יאללה בלקן: מסעדת סמואל פותחת שולחן ועושה שמייח

שוק לוינסקי מתחדש בבולגרית חדשה ומבטיחה בשם סמואל. כי אוכל בלקני שמלובה בשמחת חיים ואלכוהול זה הכי פאן

לברק על פיתה סופלקי, ירקות על הגריל וגבינת טולום. צילום: אנטולי מיכאלו
לברק על פיתה סופלקי, ירקות על הגריל וגבינת טולום. צילום: אנטולי מיכאלו
14 במרץ 2017

מאז ומעולם הייתה יפו בלקנית. בין העותמנים שעזבו את העיר אבל השאירו בה מהמטעמים והטעמים המובהקים שלהם, לבולגרים שעלו אל יפו עם קום המדינה, נוצר תמהיל קולינרי משכנע. אם מוסיפים לזה את שמחת החיים הבליינית המלובה באלכוהול, אפשר להבין למה הבלקן חוזר להתעורר בעיר: הצוענייה בשוק היווני ביפו, אוזריה שהכפילה את עצמה באזור המעדניות הבלקניות בשוק לוינסקי, ימי ראשון הטורקיים של אונזה וימי שני הטורקיים בשאפה בשוק הפשפשים, ספרטה בירמיהו, גרקו באזורי חן – ועכשיו גם סמואל הבולגרית החדשה בדרום העיר. המסעדה שפתח השף שמואל בן בסט ממוקמת על מה שהיה מוסד השטייטל, שייצג את המטבח האשכנזי לאורך שנים ארוכות. בן בסט שמר על הבר שהיה יציב לאורך השנים באותה קונסטרוקציה מזמינה לישיבה ושיחק בעיקר בגוונים של המקום, עם קירות טורקיז.

סמואל, הבלקן חוגג ביפו. צילום: אנטולי מיכאלו
סמואל, הבלקן חוגג ביפו. צילום: אנטולי מיכאלו

בן בסט הקים וניהל את המטבח של הבר סטולי, הזכור לוותיקי הבליינים בעיר מרחוב המלך ג'ורג', ניהל כמה מטבחי מסעדות בארץ, השתלם במסעדות באיטליה והקים בארץ מפעלים להכנת פסטות טריות. בפינת הרחובות פרנקל והעלייה חוזר בן בסט למקורות הבולגריים המשפחתיים שלו, עם מנות מֶזֶה לפתיחה כגון קיופולו – סלט פלפלים וחצילים שרופים (24 ש"ח), צזיקי (26 ש"ח) ונקניק סוג'וק טורקי טורקי (28 ש"ח); מנות בגודל בינוני כגון פפריצס קון קזו – מנה מהמטבח הספרדי־יהודי שמורכבת מפלפל קלוי ממולא בגבינת פטה מצופה בציפוי פריך על רוטב עגבניות פיקנטי (28 ש"ח), מוסקה חצילים ובשר (48 ש"ח) ומאנטה, כיסונים שמותקנים כאן בנוסח טורקי, ממולאים כבש ברוטב פלפלים ויוגורט (57 ש"ח). המנות העיקריות הן סופלקי פרגיות (48/58 ש"ח) או סופלקי כבש (66/79 ש"ח) שמוגש על פיתה עם ירקות על הגריל וצזיקי, אסאדו על גבץ' בולגרי (74 ש"ח) ועוד. שורה תחתונה: מתובל בהרבה פפריקה, הדינמו הבולגרי שועט אל העיר.

רביולי כבש בנוסח טורקי, סמואל. צילום: אנטולי מיכאלו
רביולי כבש בנוסח טורקי, סמואל. צילום: אנטולי מיכאלו

סמואל

עוד ביס מהבלקן – הנה חמש בלקניות נוספות שאנחנו אוהבים

אוזריה

היוונייה השמחה של השפית אביבית פריאל מביאה את כל הסופלקי, קלמרי, מוסקה והאוזו הנדרשים לאקסטזה יוונית, ויש גם נקסט דור.

סרדינים באוזריה. צילום:-דן לב
סרדינים באוזריה. צילום:-דן לב

אוזריה

אונזה

השפים אריק דרחני ומולי מגריסו מביאים אל הבר הקולינרי העדכני וייב טורקי, שמתעצם מדי יום ראשון במנות מהרפרטואר הטורקי המסורתי.

אונזה

אונזה. צילום: אנטולי מיכאלו
אונזה. צילום: אנטולי מיכאלו

גרקו

העיצוב הרגוע והבהיר של גרקו מטעה, מדובר ביוונייה שמחה שנותנת בראש בתועפות של אוזו, סופלקי, ג'ירוס ופאבה.

גרקו

מתוך הספר "גרקו מטבח יווני". צילום: דן פרץ
מתוך הספר "גרקו מטבח יווני". צילום: דן פרץ

ויטושה

הבולגרייה הוותיקה מציעה תפריט עתיר מנות מסורתיות, כולל כל הקיופולו, קציצות הפרסה, סלט השופסקה וקציצות הבשר.

ויטושה

קפיטן

החמארה היוונית בפאתי שוק הכרמל, מביאה את המולת השוק אל הבר, כולל כל המאזה ההולמים את מעמד האוזו.

קפיטן

איידה קפיטן. צילום: אנטולי מיכאלו
איידה קפיטן. צילום: אנטולי מיכאלו