסוגרת את האדם עם המיניות של עצמו וגורמים לו להיות סוליסטי יותר, כמו פורנו VR."

לפני שנתיים טיילתי ביפן ושמתי לב שהטכנולוגיות האלו שנראות לנו דמיניות נמצאות שם כבר בשימוש נפוץ. נראה שהם די מנוכרים ומנותקים חברתית. אתה חושב שגם כאן אנחנו יכולים להגיע למצב כזה?
"אני לא חושב שבהכרח נהיה כמו היפנים, כי התרבות שלנו מאוד שונה מהיסוד. אבל אני כן חושב שאם נסתכל על מגמות אז נראה שהדברים באמת מתקדמים לכיוונים יותר סוליסטיים. לפי מחקרים מעודכנים אנשים מקיימים פחות יחסי מין מפעם. אני רואה בקליניקה שלי לא מעט זוגות צעירים שזה לא חלק מרכזי ממערכת היחסים שלהם. זה לאו דווקא דבר רע, זה פשוט מקום שהאנושות הולכת אליו." 

איך אתה מסביר את זה שאנשים פחות מקיימים יחסי מין?
"אחד הדברים שהכי משפיעים על המהפכה שהמיניות שלנו עברה בשנים האחרונות זו הזמינות של חומרים פורנוגרפיים. כשיש צריכה מוגברת של פורנוגרפיה זה משפיע בסופו של דבר על הפניות שלנו לקיים יחסי מין. בעבר היינו רואים הרבה יותר גברים שזה הסיפור אצלם אבל היום יש יותר ויותר נשים שזה ממלא להם את הצורך במיניות. לצרוך בפני עצמו זה לא בעיה, אלא זה שהרבה פעמים זה מפריע לאפשרות לקיים מיניות".

אירית יטבת, אחת מחלוצות הטנטרה בארץ ומלווה מינית חושבת קצת אחרת. "נכון, התדירות יורדת", אומרת יטבת, "אבל האיכות של יחסי מין השתנתה ועוד תשתנה. בעבר היו עושים סקס חמש דקות בלילה לפני השינה, כדי שהגבר ישן טוב והאישה תסמן וי. אני חושבת שהדרישה למיניות איכותית הולכת וגוברת. מיניות שנותנת לנו זמן איכות עם הפרטנר ומביאה לחיבור. בד בבד עם זה שיש יותר אינדבידואליזציה של רצונות ופורנוגרפיה, יש גם תנועה ששואפת לקיים יחסי מין עמוקים ומלאים. אז האיכות תעלה אבל התדירות אולי תרד, כי כשרוצים איכות צריך להקדיש זמן ותשומת לב שלא תמיד יש".

ומה בנוגע למבנה מערכות יחסים, האם הוא ישתנה או שרובנו נשאר במונוגמיה הקלאסית? 
דרבי: "לפני כמה שנים דיברו על זה שהעולם יעבור ממונוגמיה קלאסית למונוגמיה סדרותית (כלומר מערכת יחסים מונוגמית אבל מתחלפת) ואפשר להגיד שזה קורה. היום כמעט 50% אנשים שהתחתנו מתגרשים, לרבים מהם תהיה זוגיות נוספת בהמשך. אני חושב שככל שנתקדם נראה מודלים הרבה יותר מורכבים של זוגיות. רוב האנשים אמנם לא מצליחים לצלוח עדיין מערכות יחסים פוליאמוריות, אבל מי שמצליח מעיד שהוא נהנה מאוד".

אבל למה זה תמיד שתי נשים וגבר אחד, אה שאטרסטוק? פוליאמוריה (צילום: shutterstock)
אבל למה זה תמיד שתי נשים וגבר אחד, אה שאטרסטוק? פוליאמוריה (צילום: shutterstock)

האם המונוגמיה עתידה להעלם מהעולם לדעתך?
דרבי: "אני לא חושב. אני חושב שרוב האנשים עדיין יעדיפו לחיות אחד לצד השני ושבסופו של דבר המודל של מונוגמיה סדרתית ישאר. כי לאנשים יש צורך בביטחון והקשרות ואני לא בטוח שכולם יוכלו לעשות את המעבר הזה. אבל אני מאמין שיהיה שילוב, כל מיני סוגים שונים של מערכות יחסים".

יטבת: "ההבטחה של הזוגיות המונוגמית להשאר ביחד לנצח נצחים היא מאוד רומנטית, אבל תקועה במאה ה-19. במאה ה-20 הבנו שני דברים עיקריים: שתוכלת החיים מאוד מתארכת והיא תתארך עוד יותר בעתיד, לכן קשה להתחייב לתקופת זמן כזאת ארוכה. בעתיד ההנחה שמונוגמיות היא הדרך המוסרית היחידה כבר לא תהיה קיימת. אנשים מתחילים להבין שזה עניין של בחירה".