במלאת 25 שנה לרצח רבין, עיריית תל אביב מקימה מיזם חינוכי מיוחד

רחבת האנדרטה שופצה, שני סרטים על רבין ז"ל יוקרנו בה מסביב לשעון בשמונה שפות, ומערך מתנדבים שהיו חלק מנוער הנרות יתייצבו מדי אחה"צ לספר על התקופה. קהל היעד: בנות ובני נוער

רבין. צילום: יעקב סער, לע"מ
רבין. צילום: יעקב סער, לע"מ
27 באוקטובר 2020

החודש יצוינו בתל אביב וברחבי הארץ 25 שנה להירצחו של ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל לאחר עצרת השלום בכיכר. בעיריית תל אביב-יפו משיקים לרגל המאורע מיזם חוויתי-חינוכי בשיתוף מרכז יצחק רבין, שמחדש את חוויית הביקור באנדרטה שלמרגלות בניין העירייה, תוך הנגשת תוכן שיעסוק ברצח ובהשלכותיו.

במסגרת הפרויקט, לצד האנדרטה יתווספו אמצעים טכנולוגיים ואנושיים שיספרו את סיפורו באופן שיאפשר גם לדורות הצעירים להכירו.  בין השאר, המבקרים יפגשו במקום עם מתנדבים שהרצח השפיע על חייהם, אשר יסייעו למבקרים להבין את השבר שיצר הרצח ואת השלכותיו על הדמוקרטיה הישראלית.

זיכרון בשיפוצים. רחבת האנדרטה לזכר רבין ז"ל (צילום: דוברות עיריית תל אביב-יפו)
זיכרון בשיפוצים. רחבת האנדרטה לזכר רבין ז"ל (צילום: דוברות עיריית תל אביב-יפו)

רחבת האנדרטה שופצה לאחרונה, והוצב בה מסך עליו ניתן יהיה לצפות בשני סרטים, הראשון על "כיכר הדמוקרטיה, כיכר רבין" שעוסק ברגעים משמעותיים שאירעו בכיכר כולל הרצח לאחר עצרת השלום ב-4 לנובמבר 1995 (יצירה שנכתבה ובוימה על ידי העיתונאי בן שני והופקה על ידי חברת קסטינה); והשני עוסק ביצחק רבין עצמו, בעשייתו הפוליטית ובלילה ההוא בכיכר (כתב וביים גיורא חמיצר).

בנוסף, גייסה העירייה מערך מתנדבים שרבים מהם היו חלק מ"נוער הנרות" בתקופה שאחרי הרצח, והם הוכשרו במרכז רבין להדריך ולספר למבקרים על הימים ההם מנקודת מבטם ועל סמך זיכרונותיהם האישיים. החל מה-4 בנובמבר ולמשך מספר חודשים, המתנדבים ידריכו מדי יום אחר הצהריים ברחבת האנדרטה, וקבוצות שירצו לבקר במקום ולחוות את הפרויקט יוכלו לעשות זאת בתיאום מראש וללא תשלום באתר הסיורים של העירייה. מאות כיתות וקבוצות צפויות להגיע לאתר בכניסה לבניין העירייה כבר במהלך השבוע.

תדרוך למתנדבי פרויקט "חבר אני זוכר" (צילום: דוברות עיירית תל אביב-יפו)
תדרוך למתנדבי פרויקט "חבר אני זוכר" (צילום: דוברות עיירית תל אביב-יפו)

לפי הודעת העירייה, קהל היעד העיקרי הוא בנות ובני נוער. "לרובם, יצחק רבין הוא דמות היסטורית כמו בן גוריון, גולדה מאיר, אבא אבן וזאב ז'בוטינסקי", נמסר מהעירייה. "הפרויקט נועד לחבר את בני הנוער לאותם ימים ולהעביר להם ממקור ראשון את התחושות שליוו את בני הנוער באותה תקופה, תקופה בה נרצח ראש ממשלה". ראש העיר רון חולדאי הוסיף ש"חשוב מאוד לספר לבני הנוער את הסיפור שהתרחש ב-4 בנובמבר. אין מקום מתאים לשיעור הזה מאשר למרגלות בניין העירייה, המקום בו מפגע בן בליעל לקח את החוק לידיו- והשפיע על מהלך ההיסטוריה".

כמו כן, מזמינים בעירייה בתי ספר מחוץ לתל אביב להשתתף וכן קבוצות פרטיות ואף תיירים. לצורך כך יוצגו הסרטים ב-8 שפות: עברית, אנגלית, ערבית, רוסית, צרפתית, ספרדית, איטלקית וסינית. כל הפרטים כאן.