אייל גולן, נועה קירל ועוד השיקו NFT. רק דבר אחד חסר: קונים

בעיקר חומר לסיוטים. צילום מתוך קולקציית ה-NFT של אייל גולן
בעיקר חומר לסיוטים. צילום מתוך קולקציית ה-NFT של אייל גולן

רק לפני כמה חודשים, האיי-ליסטרים של ישראל קפצו עם הראש למה שהיה נראה כמו הטרנד החם של הרגע: השקת קולקציות NFT רווחיות. רק שמאז שוק הקריפטו התרסק, הקונים לא באו מעולם והקולקציות המשיכו לעמוד מיותמות

מעריצים את נועה קירל? תמיד חלמתם לסלפי איתה (או הזדמנות להטרלת המאה)? אם הייתי אומר לכם שיש דרך לקנות סלפי, דואט טיקטוק, ופוסטר של "נועה ליזה" (כן, ניחשתם נכון, פוסטר נועה קירל כאשכרה מונה ליזה, לא פחות) בחבילה אחת, בכמה הייתם מתמחרים אותה? אין מה לשבור את הראש: המספר הוא 852 שקלים חדשים, העלות של 250 דולרים נכון לכתיבת שורות אלו.

את כל הטוב הזה תקבלו הודות לקולקציית ה-NFT שנועה השיקה במאי האחרון, בשיתוף האומן איציק מבורך. ה-NFT, כמו כל דבר בערך, הגיע באיחור של שנה למדינתנו הקטנה – קרוב מדי לקריסה המסחררת של שוק הקריפטו. ה-NFT, נזכיר, הוא אסימון קריפטוגרפי, או במילים אחרות: אמצעי זיהוי ייחודי, מעין שטר מכירה המוצמד למשהו דיגיטלי, מה שהופך אותו – לפחות ברעיון – לשלך באופן בלעדי, גם אם לתמונה הדיגיטלית עצמה אפשר לעשות פשוט save as. למה? בעיקר מתוך תקווה שיום אחד יהיה לו ערך גדול יותר ממה שאתם שילמתם עליהם.

פרויקט ה-NFT של עומר אדם (צילום מסך: מתוך האתר הרשמי)
פרויקט ה-NFT של עומר אדם (צילום מסך: מתוך האתר הרשמי)

עכשיו חכו רגע, אל תצאו מהכתבה, זאת בערך המילה האחרונה על שאגיד על המטבעות הוירטואליים. אין לי באמת ידע בקריפטו, אבל כן יש לי ידע נרחב בהטרלות – ומהבחינה הזו, ה-NFT של נועה הוא ג'קפוט. אז איך עושים את זה? נכנסים לאתר הקולקציה של נועה קירל ובוחרים את נועה ליזה גרסת הפנתרה. מעבר לשימוש אישי בלבד של יצירת ה-NFT עצמה (GIF של 18 שניות) תהיו רשאים להיכנס להגרלה המדוברת על הסלפי והטיקטוק.

אתם בטח שואלים את עצמכם אבל רגע, אמרנו לכם שהעניין מובטח, מה פתאום יש הגרלה? אז הנה מגיע הקטע הכיפי באמת – אם תקנו עכשיו NFT של נועה קירל, אתם תהיו היחידים שישתתפו בהגרלה. כן כן, למרות כל הבאז התקשורתי שהיה סביב ההשקה, ולמרות שמדובר בנועה קירל, עד היום אף לא אדם אחד קנה יצירת NFT שלה. אם אתם רוצים לעלות עוד שלב בהטרלה ויש לכם 3396 שקלים (1000 דולר) פנויים בחשבון הבנק אתם יכולים לקנות את "גרסת היהלום" של הקולקציה מה שיעניק לכם כרטיס כניסה לשיחת זום קבוצתית של כל הקונים עם נועה. אבל בהיותכם הקונים היחידים, השיחת זום תהפוך ל… דייט הכי מביך אי פעם?

ריק לגמרי. עמוד ה"נמכר" בקולקציית ה-NFT של נועה קירל (צילום מסך: מתוך האתר)
ריק לגמרי. עמוד ה"נמכר" בקולקציית ה-NFT של נועה קירל (צילום מסך: מתוך האתר)

