עובדי הסינמטק מאיימים בשביתה; פסטיבל סרטי הסטודנטים בסכנה

ועד העובדים טוען לסחבת בעניין העלאת השכר ומבקר את ההנהלה על השקעות מיותרות והתנהלות חובבנית. הנהלת הסינמטק: ההסכם הקיבוצי יחול רטרואקטיבית

סינמטק תל אביב. צילום: דורון שנקבון
סינמטק תל אביב. צילום: דורון שנקבון
4 ביוני 2018

עננת חוסר ודאות מרחפת מעל הפסטיבל הבינלאומי לסרטי סטודנטים. הפסטיבל אמור להיפתח ב-10 ביוני בסינמטק, אולם עובדי הסינמטק, בגיבוי ההסתדרות, פתחו בסכסוך עבודה ומאיימים לשבות החל מ-12 ביוני על רקע טענות להתנהלות חובבנית ופוגענית מצד ההנהלה.

מזה מספר חודשים מתקיים משא ומתן להסכם קיבוצי בין ועד עובדי הסינמטק להנהלה, אולם בוועד העובדים טוענים לסחבת מכוונת מצד המנכ"לית דינה פלד ולהצעות שהן למעשה הרעה בתנאים. בתוך כך, המועמד המוביל לניהול האמנותי לסינמטק, אבינעם חרפק, פרש והותיר את המוסד שוב עם החור הקבוע מזה שנתיים, ללא אדם שיאייש את התפקיד.

סינמטק תל אביב. צילום: ד"ר אבישי טייכר
סינמטק תל אביב. צילום: ד"ר אבישי טייכר

עוד כתבות מעניינות:
5 סרטים מומלצים בפסטיבל הקולנוע הגאה
איך עושים פסטיבל קולנוע גאה ברוסיה?
מאחורי הקלעים של הסרט על דודו טסה והכוויתים

"נראה לנו מוזר שההנהלה לא מצליחה למצוא כמה שקלים להעלות את השכר מעל למינימום, בעוד את המשכורות שלהם הם מתחזקים, יוצאים בפרויקטים מופרכים, יקרים וכושלים שמעלים ריח של שחיתות לכאורה", אומר יו"ר הוועד, ירון בן חיים. אחד מהפרויקטים הללו, טוען בן חיים, הוא רכישת מסכי פלזמה יקרים שתלויים על קירות הבניין ו"מכערים את הסינמטק", וכאלה שנתלו רק כדי להציג את מספר האולם, במקום שלטים פשוטים. "מוזר שלזה מצאו כסף אבל לא לעובדים", הוא אומר.

בסינמטק הבהירו כי פרויקט המסכים לא קשור לתקציבו השוטף של המקום: "מדובר בפרויקט שיפור תשתיות מטעם עיריית תל אביב במסגרת תב"ר (תקציב בלתי רגיל) שמיועד לתשתיות בלבד, אשר העירייה מקציבה למבני ציבור. סינמטק תל אביב כתאגיד עירוני בבעלות העירייה קיבל את התקציב הזה שנקבע לשם כך עוד ב-2015-2016, במסגרת השקעת משאבים מצד העירייה בכל המבנים העירוניים שלהם למען הציבור הרחב".

בוועד מלינים גם על הכוונה של ההנהלה להעביר את ספריית הווידאו ממקומה. "הם מסרבים לחתום על סעיף בהסכם הקיבוצי שהספרייה המפוארת לא זזה ממקומה. הם מנסים להקטין אותה וזה פשוט יהרוס את הסינמטק, היא לב המקום". מנגד, בסינמטק טוענים כי "נבחנו אפשרויות לשיפור השימוש בספרייה באמצעות אמצעים טכנולוגיים, הגדלת מספר המבקרים בה והנגשתה לקהל המבקרים בסינמטק".

עוד מציין בן חיים שבמוסד שינו את התוכנייה ל"כזו שמזלזלת באינטליגנציה של הצופים". בנוסף, הוא מציין, "80% מהתלונות שמגיעות למוקדנים הן לגבי האתר – פעם הוא היה שימושי ומשום מה החליטו לעבור לפלטפורמה אחרת, עכשיו אין באתר כלום".

ספריית הקולנוע בסינמטק (צילום: יח"צ)
ספריית הקולנוע בסינמטק (צילום: יח"צ)

השורה התחתונה העולה מטענות העובדים היא שהסינמטק מנסה למקסם רווחים על חשבון העובדים, הצופים והיוצרים. "לוקחים כסף מהיוצרים על השכרת אולמות – התמחור עלה בצורה לא פרופורציונלית", אומר בן חיים. "הם הפכו את המהות של המקום לעשיית כסף, והמקום גם כך כבר רווחי. מנהלים אותו אנשים ללא הבנה בתרבות כלל ובסופו של דבר כולם סובלים מזה. אנחנו לא פה כדי להיות מיליונרים. שייקחו בחשבון שאנחנו יכולים לצאת לשביתה. זה 50 שנה למרד הסטודנטים בפריז, עכשיו הולך להתקיים פסטיבל סרטי הסטודנטים – שייקחו את זה בחשבון. אנחנו מוכנים להכל".

מסינמטק תל אביב נמסר בתגובה כי המשא ומתן בעניין ההסכם הקיבוצי "כפוף גם לרגולציה של הממונה על השכר, משרד הפנים ועיריית תל אביב", וכי ברגע שיאושר הוא יחול באופן רטרואקטיבי על מנת "להבטיח את רווחת העובדים, כך שלא ייפגעו ממשך המו"מ". עוד נמסר: "לצערנו ועד העובדים בחר להפעיל לחץ על ההנהלה דרך פגיעה בפעילות סינמטק תל אביב ובכך גם בעובדיו, ואין כל סיבה עניינית להכרזה על סכסוך עבודה נוכח ההתקדמות במו"מ. הנהלת הסינמטק פועלת ללא לאות כדי לקדם את המשא ומתן בצורה אינטנסיבית וכדי למנוע נקיטת פגיעה בתפקוד השוטף".

רוצים להתעדכן ראשונים בכל מה שחם בתל אביב? הורידו את האפליקציה שלנו!
להורדה לאייפון | להורדה לאנדרואיד