משוך ת'אצבע: 5 מקרים שבהם קומדיה שינתה את העולם ב-2020

האיש והאצבע. ריקי ג'רוויס בנאום קבלת פרס הפינגר (צילום מסך: The Finger Awards)
האיש והאצבע. ריקי ג'רוויס בנאום קבלת פרס הפינגר (צילום מסך: The Finger Awards)

ב-2020, יותר מתמיד, הייתה האנושות זקוקה לקומדיה שתציל אותה | טקס ה"Finger Awards" חלק כבוד לאנשים שהטרילו את טראמפ, השפילו שולחי דיק-פיקס והשאירו את בחריין בבית (וגם לריקי ג'רוויס אחד) | עמרי מרכוס, מייסד הטקס, מסכם

בשביל לעבור את 2020 היה צריך יותר מנטפליקס, יותר מוולט, יותר מציפרלקס. בשביל לעבור את שנת 2020 היה צריך מנה גדושה של קומדיה. זה פירק מתחים, עזר להבין את המציאות המשתנה והרגיע עצבים.

גם השנה קהילת Comedy For Change חילקה את ה-Finger Awards לקומדיה שחוללה שינוי בעולם. לבחירה הועמדו למעלה ממאה מקרי מבחן מלמעלה משלושים מדינות, מבחריין ופקיסטן ועד פינלנד ויפן. מנעד הנושאים היה רחב במיוחד גם הוא, מבזבוז מזון ועד שוויון במטלות הבית. המועמדים יכלו להיות כל דבר, כל עוד הוא נועד לגרום לחיוך ולמחשבה, או להיפך.

בין המועמדים היו קמפיינים פרסומיים, תוכניות טלוויזיה, הטרלות ברשתות החברתיות ואתרים פיקטיביים באינטרנט. הבחירה נעשתה על ידי צוות של חמישים מנהלי תוכן בכירים ואנשי קומדיה מכל העולם, במגוון שנע מתסריטאים אמריקאיים של הסימפסונס ועד למפיקת טלויזיה בכירה מאבו דאבי. הטקס נערך ביום שישי האחרון בכנס הטלוויזיה הבריטית הנחשב Content London.

The award was in specific recognition of his ‘brave use of comedy to promote representation of disability and discourse…

Posted by The Finger Awards on Friday, December 4, 2020

אז קודם כל הזוכים: בפרס הקומדיה האפקטיבית זכתה ההטרלה של השחקו ואושיית הסושיאל ג'ורג' טאקיי לאנשי ה-Proud Boys. למי שלא מכיר את הסיפור: קבוצה אמריקאית ניאו-פאשיסטית בשם Proud Boys זכתה להתייחסות מעודדת מנשיא ארצות הברית בקרוב לשעבר, דונלד טראמפ. באותו ערב המונח Proud Boys זינק בטוויטר. טאקיי, גיי מוצהר, קרא לכל מיליוני עוקביו (וגם אחרים עשו כן) להעלות תמונות שלהם עם בני-זוגם ולתייג עם ההאשטאג Proud Boys. הארגון הניאו-פשיסטי פחות התלהב, אבל במשך כמה שבועות כל חיפוש אחר המונח הוביל לתמונות מקסימות של זוגות גייז.

 

בפרס הקומדיה הקריאטיבית זכה ה-Dick Pic Museum. סופי פאסמאן, אשת טלוויזיה גרמנית ידועה, אספה את כל הדיק-פיק שנשלחו אליה מגברים אנונימיים בוואטסאפ וברשתות החברתיות, הדפיסה ויצרה מוזיאון דיק פיק אמיתי שנועד להעלות מודעות להטרדות מיניות ברשת.

 

ולזוכה הבא: אס.סי. ג'ונסון עשו פרויקט מרתק ביפן. מסתבר שיפן היא אחת משיאניות העולם בחוסר שיוויון בעבודות הבית. אמנם מערכת החינוך היפנית מדגישה ערכי שוויון המתקדמים, אבל איפשהוא בדרך האישה מוצאת את עצמה עם הסמרטוט והשניצל. SC Johnson החליטו להפיק קורס אמיתי ומשעשע שמזכיר להורים ולכל המשפחה את חשיבות החלוקה בנטל עבודות הבית. 

מבחריין הגיע אלינו קמפיין מקסים לעידוד אנשים לא לצאת לרחוב בזמן הקורונה. הקמפיין הוא הצדעה לגיבורים שנשארו בבית וצילש אותם כמו גיבורי מלחמה בציורי שמן עם עיטורי קרב על הפיג'מה (עוד דוגמאות כאן).

בין הפיינליסטים ניתן למצוא גם את ה-Medical Art Bill של קבוצת האמנות האקטיביסטית MSCHF. הקבוצה עשתה מיצג נגד מערכת הבריאות המפורקת בארה"ב. הם לקחו חשבונות רפואיים של כמה אנשים, הגדילו אותם והדפיסו אותם כעבודת אמנות שנמכרה בגלריה נחשבת כיצירות אמנות לכל דבר. כל הרווחים הלכו לבעלי החשבונות הרפואיים ולתשלום החובות.

 

בשורה התחתונה, ברעש האינסופי של חיינו – לקומדיה יש יתרון בלעבור את מחסום הקקפוניה ולהכנס לנו לראש. העולם הגלובלי מאפשר לא רק לנגיפי קורונה להתפשט בעולם אלא גם לרעיונות משעשעים – אז אם אתם נתקלים או יוצרים משהו רלוונטי – תשלחו. מי יודע, אולי ב-2021 תקבלו את האצבע.

זוכים מבריקים נוספים וצפייה בטקס המלא בעמוד הפייסבוק של The Finger Awards (הפקה: נועה מרגלית)
עמרי מרכוס הוא ראש קהילת Comedy For Change והקריאייטיב דירקטור של The Finger Awards