Time Out תל אביב About

Time Outתל אביב הוא חלק מרשת Time Out Global — רשת מדיה בינלאומית הפועלת ב-360 ערים מרכזיות וב-60 מדינות ברחבי העולם. Time Out הוא אחד ממקורות התוכן המקיפים והאמינים ביותר בתחומי התרבות, הקולינריה, הבילוי ותיירות עירונית. התוכן, שמתעדכן 24/7, נכתב ונערך על ידי צוות עיתונאים מקצועי מקומי בישראל, בהתאם לסטנדרטים של Time Out העולמית.
טיים אאוט

ישי אדר

כתבות
אירועים
עסקאות
ישי אדר. צילום: רויטל טופיול

המוזיקאי שיצא מהחלון ונעלם: ישי אדר עדיין מתאושש מנושאי המגבעת. ריאיון

המוזיקאי שיצא מהחלון ונעלם: ישי אדר עדיין מתאושש מנושאי המגבעת. ריאיון

ישי אדר, ממקימי נושאי המגבעת – הלהקה ששברה למוזיקה הישראלית את הפנים ומיהרה להיעלם – מקווה להישאר אנרכיסט, גם אם הוא עומד בראש מגמה במכללת ספיר. ויש גם אלבום סולו בדרך

ישי אדר. צילום: רויטל טופיול
ישי אדר. צילום: רויטל טופיול
2 בדצמבר 2015

בירושלים על קו התפר של שנות ה־70 וה־80, ישי אדר היה ילד בן 9 עם דחף בלתי מוסבר לחקור את הצד האפל. בכל פעם שהשעון שלו היה מורה 2:00, הוא היה בודק אם ההורים שלו ישנים, מתלבש ואז חומק היישר מהחלון אל הגגון של השכן, משם היה מתגלגל אל הרחוב הקודר. הבנייה הערבית של גגות ירושלים הקלה על תחביב הפארקור המתפתח של אדר. פעם אחת בעודו משוטט כך הוא הבחין בדמות מסתורית חבושה כובע שהלכה אחריו. "הנה, זה הצד האפל", חשב לעצמו ורץ חזרה לביתו, בעוד האיש ממשיך לעקוב אחריו. הוא עדיין זוכר את הפחד שאחז בו לנוכח הדמות המתקרבת עם הסיגריה המהבהבת, עד שהמרחק ביניהם הצטמצם והוא זיהה בה את אבא שלו. האב לא אמר לו מילה, בטח שלא צעק – פשוט העלה את ישי אדר בחזרה הביתה.

"היום כשאני חושב על זה", מספר אדר (45), "רק המחשבה שאחד משלושת הילדים שלי ילך לבד בלילה מעבירה בי חלחלת אימים. בתור אבא אני לא מבין איך בכלל זה קרה, ואיך בדיוק ההורים שלי התייחסו לכל מה שקרה". היום, מתחת למעטה של מוזיקאי רציני ואיש חינוך מעט יותר קשה לזהות את האנרכיסט הצעיר שהיה, אבל התכונות האלו ליוו אותו כל חייו. כך היה גם כשנושאי המגבעת – הלהקה שאדר הוא אחד ממייסדיה – הייתה על מפתן ההצלחה והוא מיהר לעזוב אותה. פשוט לא דרך החלון.

"בשלוש השנים האחרונות התחלתי, בפעם הראשונה לאחר 13 שנה, לעשות מוזיקה שלא קשורה לשום דבר, פשוט מוזיקה שלי. לא בני המה (צמד אלקטרוני שהקים עם שותפו להקמת נושאי המגבעת, סולן הלהקה אהד פישוף), לא פסקול לסרט, פשוט אני, ישי. בשנה האחרונה התחלתי לחשוב לעשות מזה מופע, אבל עד שהוזמנתי להופיע בפסטיבל טכטוניקס לא עשיתי עם זה משהו. אני בן אדם שהרבה פעמים לא מוריד דברים לרמה הקונקרטית. אני מגיב לעולם, אבל לא אכתיב את סדר היום. זו האישיות שלי".

