טיים אאוט timeout

החיים בפיתה: 15 הפיתות הטובות ביותר בתל אביב

| מאת: מערכת TimeOut

הביס המושלם לא נמצא תמיד במסעדות היוקרה הפזורות בעיר, לעיתים הפיתה יכולה להתעלות על כל מה שטעמתם עד כה. הוסיפו לזה את העלות הסבירה ואת הזמן הקצר שכל העניין לוקח והרי לכם מתכון מנצח לארוחת הצהריים הקרובה

  • https://static2.timeout.co.il/media/2016/08/sizes/IMG_9938-2_h_wo_680_382.jpg
סביח כרובית, מפגש האושר. צילום: דני גולן

יש ימים שהנפש מבקשת פיתה. אין לזה הסבר או רמזים מטרימים, זה פשוט קורה. בדיוק עבור אותם ימים, ובכלל, לימים שהזמן רץ ולא הספקתם להכניס כלום לפה, קבלו את המקומות שיעשו לכם מנה מושלמת, מהירה, מענגת וכן, כנראה שגם נוזלת מעמבה או טחינה.
15 מקומות לאוכל הרחוב הטוב ביותר בתל אביב, הפעם בגרסת הפיתה:

אצל ציון | סביח

"לקוחות יקרים, בסקר שנערך בשנת 1952 על ידי נעימה צמח בקרב 250 עירקים מבגדד, נקבע כי הסביח שלנו מספר 1 בארץ", כתוב מעל הצ'יפסר שבדוכן של ציון בשוק התקווה. לא בטוח שמספר 1, אבל טעים מאוד. פיתה רכה (10 ש"ח) שבה מתערבבים כל מרכיבי הסביח (חצילים מטוגנים, ביצה קשה, סלט ירקות, חומוס, טחינה, חריף) ומקבלים מעטפת נפלאה של עמבה (ממעדני אמיגה הסמוכה) שיודעת לעשות את העבודה. עוד סיבה טובה ומטוגנת להגיע לשכונת התקווה.

אצל ציוןהמבשר 19 תל אביב, ראשון־שישי 9:00־15:00

אצל ציון. בשכונת התקווה. לאוהבי החציל המטוגן, ולא רק. צילום: אנטולי מיכאלו

אצל ציון. בשכונת התקווה. לאוהבי החציל המטוגן, ולא רק. צילום: אנטולי מיכאלו

בינו | שווארמה

מזללת שווארמה המגישה את מה שנחשב בעיני רבים לשווארמה הטובה ביותר בארץ. המסעדן בינו גבסו (דוקטור שקשוקה) חוזר למקורותיו (הוריו החלו את עסקי המסעדנות המשפחתיים בשווארמה) ומכין שיפודי ענק של שווארמה תורכית אמיתית (קבב דונר). הדוקטור חייב את עצמו מוסרית להגיע לרמה עילאית של הכנת פיתות מחשמלות והגיע להישגים מרחיקי לכת. הבשר עסיסי והעשיר בטעם מתערסל בתוך פיתה אוורירית ורכה, שסופחת את הרטבים והממרחים (משוויה, טחינה, עמבה לפי דרישה ושות') שנמשחו לתוכה רגע לפני חדירת הבשר. המרעננת הרשמית: פטרוזיליה טריה, משלימה את אצולת הפיתות. מנת השווארמה שבינו מכין היא לא פחות ממופתית (38 ש״ח).

בינו

חלקי פנים ושווארמה בפיתה. בינו. צילום: אנטולי מיכאלו

חלקי פנים ושווארמה בפיתה. בינו. צילום: אנטולי מיכאלו

הבסטה | שווארמת חזיר

אם יש מקום אחד שמקדש את בשר החזיר לראווה, ולא מכבס אותו במילה לבן, זו הבסטה. אחת המנות הממכרות היא נתח בטן חזיר כבושה, מבושלת ואחר מוקפצת על הפלנצ׳ה ומוגשת עם בצל סגול כבוש וצ׳זיקי, יותר מזה אנחנו לא רוצים (79 ש"ח).

שווארמה חזיר, הבסטה. צילום: רן בירן

ג'סמינו | שקדי טלה

בדרך כלל תוכלו לזלול פה פרגית, קבב או לב עגל אבל פיתת שקדי הטלה של ג'סמינו היא מופת של מינימליזם: שקדים טריים (שאינם מופיעים בתפריט, תשאלו אם יש) צלויים על הגריל בעדינות במשך כרבע שעה, עגבניה ובצל צלויים, סלט ירקות ופלפל חריף. אה, ועמבה, כי זה לא הזמן לחשוב על ההשלכות. באמת שלא ברור מה בשילוב הבאמת פשוט הזה גורם לנו לאנחת סיפוק קולנית כל כך, כל פעם מחדש (47 ש"ח).

ג'סמינו

ג'סמינו. צילום: אנטולי מיכאלו

וי לאב ג'סמינו. צילום: אנטולי מיכאלו

הברברי | נתח קצבים בפיתה

במבנה בטון קטן בשכונת מגורים יפואית נמצאת אחת השיפודיות הטובות בארץ. דני, בנו של סלים ("הברברי") שהקים את המקום, עומד מאחורי גריל ארוך וצולה מבחר שיפודי בשר: אדום (נתח קצבים בשפת המשפדים), כבדי עוף, שקדי עגל, לבבות, כליות – כל מה שהניב הביקור אצל הקצב באותו היום. את השיפודים מקבלים בפיתה והתוספות היחידות הן טחינה ועמבה. מנימליזם על גחלים, שהופך את הג׳וש שנשפך מהנתח לרוטב גן עדן(כ- 40 שקלים). לברברי לא באים כדי לאכול סלט, חומוס וצ'יפס, אלא בשר נטו ובדרך כלל המקום מלא בחבורות גברים שעומדים ואוכלים בשתיקה. מתאים לנו שקט.

