הזוג שמנהל חנות קפה ביפו: "יותר אנשים שותים קפה מאז הקורונה נגד עצבים ולחצים"

טיים אאוט מתגייס לסייע לחנויות הקטנות של תל אביב. והשבוע: רמזי ואימאן חוני, זוג ערבי שמנהל יחד את קפה טיראן ביפו, שורד את המשבר הודות לאובסס הקפה הגובר של התושבים ולהתגייסות של כל המשפחה

הוא על הקפה, היא על עשבי המרפא. אימאן ורמזי חוני (צילום: אילן ספירא)
הוא על הקפה, היא על עשבי המרפא. אימאן ורמזי חוני (צילום: אילן ספירא)
3 באוגוסט 2020

קפה ותבליני טיראן

מי: רמזי (43 וחצי) ואימאן (41) חוני
תפקיד: בעלים
ותק: 40 שנה בטוטאל (מאז שהחנות עברה לידיים של משפחת חוני)
מה מוכרים: קפה ("שאנחנו מייצרים"), תבלינים, עשבי מרפא, קטניות, פירות יבשים, שמנים ועוד

מה שלומכם בימים אלה?
אימאן: "אני לא מרגישה את הקורונה, חוץ משמירת המרחק והמסכות כמובן. הלקוחות שלנו לא יכולים בלי הקפה שלנו. את יכולה לקום בלי האספרסו או הקפוצ'ינו שלך?  אם כבר, יש יותר אנשים שהתחילו לשתות קפה, נגד עצבים ולחצים. לא סגרנו את העסק, אז הלקוחות מרגישים שאנחנו לרשותם, אנחנו משפחה. יושבים, מדברים, גם על דברים אישיים. אני נהיית חצי פסיכולוגית ונהנית מהפרגונים".

רמזי: "היא נהנית מהפרגונים ואני נהנה מהכסף. זה ההבדל בין גברים לנשים. סתם, אני צוחק. הלקוחות חושבים שאנחנו צריכים ללכת לסטנד אפ."

קצת היסטוריה

החנות עברה כמה גלגולים עד שהגיעה לידיים של משפחת חוני וההתחלה של חוני האב הייתה די רעועה. "אבא שלי היה קולה קפה כל היום, אבל כשרצה קפה לבית, היה קונה מהמתחרה שלו. הוא הבין שלא יכול להיות שהקפה שלא כל כך לא טעים שהוא בעצמו לא שותה אותו".

העסק עבר לידיים של רמזי כשהיה בן 18. כשהיה בן 19 ואימאן הייתה בת 16 וחצי הם התחתנו, ובשנת 2000 אימאן החליפה את אחד מאחיו של רמזי ונכנסה לעסק. השינוי המרכזי שהביאה התקופה הנוכחית היא שילוב של כל המשפחה בחנות. הבן הבכור מוחמד, המכונה "חוניתו" (23), מנהל את קו החלוקה של הקפה למכולות ולמסעדות. גם הבת דלאל (20), סטודנטית למשפטים, התחילה לעזור לאחרונה בחנות יחד עם אחיה ריאד (15), תלמיד בית ספר. "זה גיבוש משפחתי. אנחנו יורדים לעבודה כבילוי."

לא יכולים בלי קפה הל בבוקר. אימאן ורמזי חוני (צילום: אילן ספירא)
לא יכולים בלי קפה הל בבוקר. אימאן ורמזי חוני (צילום: אילן ספירא)

איך עובד עבורכם השילוב של משפחה ועסקים?
רמזי: "אימאן ואני נהיינו יותר קשורים אחד בשני. בשלוש שנים הראשונות אחרי שהתחתנו ולפני שהיא נכנסה לעסק, לא היינו מחוברים כמו עכשיו. אנחנו משפחה זורמת, לא עומדים על כל פיפס. הילדים מקשיבים להורים, האישה מקשיבה לבעלה. כל אחד והתפקיד שלו".

אימאן: "אני נהנית מכל רגע. לא היינו פותחים משמונה בבוקר עד שמונה בערב ברצף אם לא היינו נהנים. זה גיבוש יפה, מושלם".

מה המוצר הכי נמכר בחנות שלכם?
אימאן: "קפה ערבי עם הל. קפה של פעם".

רמזי: "חוניתו המציא קפסולה ראשונה מסוגה של קפה ערבי עם הל. הוא עבד על זה בסוד במשך שנתיים, עד שיום אחד הוא הזמין אותי ואת אבא שלי לטעום. הילד גאון".

"מחזק אותי שיש לנו את הקפה"

לכבוד ט"ו באב הקרוב, רמזי ואימאן משתתפים ב"אהבה בחלון הראווה", פרויקט של עיריית תל אביב-יפו, במסגרתו תעודד העירייה רכישה מעסקים תל אביביים אשר מנוהלים על ידי זוגות, על מנת לסייע לעסקים בעיר בצל משבר הקורונה.

אימאן ורמזי מככבים בפרויקט של עיריית תל אביב-יפו לכבוד ט"ו באב (צילום: אילן ספירא)
אימאן ורמזי מככבים בפרויקט של עיריית תל אביב-יפו לכבוד ט"ו באב (צילום: אילן ספירא)

בעוד הקפה הוא התחום של המשפחה כולה בחנות, לאימאן יש נישה נוספת, בלעדית, והיא עשבי המרפא. "התחלתי להתעניין בזה כשלאבא שלי היה סרטן הדם והבנתי שכל הגוף בנוי על מערכת החיסון. הוא יצא מזה. אין אצלי אנטיביוטיקה, אני נותנת דברים טבעיים. אנשים לא מאמינים בדברים האלה ואז באים אלינו. היום קוראים לי דוקטור אימאן."

את מרגישה שינוי בצורך בעשבי מרפא בעקבות הקורונה?
אימאן: "הלקוחות דואגים ומבקשים משהו לחזק את הגוף נגד המחלה. אני מביאה להם דברים להגן על מערכת החיסון, למשל תערובת עם כורכום ששותים על הבוקר על בטן ריקה וזה מרים. השתמשתי בזה על אבא שלי".

הבמה פה שלכם: מה אתם רוצים שיקרה?
אימאן: "שאנשים יהיו יותר רגועים, נפשית וכלכלית. את מסתכלת על האנשים והם לא יודעים לאן ללכת, האם זה יחמיר או יעצור. כולנו עוברים את הסיטואציה הלא מובנת הזאת. זה מתיש, מעייף. מחזק אותי שיש לנו את הקפה, אנשים לא יכולים בלי זה".

ולסיום, מה החנות האהובה עליכם בתל אביב?
אימאן: "אני אהיה אגואיסטית אם אני אגיד רק אחת. כל יפו עובדת מהלב. כולם נותנים את המאה אחוז".

רמזי: "ביפו כולם למען אחד ואחד למען כולם. את רואה את הבלאגן שעושים הפוליטיקאים והמשטרה והגזענות? תבואי ליפו, תחיי את יפו, תראי איזה דו קיום יש פה. יהודים וערבים אוכלים יחד, שותים, מסתלבטים. בעשרים השנים האחרונות הושקע ביפו הרבה כסף והיא הפכה לעיר יפה. הסתובבנו הרבה בעולם, והמקום הכי יפה בעולם זה יפו. מי שבא ליפו פעם אחת, אין מצב שהוא לא חוזר."

קפה ותבליני טיראן, יפת 121, יפו
03-658-8045