הניסיון לשלב בין עולם הקריפטו לזמרים ישראלים מצליחים לא התחיל כאן, אגב. הראשון שנכנס לעניינים היה, מכל האנשים, רמי קלינשטיין – שעשה הופעת NFT מיוחדת שבה כל הכרטיסים היו למעשה יצירות NFT. הושקו אלף יצירות כאלה, כל יצירה היוותה כרטיס זוגי ועלתה מאתיים דולר. מה קליינשטיין לא עשה כדי לקדם את ההופעה הזאת – התראיין באמת בכל ערוץ אפשרי וניסה להסביר למראיינים הבומרים מה זה NFT, אירח בהופעה את טונה, ירמי קפלן ואת בתו, נועם קלינשטיין. הוא אפילו הביא אומן גרפיטי שירסס בגדול NFT על כל הפסנתר שלו. בסוף עובדה שהצליח לו – כל הכרטיסים נמכרו וביותר ממחיר כפול מכרטיס להופעה רגילה שלו. אבל גם כאן, בעוד שחברת F5, שעמדה מאחורי ההופעה, קיוותה שאנשים יתחילו לסחור ביצירות ה-NFT, הרי שמתוך כל אלף היצירות רק שתיים נסחרו – אחת בקרוב ל-13 דולר (0.010 אית'ריום), השניה בחמישית מזה. אמנם לא וואו אבל, בכל זאת עסקה.

כן, יהיו עוד הזדמנויות? (צילום מסך: חשבון הטוויטר של עומר אדם)
כן, יהיו עוד הזדמנויות? (צילום מסך: חשבון הטוויטר של עומר אדם)

זמר נוסף שהצטרף מאוחר לחגיגת ה-NFT, בדיוק בזמן לקריסה הגדולה, הוא עומר אדם. לקראת ההופעה שלו בפארק הירקון הוא החליט לצאת גם עם קולקצייה משלו, ולקראת המהלך הוא אפילו רכש בסכום שמוערך בכמיליון שקל זכויות על איור של אחד הקופים המשועממים מסדרת Bored Ape Yacht Club, אחת מקולקציית ה-NFT הרווחיות ביוותר שנוצרו. הוא אף יצא אז בהודעת יח"צ נרגשת בה אמר, "אני מאמין בעתיד תעשיית ה-NFT ובפוטנציאל שלה, לטווח הארוך. זו דריסת רגל ראשונה בענף שהולך להיות משמעותי בשנים הקרובות". שוק ה-NFT איבד מתחילת 2022 כ-97% מערכו.

נו, שאלתם, אז יש לו תשובה. רמי קליינשטיין (צילום מסך: עמוד האינסטגרם הרשמי @rami_kleinstein)
נו, שאלתם, אז יש לו תשובה. רמי קליינשטיין (צילום מסך: עמוד האינסטגרם הרשמי @rami_kleinstein)

בדומה לNFT של קלינשטיין, גם שמונה עשרה היצירות של עומר אדם לפחות באו עם תמורה ממשית – כרטיס זוגי להופעה שלו, ולא סתם כרטיסים אלא כרטיסי גולדן רינג עם כניסה למאחורי הקלעים לתמונה קבוצתית עם עומר אדם, אבל בשונה מקלינשטיין הכרטיסים חולקו בחינם כחלק מתחרות כאשר מי שרצה לזכות היה צריך לכתוב באופן הכי יצירתי למה לו הכי מגיע כרטיסים – וגם כאן מסתמן ניצחון על הנועה ליזה. בשונה מחוסר ההתעניינות בקולקציית של הפנתרה, פה דווקא היו כמה ניסיונות לביצוע רכישות. אבל נראה שמרבית המשתמשים הישראלים כנראה פתחו ארנקים דיגיטליים רק כדי לקבל את הכרטיסים להופעה, ולא נכנסו פעם אחת לבדוק אם אולי ירוויחו מזה אשכרה כסף. השתעשעתי לי ונכנסתי לראות כמה כסף האנשים האלה היו יכולים לקבל, ההחמצה הגדולה היתה הצעה לעסקה על סך 540 שקלים. כמעט מספיק כסף לדואט טיקטוק עם נועה קירל.

פארסה במיטבה. ה-NFT של אייל גולן (צילום מסך)
פארסה במיטבה. ה-NFT של אייל גולן (צילום מסך)

אבל אולי הסיפור שמדגים יותר מהכל את פארסת ה-NFT הישראלים הוא הסיפור של אייל גולן. הזמר הכריז על קולקציות תחת המותג NFDeer (הבנתם? יענו אייל. הבנתם? כמו החיה) וכבר פתחו לפרוייקט אתר אינטרנט ואינסטגרם שמונה כעת 82 עוקבים שלמים. גם כאן ניסו למנף הופעה גדולה של האומן כדי לקדם את קולקציית ה-NFT: "המופעים בבלומפילד לרגל 30 שנות קריירה של אייל גולן יכילו הרבה מאוד נוסטלגיה אבל לא פחות מכך, חדשנות. יש למה לחכות". כנראה בגלל שראה מה קורה עם שאר הזמרים, הפרוייקט נקטע עוד לפני שהתחיל ועד היום, יותר מחצי שנה אחרי, האתר עוד עומד עירום מקולקציות NFT שהובטח שיושקו מאוד בקרוב. כל מה שאנחנו נשארנו איתו זה איור מכוער של אייל (הזמר) כאייל (החיה). הסיפור הכי ישראלי שיכול להיות.