לצד היצירה העצמאית, אדר בדיוק התמנה לראש מסלול פסקול בבית הספר לאמנויות במכללת ספיר, ובמקביל הוא מרצה כבר שנים רבות בסם שפיגל, כך שלאחרונה לא הייתה לו ברירה אלא להשלים עם כך שהילד שלא הסתדר עם מסגרות והיה דבוק באובססיביות לפסקול הדיסטופי של "בלייד ראנר" טיפס במעלה הסולם של תעשיית הקולנוע הישראלית והוכר יותר ויותר כאחד מהמלחינים המוכשרים שבה. לאחרונה הוא אף זכה בפרס חג'ג' בפסטיבל הקולנוע בירושלים על מוזיקה לסרטה של טלי שלום עזר, "פרינסס".

איך המעבר בין המוזיקה חסרת הגבולות שיצרת פעם למינוי במכללת ספיר?

"אין מעבר, זה המשך ישיר. אני עושה מוזיקה ללא גבולות גם במכללת ספיר, והאלוהים שלי צריך להתעורר ולשתות קפה כדי לעזור לי לנהל ולתת את כל מה שאני רוצה לתת לסטודנטים היקרים של המסלול. אבל אני לא בן אדם של מוסדות ומסגרות, אני לומד עכשיו את החומר וזה לא קל לי. הולך במסדרונות וכולי אחוז תזזית. נראה לי שאנשים מסביב צוחקים. הייתה לי איזושהי נקודה, פרשת דרכים בחיים, כשהתלבטתי אם להיות בן אדם של מוזיקה או בן אדם של חינוך. בלי ששמתי לב, נהייתי שניהם. היו לי הרבה מאבקים פנימיים ובאיזשהו שלב ויתרתי על החינוך. אבל דברים קרו מעצמם ואיכשהו מצאתי את עצמי שוב בעולם הזה, ועוד בדרגה גבוהה יותר".

מה החוויה שלך בכתיבת פסקול?

"כל פסקול הוא חוויה יוצאת דופן. ב'בופור' היה משהו מאוד מיוחד, חווייתי וצבעוני כי ישבתי באולפן שלי, בזמן מלחמת לבנון השנייה, והתחרבשתי עם כל מיני סינתיסייזרים. עבדתי מול סרט ששומעים בו כל הזמן פצמ"רים, ואז הייתי הולך להכין כוס קפה או לנוח והייתי שומע פצמ"רים ברדיו. חוויה סטריאופונית. בעולם האמיתי וגם בעולם הקולנועי ראיתי ושמעתי את מה שעשיתי".

לפי דברי הימים של נושאי המגבעת, אומרים שפרשת מהלהקה כי התגייסת.

"ממש לא. כבר הייתי בצה"ל והמשכתי לנגן, אבל לא הסתדר לי להיות בלהקת רוק. היו לי פנטזיות על מוזיקה אלקטרונית, ופתאום היו תופים ומה לי ולזה? תביאו לי בום־טראח של מכונות תופים. הרגשתי שזה לא אני ב־100 אחוז, למרות שזה התחיל להיות כיף כי היה אקשן, שמו לב אלינו, היה דיבור וקרו מיליון דברים. אבל הרגשתי שהגורל שלי אחר".

לא היה מוזר לעזוב להקה בטיימינג כזה?

"לא. זה מאוד התאים לאופי שלי. אולי אפילו דווקא בגלל זה. הנה, לא מציית. הכנסתי לעצמי שאני יכול להיות גם כזה. זה גם היה אידיוטי, אבל בסופו של דבר אני מניח שפעלתי בחוכמה".

לפני חודשים אחדים פרצה בתקשורת המוקמית סערה קטנה ומפתיעה סביב נושאי המגבעת. הצוות של חנות התקליטים בי־סייד בנחלת בנימין יצרו קשר עם מוטי שהרבני, לשעבר המנהל וכיום הנמסיס של הלהקה (את אלבום ה"אוסף" האפור, למשל, שקיבץ הקלטות מוקדמות ונדירות, הוא הוציא בלא כל מעורבות שלהם). שהרבני ובי־סייד החליטו להוציא על גבי תקליט את שירי האלבום הראשון של נושאי המגבעת, שעד אז נחשב לנדיר במיוחד וכונה לרוב על ידי המעריצים פשוט "הקסטה". הם גם דאגו למאסטר חדש ולעטיפה חדשה ומפוקפקת.

