אנחנו איסטנבול אנחנו אתונה: 3 טברנות חדשות שמשמחות אותנו

טורקית מלאה בשמחה. מסט (צילום: נועם רון)
טורקית מלאה בשמחה. מסט (צילום: נועם רון)

ישראלים ביוון אוהבים טברנות. בישראל אין טברנות. איך אפשר ליישב את הפרדוקס הנורא הזה? פשוט, פותחים טברנות בתל אביב. מקומות שמחים, אוכל שמח, מנות פשוטות לצד אלכוהול לא יקר. רק לעצום עיניים ולתת לשלושת המקומות החדשים האלה להעיף אתכם מפה

13 באוקטובר 2022

אין ישראלי שלא פגש טברנה יוונית כהלכתה במהלך ביקוריו בארץ האיים ההלניסטית, אין אחד שלא ישב באיזו חמארה טורקית באיסטנבול ונשנש עצמו לדעת, ובכל זאת התרבות הקולינרית של הטברנות לא ממש תפסה בתל אביב למעט תור הזהב של שמעון פרנס בניינטיז. וזה חבל כי מנות קטנות, פשוטות וטעימות מפרודוקטים טריים לצד אלכוהול לא יקר זה בדיוק מה שאנחנו צריכות עכשיו. החדשות הטובות הן שאפשר להתחיל ולסמן בזהירות היווצרות של טרנד טברנות מסוים שמתחיל להתגלגל ברחבי העיר, עם שלושה מקומות חדשים שנפתחו בחודשים האחרונים עם הרבה טעמים אותנטיים ואווירה מדויקת. בואו נחזיק להם אצבעות.

לוינסקי פינת טקסים: מסט

מדרחוב לוינסקי חיכה למקום כזה: Mest היא טברנה טורקית עממית וכיפית שנפתחה בשקט בשקט בעיצומו של הקיץ ותופסת תאוצה מאז. כשביקרנו שם גילינו שהטברנות הטורקיות נקראות "מייחנה", ויותר מכך גילינו מקום עם שמחת חיים אמיתית ואוכל שמח בצלחות. התפריט מורכב ממילים שככל הנראה תתקשו להגות, המתארות מאזטים קטנים קרים ומאזטים גדולים חמים שמומלצים לחלוקה. המנות מכילות מרכיבים מוכרים מהמטבח הים תיכוני בשילובים מעניינים ומסקרנים ובתמחור סביר, כמו צזיקי לאבנה עם שורש סלרי ותפוח (42 ש"ח), סלט עגבניות עם רימונים (38 ש"ח), עלי גפן ברוטב דובדבנים חמוץ מתוק (46 ש"ח), קדאייף ממולא גבינת טולום מלוחה (70 ש"ח), או בורקס ממולא בירקות וסרדינים (62 ש"ח). קחו לכם כוסית ראקי, עצמו עיניים ותנו ל-Mest להעיף אתכם לאיסטנבול. לוינסקי 39

פשוט, טעים, אותנטי. מסט (צילום: נועם רון)
פשוט, טעים, אותנטי. מסט (צילום: נועם רון)

פיראוס עכשיו: סלון יווני

השף גיא פרץ פתח את הטברנה המשודרגת שלו, "סלון יווני", רגע לפני הקורונה. המגפה סגרה זמנית את המקום המושקע שנפתח במלון הבוטיק ווסט בצפון-צפון-צפון העיר, שלחה את פרץ להתארגנות מחודשת ובתחילת אוגוסט נפתחה חגיגית ורשמית הטברנה שמכוונת גבוה עם מנות כמו קדירת קציצות לוקוס בעגבניות שרופות. פרץ מגדיר את המקום כ"טברנת שף" שפועלת רק בשעות הערב בסרוויס אחד בלבד – מתחילים בארוחה וככל שהשעות נוקפות האווירה משתנה. נגן בוזוקי וזמר נותנים את הטון והמסעדה הופכת למסיבה יוונית, כולל ריקודים על השולחנות. "זו חוויה שאינה קיימת בארץ", אמר לנו פרץ עם הפתיחה, "יש מועדונים ויש מסעדות יווניות עם אוכל טוב, אבל חיבור טוב ביניהם אינו קיים". ובכן, עכשיו הוא קיים. תרקדו. רוזנבלום 12

האורות של פיראוס. סלון יווני (צילום שלומי אלפסי)
האורות של פיראוס. סלון יווני (צילום שלומי אלפסי)

רמבטיקו בשוק בצלאל: היווני

את החמארה משוק הכרמל, "היווניה", מכיר מי שצריך להכיר ומפסיד מי שצריך להפסיד. אחיה הקטן, "היווני", נפתח בתחילת הקיץ בשוק בצלאל המתחדש והרשימה בתפריט מדויק בתמחור סביר פלוס ובשכפול אותנטי למדי של הווייב הטברני. "אני עושה כמעט הכל לבד כמו בחו"ל, כשבעל הבית הוא זה שלוקח הזמנה, מגיש ומנקה שולחנות", סיפר לנו הבעלים אשר חביבי, וטעימות ראשונות שערכנו במקום הוכיחו שגם בזווית הקולינרית הכל כמו בחו"ל. התפריט נבנה בהשראת משפחתו של חביבי, סבתו מספרד ואביו ממוצא יווני־טורקי, כך שלצד מזאטים יווניים קלאסיים תוכלו למצוא גם מנות טאפאס ים תיכוניות כמו פלפלי פדרון, סביצ'ה דייגים ודגים מטוגנים. הדבר היחיד שחסר הוא ים ברקע, אבל הבריזה הנעימה בשעות הערב היא פיצוי נאות. בית לחם 5

יאסו שוק בצלאל. היווני (צילום אשר חביבי)
יאסו שוק בצלאל. היווני (צילום אשר חביבי)