שידוך משמיים: תהליך אימוץ כלב או חתול

סל אימוץ מסובסד, ריאיון, בדיקה וטרינרית, אחריות רפואית ומומחים זמינים מבוקר עד ליל - הכול על יתרונות התהליך בו מאמצים כלב או חתול מהשדכנים המקצועיים בצער בעלי חיים

הכלב מאץ' שאומץ מצער בעלי חיים (צילום: יח"צ)
הכלב מאץ' שאומץ מצער בעלי חיים (צילום: יח"צ)
24 בפברואר 2016

אז שקלתם היטב והחלטתם שהגיע הרגע להכניס למשפחה ולבית חתול או כלב שיעלו את מפלס האושר. באגודה לצער בעלי חיים ממתינים חתולים וכלבים רבים לאימוץ. גדי ויטנר הסביר לנו איך מתקיים תהליך האימוץ, מה צריך, מה מקבלים ומה היתרונות באימוץ דרך האגודה?

לפני הכול – טופס בקשה לאימוץ

לא משנה איזה כלב או חתול תרצו לאמץ, הדבר הראשון שעליכם לעשות הוא למלא טופס מקוון, בו מפורטים התנאים לאימוץ בעלי חיים. כמו כן, עליכם לחתום על התחייבויות שונות כלפי בעל החיים אותו אתם עומדים לאמץ: כמו לספק לו טיפול וטרינרי הולם ולשמור עליו כל ימי חייו. הטופס שמועבר לאגודה לצער בעלי חיים, נמסר לאחת מיועצות האימוץ הוותיקות של האגודה. ויטנר, דובר האגודה לצער בעלי חיים בישראל, מספר כי היועצות מכירות את כל בעלי החיים וההיסטוריה שלהם מקרוב, מתייחסות לנתונים ולבקשות המפורטות בטופס ועל פיו מנסות ליצור את השידוך המוצלח ביותר.

הריאיון באגודה

ויטנר מספר כי יועצת האימוץ פוגשת את המשפחה שמגיעה לאמץ ומפנה אליהם שאלות שאנשים לא תמיד אוהבים להשיב עליהן, כמו: האם היה לכם פעם כלב? מה קרה איתו? באיזו דירה אתם גרים? באילו שעות אתם עובדים, ומי נמצא בבית? "יש כאן בעלי חיים שעברו טראומה ואנו רוצים שיגיעו למקום טוב ואוהב ושהאימוץ יהיה מוצלח, אחראי ובטוח. צריכה להיות התייחסות ממשית למי שמגיע לאמץ. היועצת מציעה למשפחה על פי הנתונים שלה, את בעל החיים שהכי מתאים להם".

לא מדובר כאן באהבה ממבט ראשון?

"זה יכול לקרות, אבל לפעמים אנחנו פשוט יודעים מראש שזה לא יתאים כי האופי של החתול או הכלב הוא בדיוק הפוך מרצון המשפחה. אם לדוגמה ילד בן 9 אמור להוציא את הכלב ולטייל איתו, לא נוכל לשדך למשפחה כלב אנרגטי שעלול לגרור את הילד לכביש, גם אם הוא מצא חן בעיניהם".

מאי וכלבתה (צילום: יח"צ)

ד"ש מצולם מסיון שאימצה את הכלבה מאי מצער בע"ח (צילום: יח"צ)

דרושה נוכחות של כל בני המשפחה

ויטנר מדגיש שבאגודה מבקשים שכל בני הבית יהיו נוכחים בפגישה עם בעל החיים ושהאימוץ יוסכם על כולם. "אנו מביאים את בעל החיים למשפחה, או שהם יושבים בחתולייה או מטיילים איתו באגודה. כמובן שהם לא חייבים להחליט באותו היום, אלא יכולים לחשוב ולהתייעץ, אפילו להביא חברים בפעם הבאה, כדי שיהיו בטוחים ושלמים עם ההחלטה".

יש מאמצים פוטנציאליים שסירבתם לבקשתם?