חברי הלהקה גילו זאת רק באמצעות פוסטים בפייסבוק שהודיעו על ההוצאה המחודשת, ניסו להקפיא את הפצת התקליט (ללא הצלחה) עד שהגיעו לפדרציה לבוררות. "כל העסק הזה של נושאי המגבעת זה זומבי רקוב, שכל הזמן אתה חושב שקברת אותו מתחת לאדמה, לשכבות של קרח ופלדה ולא תשמע עליו יותר בחיים", אומר אדר, "אבל הוא מסרב להיעלם מהעולם וכל הזמן מוציא יד מהאדמה, כמו בקליפ של 'Thriller' של מייקל ג'קסון. אז בכל פעם הלהקה הזאת מוציאה יד רקובה, מסריחה כזאת, ומתחילה להתשולל ברחובות".

"בסך הכל," הוא מסייג, "יש הפי־אנד לסיפור הזה, למרות שבהתחלה הרגשנו גרוע. החלטנו שאנחנו בסך הכל לא רוצים להיות סרבנים, ראש בקיר, אז אמרנו שבמקום להילחם בזיכרון נשתף איתם פעולה. לפחות הצלחנו לקבל את התמלוגים שמגיעים לנו ולהחליף את העטיפות המכוערות שהם עשו. התקליטים בדיוק הגיעו לארץ לפני כמה ימים. מתבשלים עוד קצת על האש".

הבנתי שכשהיית מבקר מוזיקה אסרו עליך לכתוב על מוזיקה ישראלית.

"זאת מלכתחילה הייתה טעות לתת לי לכתוב על מוזיקה ישראלית. תכלס זה הדבר הכי חשוב, כי זה קורה פה בארץ, אבל מה לעשות? מי שבחרו בו לבקר שונא מוזיקה ישראלית, מתעב אותה בדם! אני לא אוהב רוק ישראלי. עד היום. כל אלבום שקיבלתי כתבתי עליו מאוד בכנות את מה שאני מרגיש באמת, והייתי צעיר אז לא הייתי מעודן. כתבתי על להקת סטלה מאריס: 'הם נשמעים כמו אוסף של בתי שחי כרותים שלא נוקו זה זמן רב'".

אדר פתאום נזכר במשהו ומיד שובר את ההפוגה הקומית. "לא מזמן חיפשתי את עצמי בגוגל – נו, כולם עושים את זה מדי פעם. ראיתי כתבה שבכלל לא זכרתי שכתבתי, בשנות ה־90, על פורטיס. קראתי את זה והתביישתי כי אני מעריץ אותו וזה היה פשוט סכין בגב, ממש מרושע. הייתי צעיר, קיבלתי עיפרון ורשמתי איזשהו שרבוט של האגו של עצמו על נייר. אז אני רוצה לבקש סליחה מפורטיס".

רוצים לקבל את ״טיים אאוט״ למייל? הירשמו לניוזלטר שלנו

ישי אדר, ממקימי נושאי המגבעת – הלהקה ששברה למוזיקה הישראלית את הפנים ומיהרה להיעלם – מקווה להישאר אנרכיסט, גם אם הוא...

מאתאמיר סומר2 בדצמבר 2015
ויינר ושרייבר, מקימי הלייבל Confused Machine

לייבל אלקטרוני חדש מנסה להתמודד עם הבלבול של החיים

לייבל אלקטרוני חדש מנסה להתמודד עם הבלבול של החיים

הלייבל Confused Machines של איתמר ויינר (אוגנדה) והראל שרייבר (מוג'הדין) מחפש את הצד הפחות מדויק של המכונות. תתכוננו למסיבת ההשקה בתחת

ויינר ושרייבר, מקימי הלייבל Confused Machine
ויינר ושרייבר, מקימי הלייבל Confused Machine

