רפובליקת בננות: מערך "צו 8 לחקלאות" שואף להציל את הקטיף

דואגים לעתיד (צילום מתוך דף הפייסבוק צו 8 לחקלאות)
דואגים לעתיד (צילום מתוך דף הפייסבוק צו 8 לחקלאות)

כמו הרבה מערכים חדשים שהוקמו במהלך השבועיים האחרונים, גם באלו המסייעים לחקלאים עדיין מנסים להבין איפה הידיים והרגליים - וכבר עכשיו עושים הרבה יותר משהממשלה זו אי פעם יכלה: "הציעו לנו משרדים בתנאי שלא נעבוד בשבת"

22 באוקטובר 2023

ענף הקולינריה ממשיך להירתם לטובת המאמץ המלחמתי: בעוד מסעדנים, שפים וגופים בתחום מבשלים ומשנעים מזון לחיילי צה"ל, מחלחלת ההבנה שצריך לדאוג לעתיד. חלק ניכר מהתוצרת החקלאית המשווקת בארץ מגיע מעוטף עזה ומיישובי הצפון המותקפים – ואין מי שיקטוף. התוצאה כבר מורגשת בארנק ויתרה מכך, הביטחון התזונתי של ישראל כולה נמצא בסכנה, כי אי אפשר לסמוך רק על עגבניות יבוא מטורקיה.

בואו לקטוף (צילום מתוך פייסבוק צו 8 לחקלאות)
בואו לקטוף (צילום מתוך פייסבוק צו 8 לחקלאות)

בבית הבד "ריש לקיש" התאגדו שף יניב גור אריה, יצרנית הטוניק נעמה שטרנליכט, ד״ר אורי מאיר ציזיק ועוד רבים וטובים בפרויקט "מאדמה לאדם", שמטרתו הצלת מזון וניצולו באופן היעיל ביותר. מתוך הבנה שהאזרחים וספקי המזון אינם יכולים להמשיך ולשאת בהזנת הצבא לאורך זמן, ושיש צורך בתעדוף משאבים, נפתח בבית הבד מרלו"ג – אליו משונעת בתיאום עם מאות חקלאים תוצרת עודפת או פגומה.

עשרות תלמידי תיכון מהאזור ומתנדבים ממיינים ומאחסנים את הירקות והפירות שהוצלו, ואלה מועברים לחמ"לי הזנה בצפון, בתל אביב ובירושלים. במקביל הוקמו דף נחיתה לגיוס תרומות וצוות מקצועי בהובלת השפית יהלומה לוי (לנדוור) ושף קונדיטורית אפרת זוהר, שאמון על בניית תוכנית ארוכת טווח שתעסוק בתחום האוכל כמרפא באמצעות סדנאות ומפגשים עם הקהילות שנפגעו.

עודפים ולא יפים אך עדיין ראויים למאכל (צילום Kaiten)
עודפים ולא יפים אך עדיין ראויים למאכל (צילום Kaiten)

ארגון צו 8 לחקלאות – אם אפשר לקרוא 'ארגון' ליוזמה שנולדה לפני פחות משבועיים – תוקף את הנושא מכיוון הסיוע לחקלאים. אוהד רוט, מייסד קבוצת הפייסבוק "קולינריה מקומית", הקים מערך המחבר בין משקים חקלאיים למתנדבים. "התחלתי לקבל טלפונים והודעות מחבר'ה מהקבוצה שחסרות ידיים עובדות בחקלאות. בעל משק בגליל התחתון סיפר שהוא ואחיו מגויסים ותכף מתחיל המסיק, והאבא שנשאר לבד לא יכול להסתדר", הוא מספר. "כמו כולם בהתחלה עבדתי במטבחים וראיתי בזבוז מזון מטורף. חיילים שלא יקבלו אוכל יוכלו להסתדר עם מנות קרב, אבל מי יעזור לחקלאים?".

כמות הפניות עלתה על המשוער, ורוט הבין שיזדקק לעזרה. הוא גייס מתנדבים מתחום הטכנולוגיה להקמת פלטפורמה ונציגי ארגונים מתחום החקלאות הצטרפו לתפעול. מתוך שאיפה להשיג תיאום בין הגופים השונים התקיימה פגישת זום בהשתתפות הקיבוץ הארצי והקיבוץ הדתי, תנועת המושבים, לקט ישראל, השומר החדש, אחים לנשק ועוד.

לא חבל? (צילום מתוך דף הפייסבוק צו 8 לחקלאות)
לא חבל? (צילום מתוך דף הפייסבוק צו 8 לחקלאות)

לחמ"ל הקדמי בצומת בית קמה ונוס, היום (ראשון) חמ"ל עורפי בתל אביב. הבקשות למתנדבים מגיעות מכל הארץ – מסיק זיתים בכפר אחים ליד קרית מלאכי, חליבת והאכלת עזים במושב עבדון בגליל, קטיף קלמנטינות במושב מזור ליד פתח תקווה. "אנחנו לא נותנים עדיפות לאזורי לחימה. כרגע כל הארגונים מסתכלים רק על העוטף ויש מספיק אנשים שפעילים שם. נחלק את הארץ לגזרות כי לא הגיוני שמגוש משגב ייצאו אוטובוסים לעוטף, כשצריך אנשים שיקטפו בבצת ובן עמי".

מיזם הסיוע לחקלאים מכוון ל-2,000 מתנדבים ביום. זהו חלק קטן מהדרישה מהשטח, ויש לזכור שגם המתנדב המיומן ביותר נופל ביכולותיו מהספק של פועל שזוהי עבודתו. "אף אחד לא יודע כמה ידיים עובדות צריך כי אף אחד לא מסתכל מלמעלה, אבל הרבה אלפים בכל יום", מסביר רוט. הוא מוסיף שרבים רוצים להתנדב, אך מבקשים לא להגיע לאזורי לחימה ונשלחים ליישובים באזורים שנחשבים בטוחים. כושר גופני וסיבולת רצויים, אך אינם הכרחיים כי יש עבודות שהן קלות יותר – מיון ושתילה למשל. המתנדבים מתבקשים להתחייב למשמרת אחת לפחות ולהוכיח רצינות. "לא כאלה שבאים לעשות סלפי עם עגבנייה ואחר כך לשבת בצד. כל מי שיכול לעמוד על הרגליים יכול לעזור. מתוך השבר הגדול נתקן את המדינה, היא לא תתקן את עצמה לבד". בקרוב יעלה לאוויר אתר רשמי דרכו ניתן יהיה להתנדב, אך בינתיים אפשר לעשות זאת דרך דף הפייסבוק.
צו 8 לחקלאות.