"היו מקרים שלא הסכמנו שמשפחות יאמצו כלבים, כי הספיקו, למשל, כבר להחליף בחייהם כ – 15 כלבים ויותר. בית כזה הוא לא בית טוב עבור הכלב. כשיש לנו סימנים שהמאמצים לא ייקחו אחריות ויתקשו להעניק בית חם לחתול או לכלב – אנו מסרבים".

בדיקה וטרינרית

באגודה עובדים 4 וטרינרים במשך כל שעות היום. המשפחה שבחרה את החתול או הכלב שהיא רוצה לאמץ, מכניסה אותו לבדיקה אצל הווטרינר. שם בודקים אם יש לו פרעושים, קרציות, חום או שיעולים, מהי ההיסטוריה הרפואית שלו ואם יש חיסון שלא קיבל. הווטרינר נותן הסברים למשפחה על הטיפול בבעל החיים: הדגשים רפואיים, חיסוני חובה, חשיבות הצ'יפ, חיסון נגד מחלות, טיפול נגד תולעים, ניקיון שיניים, תספורות, ניקיון אוזניים ועורך לו בדיקה יסודית.

סל אימוץ

עבור סל אימוץ בעלות 500-600 שקל מקבל החתול/כלב טיפול נגד תולעים, חיסונים, עיקור או סירוס ושבב. ויטנר מדגיש שלא ייצא מהאגודה כלב או חתול שהוא לא מעוקר או מסורס ואם מדובר בגור מתחת לגיל 3 חודשים, הוא ימתין בגורייה ורק אז ייצא לבית. מעבר לכך, הדבר היחיד שנותר למאמצים לשלם הוא הרישיון בעירייה אליה שייכת המשפחה.

אחריות רפואית

ויטנר מציין כי יש אחריות רפואית למשך שבועיים על בעל החיים שיוצא מהאגודה לאימוץ בבית. "אם הוא משלשל או מקיא, לעיתים בגלל חילופי מזון, או משתעל, יש אחריות רפואית מלאה לשבועיים ואפשר להגיע אלינו ללא עלות כספית נוספת".

נשארים בקשר

המשפחה יוצאת עם החבר החדש עם סל אימוץ מ'פורינה', שתומכת בכלבים שיוצאים לאימוץ. הם מקבלים תיק ומזון ומצטרפים למועדון חברים של פורינה, שם הם מקבלים הנחות והטבות. יועצות האימוץ של האגודה נשארות בקשר עם המשפחה, שמקבלת ניוזלטר וחוברת הדרכה לכלב חדש או חתול חדש שמגיע הביתה.

מהם היתרונות הנוספים בסל אימוץ?

"הכול בסל מסובסד אחד" אומר ויטנר, "אם המשפחה הייתה הולכת לווטרינר פרטי העלות של כל זה הייתה לפחות 1500 ₪ אם לא יותר. אנחנו כאן אם המשפחה רוצה לקבל תמיכה מיועצת התנהגות ואימוץ. אם חלילה לא מסתדרים עם הכלב או החתול – מחזירים אותו אלינו. אנחנו רוצים לדעת שהכלבים והחתולים מגיעים למקום הכי טוב עבורם. לכן, אם רוצים להעביר את בעל החיים המאומץ הלאה, צריך לבוא לכאן עם המשפחה המאמצת החדשה ואנו נאשר את האימוץ. יש אפילו סעיף כזה בחוזה ואנו מדגישים זאת, אחרת המשפחה חשופה לתביעה.

בנוסף, אנו זמינים 7 ימים בשבוע משבע בבוקר עד עשר בלילה. המרפאה הווטרינרית שלנו גדולה ומקצועית, ואנו נותנים מענה לרוב הפתרונות שחתולים וכלבים זקוקים להם. יועצות האימוץ שלנו מכירות את בעלי החיים שמגיעים לאגודה מקרוב, כך שאפשר לומר שאנו גם שדכנים מצוינים".

הכלבה של מאי (צילום: יח"צ)