מכונות ולא תוכנות – ההבחנה הזאת מלווה את איתמר ויינר (Spark O), מבעלי האוגנדה, זה שנים, ביצירה שלו ובפרויקטים שהוא משתתף בהם. "כשמישהו מתבסס על מחשב בתור כלי נגינה ויוצא איתו החוצה, באופן מסוים הוא ייראה קצת כמו פקיד. תמיד היה נראה לי מוזר שאנשים עולים על במה ומריצים כל מיני תוכנות. זה מייצר תחושה שלא באמת ברור מה קורה עכשיו", הוא מסביר כשנשאל על הבחירה בשםConfused Machinesללייבל החדש שלו ושל הראל שרייבר, שיושק ביום חמישי 2.7.

הפיזיות שבמכונה מבטאת בעיני ויינר את צורת העבודה שהשניים משתמשים בה במסגרת הדואו שמלווה אותם יותר מעשור – "דה מודלס". "אנחנו מחברים הרבה מכונות, תופים, סינתיסייזרים, בס ודברים שאנחנו אוהבים, וככה, בשונה משימוש בתוכנה, דברים קורים לא באופן שחזית אותם. נוצרת מוזיקה קצת פחות מדויקת". זו הנקודה שמוציאה החוצה, כמו בשמו של הלייבל, את הבלבול מהמכונה. "הרבה מהיצירה שלנו מבוססת על סוג מסוים של אלתור. זה מאוד חי. תמיד יש רעיון, אבל במרווחים בין המחשבה למציאות ובטעויות הקטנות שקורות בדרך, נמצא כל היופי. הבלבול הוא כמובן גם מטפורה לקיום היומיומי שלנו: שואלים שאלות, מחפשים".

שנים של יצירה אלקטרונית עומדות מאחורי ויינר ושרייבר, במסגרתן הובילו בין השאר את הלייבלAk Duck, שפעל בשנים 2002־2007 והוציא תחת ידיו שמות גדולים בסצנה המקומית, בהם כלבתא, ישי אדר ודיגיטל מי. "מה שהיה נוכח מאוד ב'אק דק' הוא האסתטיקה של ירושלים", נזכר ויינר. "זו הייתה תקופה מסוימת שחיינו ויצרנו במסגרת קהילה והיה חשוב לייצר גוף גדול שיש לו סאונד משותף".

את צעדיו הראשונים של הלייבל השניים מתכננים לעשות בטריטוריה שלהם. "יותר מעניין אותנו לחפור בעצמנו עכשיו. אנחנו רוצים שהלייבל יאפשר לנו לעשות מוזיקה שלנו, או מוזיקה שלנו עם אנשים אחרים, כמו שקורה בשני הריליסים שישוחררו בהשקה, שהם אדיטים ומיקסים שלנו לאמנים ישראלים. ייתכן שגם מוג'הדין (שבה מנגן שרייבר – ג"ש) ישתלבו. הרצון הוא שהמהות תהיה מאוד ביתית".

השקת הלייבל Confused Machines חמישי (2.7)

תחת, אבן גבירול 108, חינם עד חצות ו־20 ש"ח לאחר מכן

לאיוונט בפייסבוק

רוצים לקבל את ״טיים אאוט״ למייל? הירשמו לניוזלטר שלנו

הלייבל Confused Machines של איתמר ויינר (אוגנדה) והראל שרייבר (מוג'הדין) מחפש את הצד הפחות מדויק של המכונות. תתכוננו למסיבת ההשקה בתחת

מאתגיא שרמן1 ביולי 2015
"נושאי המגבעת"

להקת נושאי המגבעת: מוציאים את "הקסטה" על תקליט ללא הסכמתנו

להקת נושאי המגבעת: מוציאים את "הקסטה" על תקליט ללא הסכמתנו

חברי הלהקה "נושאי המגבעת" יוצאים נגד מנהל הלהקה וחנות התקליטים בי סייד, שנמצאים בשלבים מתקדמים של הוצאה מחודשת של אלבומם הראשון, אותה לא אישרו: "אנחנו יוצאים בקריאה ומבקשים מהקהל של המוזיקה שלנו לא להתקרב לריליס. אנחנו לא מעורבים בו"

