שפים יהודיים מהעולם מתחברים לשורשים ומתגייסים לטובת המפונים

אפילו החלה פטריוטית (צילום עידן חבסוב, Challahprince)
אפילו החלה פטריוטית (צילום עידן חבסוב, Challahprince)

בעודנו עדיין מלקקים את הפצעים, יש המוני יהודים חמים מרחבי העולם שרק רוצים לעזור בכל דרך אפשרית - גם אם זה אומר להפשיל שרוולים ולבשל. שפים יהודים מצליחים בעולם (וכן, גם מישראל) מציעים סדנאות בישול מטעם Foodish, והכל כגיוס תרומות למען הנפגעים מהאסון בדרום

24 באוקטובר 2023

בימים כאלה, לא צריך ללכת יותר מדי אחורה כדי להיזכר. תחושת ההתכנסות הקולקטיבית שאפיינה את הקורונה תלויה באוויר כענן סמיך, בתוספת פקטור שלא היה שם קודם – לוקאל פטריוטיות. יש היקראו לזה ציונות. ההקדמה הזו בסך הכול נועדה להסביר מדוע שוב חוזרות לחיינו סדנאות בישול בזום, והפעם בדגש על אוכל יהודי. המטרה: חיזוק העורף, גיוס תרומות למען המפונים ומילוי המקרר הפרטי באוכל ביתי טעים ומזין. אפילו שמלחמה, יש גבול עד כמה אפשר לחיות על במבה וקרמבו.

הסדנאות המקוונות הן חלק מפרויקט "אנו ביחד" של Foodish, האגף הקולינרי ב"אנו – מוזיאון העם היהודי". "מרגע שהתחילו להתפרסם הזוועות של שבת שבעה באוקטובר קיבלנו פניות מכל רחבי העולם מחברים ושותפים לדרך, יהודים ולא יהודים, ובראשם מועצת המנהלים המורכבת מדמויות המובילות את תחום האוכל היהודי בעולם. כולם רק רצו לתמוך ושאלו במה ניתן לעזור", מספרת מנכ"לית Foodish מרב אורן. כשבתה וחברים הכינו יחד בזום עוגיות שמזכירות את הבית ואמרו שזהו השיעור הכי מוצלח שהיה להם מתחילת המלחמה – האסימון נפל. "הבנתי שאנחנו יכולים לתת הפוגה קטנה מהיום יום לתושבי ישראל שצמודים לחדשות, תוך שיתוף בתכנים שבמהות של FOODISH – עיסוק בזהות ובתרבות שלנו דרך האוכל. במקביל נאפשר לשותפים שלנו להירתם ולעזור תוך הרחבת מעגל הנתינה וגיוס תרומות לאלה שבאמת זקוקים להן".

פעילות הזום שתחל השבוע מקבצת את מיטב הבשלנים שמתמחים במטבח היהודי לתפוצותיו. מדובר באנשים עם מוניטין בינלאומי ובכאלה שאוחזים בכמויות משמעותיות של עוקבים. ג'ואן נייתן האמריקנית, מעמודי התווך של המטבח היהודי בעולם, מחברת ספרי בישול וכתבת הניו יורק טיימס, כבר מכירה את המוזיאון לאחר שביקרה בו בשנה שעברה ובישלה יחד עם המעריץ גיא פינס. ג'ייק כהן מניו יורק – בשלן, מחבר ספרי בישול ובעל חשבון אינסטה עם  מיליון עוקבים – ידגים הכנת עוגת בבקה לשבת. הנציגה הפולנית סבינה פרנקוז, השפית הראשית של המוזיאון לתולדות יהודי פולין בוורשה, תלמד הכנת קרעפלך אוכמניות לפי מתכון מסורתי, וד"ר הלן ג'אווהארה פינייר מצרפת תדריך אתכם איך לאפות פאי גבינה מלוחה מחצי האי האיברי.

מיליון עוקבים ומרתה סטיוארט (צילום מעמוד האינסטגרם jakecohen@)
מיליון עוקבים ומרתה סטיוארט (צילום מעמוד האינסטגרם jakecohen@)

ישראל מיוצגת על ידי נבחרת מרשימה לא פחות: הקונדיטורית ליאור משיח (סדנת אפיית עוגיות להורים וילדים), המתכונאית ומחברת ספר הבישול רותם ליברזון (מרק פרסי מסורתי עשיר ומנחם), ד"ר טובה דיקשטיין, דוקטור ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה וחוקרת אוכל ארץ ישראלי קדום (הקשר בין גידולים קדומים לשולחן השבת העכשווי) והבשלן בן סימן טוב (bengingi באינסטגרם) שיכין לחמניות ביאלי בגרסה קלאסית ובגרסת פיצה להורים וילדים יחד.

נסיך החלות עידן חבסוב (350 אלף עוקבים) ידגים בסדנה חלות בצורת לב ומגן דוד שעלו ל-Challah Prince (תודו שזה כינוי טוב) בימים האחרונים בנאצות ואנפולואו מצד 7,000 עוקבים. "בכל פוסט שקשור לישראל אני מקבל קללות או שכותבים לי unfollow. כשהתחילה המלחמה צפיתי את האלימות המילולית. אני כבר רגיל לכך מאז שפרסמתי לראשונה חלת מגן דוד ביום העצמאות לפני שנתיים. מצד שני יש המון תמיכה מעוקבים איראניים שכותבים 'אנחנו אוהבים את ישראל' ושולחים לבבות ואימוג'י של יונת שלום. אהבה ואור חזקים הרבה יותר משנאה וחושך".

נסיך החלות עידן חבסוב (צילום יח"צ)
נסיך החלות עידן חבסוב (צילום יח"צ)

הסדנאות יועברו בעברית ובאנגלית, מיועדות גם לבשלנים מתחילים ויימשכו כחצי שעה. התרומות שיגויסו ישמשו לרכישת מזון, ציוד וכלי מטבח למפונים מהדרום ומהצפון. מטרה טובה, פעילות חינמית להפגת הדכדוך, ומשהו טעים להתנחם בו – מה עוד אפשר לבקש? אה כן, שתיגמר המלחמה. וחלה יפה כזו.
מיום חמישי (26.10), פרטים והרשמה באתר