חלב של אמא: 10 דברים שאולי לא ידעתם על בירה גינס
חגיגות סיינט פטריק'ס דיי הפכו עם השנים לשם כמעט נרדף של בירה גינס, וכ-18 מיליון פיינטים שלה יימזגו היום ברחבי העולם. אספנו כמה עובדות מעניינות על המשקה השחור-השחור הזה. עובדה ראשונה: הוא בכלל לא שחור
עובדות הן דבר חשוב ביותר כשמדברים על בירה, ובטח כשמדברים על בירה שנמזגת מאז 1759. עובדות חשובות במיוחד כשמדברים על בירה גינס, בירה שמייסדיה החליטו להשקיע סכומים לא זניחים בספר עובדות טריוויה שנועד ליישב ויכוחי טריוויה בברים. את הספר אתם אולי מכירים כ"ספר השיאים של גינס". זאת, למשל, עובדה. והנה עוד כמה:
1. היא לא באמת שחורה
הידעתן? בירה גינס רק נראית שחורה. למעשה היא אדומה כהה. הצבע מתקבל כתוצאה מקליית המאלט-שעורה (יעני לתת), שאינה שונה בהרבה מקליית קפה ומעניקה לגינס גם את טעמה המיוחד.
2. יש דרך מאוד ספציפית למזוג אותה
כל ברמן מתחיל יודע: את בירה גינס מוזגים בזווית של 45 מעלות, כך ממלאים את כוס הפיינט עד לשלושת-רבעי גובהה, ואז ממתינים לא פחות ולא יותר מ-119.5 שניות ומוזגים את היתרה תוך משיכת הברז לכיוון ההפוך. זה אמור להקנות לגינס את ראש הקצף העשיר והסמיך שלה. יש האומרים כי טכניקת המזיגה הנ"ל היא קשקוש וגימיק שהמציאו בגינס כדי לגרום ללוגמים לחוש מיוחדים, אבל יש המכפכפים אותם בתגובה ומבקשים שיתנו ליהנות מסיפור טוב.
3. היא הבירה הראשונה שהכילה חנקן
כל פיינט של גינס מכיל כ-300 אלף בועיות קטנטנות שעשויות לא רק מפחמן דו חמצני אלא גם מחנקן שמקנה לבירה את המרקם החלק והקרמי שלה. מבשלות גינס היו הראשונות להשתמש בחנקן, שכיום נמצא בבירות ומשקאות קלים רבים.
4. לא תאמינו איפה שותים הכי הרבה גינס
לא, לא באירלנד. שיאנית הצריכה של גינס בעולם היא דווקא אנגליה, כשאירלנד רק במקום השני ואחריה ניגריה (!), ארצות הברית וקמרון. מתברר שבירה גינס פופולרית במיוחד באפריקה בשל טעם המאלט המתקתק שלה. בסך הכל נמזגים מסביב לעולם עשרה מיליון פיינטים של גינס ביום.
5. הרבה מאוד בירה הולכת לאיבוד
איך בירה הולכת לאיבוד? בשפם ובזקן שלכם, כמובן. מחקר שנערך באנגליה בתחילת האלף העלה אומדן לפיו לא פחות מ-162 אלף פיינטים בשנה נשארים ספוגים בשיער הפנים של לוגמי הגינס. עוד סיבה טובה להתגלח.
6. הסימן הרשום הראשון בהיסטוריה?
גינס היא אחת החברות הראשונות שרשמו את הזכויות על השם ועל הלוגו שלהן, אי שם במאה ה-19 הרחוקה, כדי להגן על זכויותיה ברחבי העולם. זיופי בירה גינס היו נפוצים מאוד, והפתרון היה לוגו (הנבל שמופיע על המגן האירלנדי הלאומי, במהופך) וחתימתו של ארתור גינס עצמו, מייסד המבשלה.
7. יש בפחיות שלה כדור פלסטיק קטן
לוגמי גינס חדי אוזן בוודאי שמו לב שבפחיות של בירה גינס יש משהו מרשרש. מדובר בכדור פלסטיק קטן שמכיל חנקן. פתיחת הלשונית משחררת מתוכו גז חנקן לתוך המשקה, מה שמאפשר לקבל את ראש הקצף במיוחד ואת המרקם הקרמי גם בפחית. ההמצאה הזאת נקראה "widget" הרבה לפני שחשבו על השם הזה בהייטק.
8. כמה גינס שותים ביום פטריק הקדוש?
כמה שיותר, איזו מין שאלה. אם מתעקשים על נתונים, נכון ל-2018 מדובר היה בכ-18 מיליון פיינטים ביום פטריק הקדוש מסביב לעולם, כמעט כפול מהתצרוכת היומית-עולמית הממוצעת של בירה גינס.
9. למה קוראים לגינס גם "חלב אם"?
בניגוד לדעה הרווחת, האירים לא קוראים למשקה הכהה "Mother's Milk" כי הם יונקים אותו עם חלב אמם, אלא כי עד לשנות השישים של המאה ה-20 נהגו רופאים להמליץ לנשים הרות לשתות גינס כדי להעשיר את חלב האם שלהן ולספוג כמות גבוהה של ברזל.
10. האם זה משקה דל קלוריות?
בכוס של בירה גינס יש פחות קלוריות ממיץ תפוזים, פחות קלוריות מחלב, וכמות קלוריות קרובה מאוד לזו של בירות-לייט. אחת הסיבות לכך היא תכולת האלכוהול הנמוכה יחסית של הבירה, שמאפשרת ללגום גם פיינט אחרי פיינט ללא יסורי מצפון או חשש משיכרות מוגזמת. לחיים! או כמו שאומרים אצלנו באירלנד, צ'ירז!