"נושאי המגבעת"
"נושאי המגבעת"

להקת נושאי המגבעת מתאחדת, אבל לא לצורך הופעה – להקת הקאלט, שהתפרקה אי שם בשנת 1992, פירסמה היום (28.06) דרך פרופיל הפייסבוק של הסולן, אוהד פישוף, טקסט מחאה שיוצא נגד הוצאה מחודשת של "הקסטה" – האלבום הראשון שהוציאו נושאי המגבעת בשנת 1988. לדברי פישוף ושאר חברי הלהקה, הדבר נעשה ללא ידיעתם. כעת הם מביעים התנגדות נחרצת להוצאה, שלא עברה את אישורם, וכבר הגיעה לשלב של מכירת התקליטים, שכ-500 מהם עתידים לשטוף את חנויות המוזיקה בעתיד הקרוב.

"לפני מספר ימים נודע לנו, שחנות תקליטים בשם בי סייד, מרחוב נחלת בנימין בתל אביב, מפרסמת שהיא עומדת להוציא לאור תקליט ויניל של הקסטה הראשונה של נושאי המגבעת. עד לאותו רגע לא שמענו על המקום או על היוזמה", נכתב בפוסט שכתב פישוף ושעליו חתומים גם יתר חברי הלהקה.

ישי אדר, שהיה קלידן הלהקה, מוסר לטיים אאוט: "לא ידענו על זה שום דבר, אנחנו יודעים על זה בערך 4-5 ימים. אם מישהו לא היה אומר לנו על זה במקרה, היינו יודעים על זה רק כשהיינו פוגשים בזה על המדף. יכול להיות שיש להם את הזכות לעשות את זה, כי כשהיינו צעירים וילדים וטמבלים, מוטי שהרבני (מנהל הלהקה, שלו שייכות רבות מזכויותיה, ואשר איתו התקיימו המגעים להוצאה, ד"מ) החתים אותנו על חוזים הכי מגעילים של פעם שמנשלים את האמן כמעט מכל זכות. מוטי ושותפיו מתנהגים בצורה אלימה, בריונית ופוגענית".

דין בראון מחנות התקליטים בי סייד, הרשת סוערת. מה תגובתך בהקשר?

"בי סייד עשתה הכל בצורה חוקית. אין גוף שנקרא נושאי המגבעת. הלהקה לא פעילה כבר שלושים שנה, מה שנותר כיום הוא האנשים, והמנהל שלהם – שלמען האמת עדיין מחזיק את המותג הזה ומוציא להם דיסקים. כאשר בי סייד רצתה להוציא את התקליט היא פנתה למי שיש לו את הזכויות ואת המאסטר, באיכות הכי טובה. חתמנו על חוזה, שילמנו תמלוגים כפי שצריך, ופעלנו בצורה חוקית מול הלהקה".

"שבוע שעבר התקשר אליי ישי (אדר, ד"מ) ואמר, שמעתי שאתם מוציאים את התקליט, וזה ללא הסכמתנו. פתאום הבנתי שאני נמצא פה בתוך איזה סכסוך בינם לבין המנהל על תמלוגים שלא שילם. הצדקתי את הכעס של ישי, אבל אמרתי לו, תשמע, אני כבר באמצע התהליך – בוא ניפגש ונראה איך עושים מהלימון הזה לימונדה. לא ידעתי שהם לא ידעו, והמכירה כבר התחילה להתקיים.

"העלינו עוד פוסט על המכירה, כי העטיפות התקבלו, אז שיתפתי בזה. לפי מה שהבנתי מהמכתב של פישוף הם חשבו שאני אעצור את התהליך, אבל אני אמרתי – בוא נשב, ואני מבטיח לכם שתהיו שותפים בתהליך ותקבלו את חלקכם ברווחים. לא מעניין אותי הסכסוך הישן, זה לא ענייני. הבנתי שנכנסתי לקן צרעות איתם, דבר שלא ידעתי לפני כן. אמרתי להם שלא ידפקו אותם כפי שהם נדפקו בעבר. בי סייד היא חנות מקסימה ואנחנו עושים הכל מאהבה טהורה למוסיקה ומעומק הלב. אין רווחים בתקליט הזה, זה לא בשביל הכסף, זה בשביל שנושאי המגבעת יהיו על תקליט".

