מקודם

שבב לחיות מחמד – האם ולמה זה חשוב?

שבב אלקטרוני לחיות מחמד, הוא חידוש טכנולוגי שנמצא איתנו מזה כמה שנים. זו היא בעצם מעין תעודת זהות לבעל החיים. עם זאת, לא כל מגדלי חיות המחמד משתמשים בו, לא כולם מכירים את הנושא היטב ויש שחושבים שהוא לא חשוב. מה זה בעצם? האם ועד כמה השימוש בשבב משמעותי?

תחברו את החמוד שלכם. צילום: שאטרסטוק
תחברו את החמוד שלכם. צילום: שאטרסטוק
11 בנובמבר 2020

עושים סדר

משרד החקלאות ופיתוח הכפר מנהל רישום של בעלי חיים עם שבב. לגבי כלבים, המידע מגיע מהרשויות שנותנות רישיונות לכלבים. רישום זה נגיש לחיפוש באתרם, לפי שם בעלים או מספר שבב. השבבים מושתלים בחיות המחמד לבקש בעליהן בכל מרפאה וטרינרית – אצל וטרינר בראשון לציון נאמר.

מה המטרה?

השבב האלקטרוני עשוי לסייע, במקרים בהם נמצא בעל חיים ולא יודעים למי הוא שייך. זה עשוי לקרות בעקבות גניבת בעל החיים או מצב שבו הוא פשוט הולך לאיבוד. אם מדובר למשל בכלב שהוא במקור מישוב קטן במרכז ומגיעים איתו אל וטרינר בראשון לציון, הוא יוכל לקרוא את השבב עם קורא מיוחד ולזהות אותו, כך שהכלב יוחזר במהירות לבעליו. חשוב לציין ולהדגיש, שבעלי חיים הולכים לאיבוד בהיקף גדול מאוד. גם בעל חיים שלא נוטה להתרוצץ בחוץ הרבה או להתרחק מבעליו, עלול בנסיבות מיוחדות (כמו סופת רעמים שמפחידה אותו), "להיעלם". במקרה כזה, המרחב הציבורי מבלבל מאוד עבור בעלי החיים ועשוי שלא להיות להם קל לחזור הביתה, אם בכלל יצליחו.

למי אפשר ולמי חובה?

שבב אלקטרוני מוכר משימוש עבור כלבים ושם מדובר בחובה על פי חוק, החל מגיל 3. אגב, גם כלבים שמייבאים מחו"ל, חייבים להיות בעלי שבב אלקטרוני. שבב אלקטרוני ניתן להשתלה ונמצא בשימוש גם עבור סוגי בעלי חיים רבים אחרים, כולל חתולים וציפורים.

אילו פרטים שמורים על השבב?

בשבב מקודדים פרטי הבעלים של החיה, פרטי החיה ונקודות חשובות מיוחדות במידה ויש (למשל, שמדובר בכלב נחייה לעיוורים). אם מדובר בכלב, מופיעים גם פרטי הרישיון להחזקת כלב שהתקבל מהרשות המקומית.

מה כרוך בזה?

השתלת שבב אלקטרוני כזה מתבצעת אצל כל וטרינר, בין אם זה באזורים מרכזיים בארץ (למשל וטרינרים בראשון לציון) או בכל מקום אחר. התהליך פשוט ומהיר מאוד והוא דומה להזרקה. ההשתלה מבוצעת מתחת לעור, בעורף (מיקום סטנדרטי, בכדי להקל על איתור וקריאת השבב בעתיד). היא תעלה בסביבות ה-100 ש"ח. משמע – מדובר בהליך במחיר שווה לכל נפש.

מה עוד חשוב לדעת?

כמה ימים אחרי הזרקת השבב, מומלץ להיכנס לרישום באתר משרד החקלאות, בכדי לבדוק שהפרטים מופיעים שם ושהם מדויקים. בהמשך, חשוב לזכור לעדכן את הפרטים, אם וכאשר הדבר יידרש. למשל בעקבות שינוי מספר טלפון או מעבר דירה. כמובן, גם העברת בעלות על כלב צריכה להתבטא בעדכון פרטי בעלים במאגר הרישום הממשלתי. השבב עצמו לא דורש החלפת סוללה, מאחר שאין לו כזו (למעשה, בזמן קריאתו הוא משתמש באנרגיה מהקורא). לכן אורך חייו למעשה בלתי מוגבל.

עוד על השבב

היכן שלא תעשו זאת – וטרינר בחולון, בחיפה או באילת, השבבים האלקטרוניים מיוצרים על פי אותם סטנדרטים מקובלים (תקני ISO מספר 11784 ו-11785). מדובר בסטנדרטים בינלאומיים, כך שהשבב רלבנטי בכל מקום בעולם. גודלם מזערי (בערך כגודל גרגר אורז) והם לא אמורים להפריע לחיה. מאחר שהם מושתלים, הם מהווים פתרון אמין ונוח יותר מקולר עם פרטי הכלב. השבב מספק פרטי זיהוי בלבד – הוא לא כולל מנגנון איתור מיקום (GPS).