הבועה

הכוכב הבא: איפה אפשר לראות את מטר המטאורים הלילה?

תל אביב היא לא עיר אידאלית לתצפית כוכבים, אבל יש בה כמה מקומות אפלים שבהם לא מן הנמנע לתפוס כוכב נופל

מטר מטאורים (דימוי: מיכל רוט)
מטר מטאורים (דימוי: מיכל רוט)
12 באוגוסט 2019

הלילה, בין שני (12.8) לשלישי (13.8), החל מחצות, תוכלו לצאת מהדירות שלכם למקום חשוך נטול תאורה מלאכותית (לא, הבר השכונתי שלכם לא נחשב) ולנסות לתפוס קצת אבק כוכבים. האירוע החגיגי הוא מטר המטאורים מרשים שנקרא הפרסאידים, מטר מטאורים חזק המופיע מדי שנה בחודשים יולי-אוגוסט כאשר כדור הארץ חולף דרך שובל האבק של שביט הסוויפט-טאטל. השנה הצפייה תהיה מאתגרת יותר מבדרך כלל, בגלל הירח המלא שנישא גבוה מעלינו בשמיים, אבל ייתכן שתצליחו לתפוס כמה בודדים בשעות הלילה, או אחרי שקיעת הירח, באזור השעה שלוש בלילה.

"הלילה יהיה מאוד קשה לראות את המטר, בגלל הירח המלא, אבל כשהוא יירד אפשר לראות יותר"

אנה לוין, מדריכה במצפה הכוכבים בגבעתיים, ראש חטיבת המטאורים באגודה הישראלית לאסטרונומיה, נמצאת כבר כמה לילות באזור הדרום עם קבוצה של עשרה מדענים וחוקרים שמתרשמים וחוקרים את נפילת המטאורים. "באוגוסט השמיים נקיים וכולם בחופש ולכן כולם יודעים שהכוכבים נופלים באוגוסט", היא מספרת בהומור, ומתכוונת לכך שזה לא המטר הכי גדול בשנה, אבל הוא הידוע ביותר בגלל הסיבות האלה.

"המטאורים יוצאים מהאופק, ומשם מתחילים ממטרים ארוכים. מה שטוב זה שאולי בשעה הזאת יהיה מטאור אחד אבל הוא יהיה ארוך וגדול. צריך את המזל להסתכל לשמיים בזמן. לא צריך מכשירים, רק להסתכל לשמיים ולא עם פנסים. גם בעיר ראינו מטאורים", היא מעודדת. "הלילה יהיה מאוד קשה בגלל הירח המלא, אבל כשהירח יירד אפשר לראות יותר".

לפי פרסומים של סוכנות החלל הישראלית, המטר נוצר על ידי שרידי אבק שהותיר כוכב שביט במסלול שלו סביב השמש. "מדובר באחד המטרים העתיקים", מספרת ד"ר דיאנה לאופר, המנהלת המדעית של מצפה הכוכבים גבעתיים. "ליד העיר יהיה אפשר לראות מטאורים בודדים, במדבר זה מגיע עד כשמונים עד מאה בשעה".

אם אתם חושקים מאוד בצפייה בהרבה מטאורים, שווה להתאגד כמה חברים ולנסוע למדבר או או לנקודות חשוכות נטולות "זיהום אור" כמו חוף פלמחים או יער חולדה.

הגענו ליעד, מה צריך לעשות? לשכב על הגב ולהביט לכיוון צפון מזרח. אין צורך בטלסקופים או משקפות. לזכור שצריך מקום חשוך.
מתי? הלילה, החל מהשעה 23:00.
איפה?
גן הפסגה ביפו:
רצועת הדשא והירוק השלווה והנעימה שממוקמת על פסגה ביפו העתיקה, קרוב לגשר המשאלות, היא לא רק נקודה מעולה לצפייה בסרטי קולנוע עירוניים על הדשא, אלא גם יכולה להוות נקודה חשוכה בה אפשר להרים מבט ולהסתכל לשמיים.

גן העצמאות:
ממוקם בין כיכר אתרים ושדרות נורדאו, בנקודת תצפית גבוהה על ראש רכס בגובה של בערך 20 מטרים. ביום יום הגן הוא חשוך מדי על גבול המקריפ, אבל הנה עכשיו סוף סוף האפלה הזאת שימושית. יש מקומות ישיבה כמו ספסלים אם תרצו או ישיבה על הדשא.

פארק קריית הספר:
הגינה הקסומה שצידה האחד הוא ברחוב סעדיה גאון והצד השני יהודה הלוי, אמנם עירונית מאוד משני הצדדים, אבל ייתכן שבלב הגן, באזורים היותר חשוכים ומרובי הצמחייה יספקו תמונת ראות טובה למטר הלילה, אם לא הצליח, לפחות אתם קרובים בכמה צעדים לקפה תחתית.

פארק אידית וולפסון:
מבחינה טופוגרפית מדובר על פארק שממוקם על גבעה בגובה הכי גבוה בעיר של 57 מטרים והוא גדול מספיק כדי שאולי תוכלו לשוטט ולמצוא בו פינות חשוכות במיוחד.

למרחיקי לכת:
אם אתם גרים בבניין בעיקר עם קומת גג לא מאוכלסת, הגיע הזמן לחדש את הקשרים (או להתחיל אותם) עם ועד הבית שאולי מחזיק את המפתחות לגג הקסום ולקוות שתוכלו לעלות לשם ולהביט למרומים.