"אני נפגעתי כי קבענו להפגש לדבר, לראות איך עושים את זה ביחד, ומה שקרה זה שמיום שישי ישי לא עונה לי, שבר את הכלים. אתם לא שמעתם עדיין שום דבר, אני קורא לכם להיות מעורבים! שהוא יהיה באישורכם, שתהיו חלק מזה. את הרווחים אתם בכל מקרה תקבלו. יש לנו 500 עותקים למכירה, ואני רק מקבל מכתבי תמיכה והצעות בעזרה. אנשים רוצים שהתקליט ייצא, אז בגלל האגו של אוהד? אני מבין שיש כעס, אבל מולי? תכעסו על מוטי, את זה אני לא יכול לשנות, 30 שנה של כעס. אני יכול לשנות את מה שקורה כאן ועכשיו. בואו תעצבו את העטיפה, שכולה מהללת את נושאי המגבעת. בחרתי בהם להיות בתקליט הראשון שאנחנו מוציאים כי הם הלהקה שאני הכי אוהב".

ישי אדר לא מתרגש ממחוות הפיוס. "הוא קורא לנו להיות מעורבים? באמת תודה רבה. באמת קבענו להפגש. כמה שעות אחר כך, הוא פירסם שהמכירה המוקדמת מתחילה והחלום שלו מתגשם, המגבעת בויניל".

בראון טוען שלא היה לו נסיון בתחום, שזו ההוצאה הראשונה שהוא מוציא, שהוא לא ידע שאתם לא מעורבים, והוא יחלוק איתכם את הרווחים.

"אני מאד מקווה שזו גם תהיה ההוצאה האחרונה שהבנאדם הזה מוציא. אדם שמתרפק לי על המיתוס של הויניל בלי שהלהקה מעורבת, אנחנו יכולים לוותר עליו ועל שירותיו לביזנס. הכסף הוא לחלוטין לא העניין, יש פה עוול מוסרי חריף. ככה לא נעשים דברים, פשוט לא ככה. יכול להיות שאנחנו חסרי אונים מבחינה משפטית, אנחנו בודקים את זה עכשיו וזה יקח לנו כמה ימים לראות אם יש לנו אפשרות לעשות משהו מהבחינה הזאת. אנחנו מבקשים מהקהל של המוזיקה שלנו לא להתקרב לרמיקס. אנחנו לא מעורבים בו וידינו לא בו".

אוהד פישוף מציין בפוסט שכתב: "לפני שנתיים הוצאנו את הקסטה מחדש, לראשונה בגרסה דיגיטלית. עמלנו רבות על ההוצאה ההיא, שהפיקה חברת אנובה; שכללה מאסטרינג מעולה של שטפן בטקה; עטיפה נהדרת שעיצבו ג׳ובוי וטום רזניקוב; אתר שעיצב גוש גולדשטיין; ושורה של אירועים קצת משונים בכיכובינו. אנחנו גאים בהוצאה המחודשת הזו שנעשתה באהבה ומפנים אליה כל מי שהקסטה יקרה לליבו".

את ההוצאה המחודשת ניתן לרכוש באתר הלהקה

רוצים לקבל את ״טיים אאוט״ למייל? הירשמו לניוזלטר שלנו

חברי הלהקה "נושאי המגבעת" יוצאים נגד מנהל הלהקה וחנות התקליטים בי סייד, שנמצאים בשלבים מתקדמים של הוצאה מחודשת של אלבומם הראשון,...

מאתדר מוספיר29 ביוני 2015
ראו עוד
popup-image

רוצה לקבל גיליון טרי של TimeOut עד הבית ב-9.90 ש"ח בלבד?

(במקום 19.90 ש"ח)
כן, אני רוצה!