הברברי

הברברי, פתוח בדרך כלל עד הצהריים, אבל אל תתפסו אותנו במילה. צילום: תיקי גולן

הברברי, פתוח בדרך כלל עד הצהריים, אבל אל תתפסו אותנו במילה. צילום: תיקי גולן

הקוסם | דג מרוקאי בפיתה

נכון שאפשר להזמין את המנה גם בוורסיה המתורבתת יותר- במחבת, עם חלה קטנה ומתקתקה ליד, אבל משהו בשילוב של תבשיל הדג המרוקאי של אריק רוזנטל עם הפיתה עובד בצורה שקשה לעמוד בפניה. מדובר בתבשיל עשוי רוטב פפריקה ופלפלים חריף בדיוק במידה הנכונה עם גרגרי חומוס רכים, תפוחי אדמה, נתחי דג בורי שמוכנסים למחבת א-לה מינוט ברגע ההזמנה והרבה הרבה כוסברה. הפיתה בקושי עומדת במעמסה הרטובה ולכן מומלץ לאכול את המנה בישיבה. לאוהבי העניין- הכינו בקבוקון טחינה בהישג יד וזלפו בין ביס לביס (48 ש"ח).

הקוסם

עושה קסמים, הדג המרוקאי של הקוסם. צילום: ירון ברנר

עושה קסמים, הדג המרוקאי של הקוסם. צילום: ירון ברנר

מזנון | מסבחת שעועית לימה

השף אייל שני פירק והרכיב מחדש את קונספט המזון המהיר, ועל הדרך יצר קלאסיקות חדשות שנכנסו לשפת המטבח הישראלי החדש (למשל "שורה" – הקצה של הפיתה, שמוגש חינם אין כסף לניגוב מטבלים כגון שמנת חמוצה, טחינה, רסק עגבניות ורסק פלפל צ'ילי ירוק). העיקרון פשוט וגאוני: ירקות, דגים, פירות ים, בשר ושאר חומרי גלם מקומיים מאיכות טובה מקבלים טיפול פשוט ומינימלי ומוכנסים לפיתות רכות וטריות. הפייבוריט שלנו הוא בגזרה הצמחונית: מסבחת שעועית לימה, שעועית שהושרתה תשע שעות ובושלה תשע שעות נוספות עם מרווה, שום ופלפלים חריפים עד לקבלת המרקם האלוהי. אם תאכלו אותה בגרסת הפיתה, תקבלו גם זרעי עגבניות, עשבים ירוקים, טחינה, ביצה קשה ובצל. וכל מילה מיותרת. טבעונים אגב, יכולים לוותר על הביצה ולהנות עד הסוף (29 ש"ח).

מזנון אבן גבירול | מזנון המלך ג'ורג' | מזנון רמת החייל

מזנון, עובדים לכם על המסבחה.

מזנון, עובדים לכם על המסבחה.

M25 | קבב בפיתה

אם פיתה לדרך היא לא אחת האופציות בסניף הראשון בין סמטאות הכרמל, הרי שפיתה טייק אווי בסניף החדש של M25 ברמת אביב, היא לגמרי אופציה. ועכשיו דמיינו לכם את הרגע המיוחל: הקבב של המיטמרקט (200 גרם ), מתובל בעדינות מאופקת, טחינה, סלט עגבניות טרי שופע בבצל לבן, נענע, פלפל חריף, מיץ לימון ושמן זית, ומלמעלה בצל סגול מסמיק מסומק. לכל השמייח הזה תוכלו להוסיף שלל תוספות מעמדת הפינוקים אבל אנחנו עצרנו כאן כדי למהר לתת ביס בדבר הזה (45 ש"ח).

M25 רמת אביב

הקבב של M25. צילום: אנטולי מיכאלו

הקבב של M25.ועוד לא דיברנו על הפיתה. צילום: אנטולי מיכאלו

מפגש אושר | סביח כרובית

למה זקוק אדם כדי להיות מאושר? לפעמים לא יותר מאשר למנת פלאפל טובה, שתחזיר אותו למחוזות ילדותו ותספק לו רגעים ספורים של מפלט מהבלי העולם הזה. כך בדיוק חשבו שני טבחים צעירים, עמרי קרביץ ובנצי ארבל, שעשו סיבוב קצר במטבחי מסעדות שפים נחשבות בארץ ובחו"ל. דוכן אוכל הרחוב שפתחו בתל אביב נאמן לגישה החדשה של אוכל מהיר ישראלי – הכל בפיתה, אבל עשוי מחומרי גלם משובחים ועם טוויסט נחמד למאכלים המסורתיים. מבין כל הפיתות, המאושרת שעשתה לנו את זה יותר מכל היא סביח כרובית: פיתה חמימה ובשרנית, חומוס טרי, כרובית חלוטה והרבה מתבלין האושר שכולל קארי, כמון ועוד סודות שאי אפשר לגלות.  אם כבר הגעתם עד פה, לכו על קומפלט שכולל ביצה,ירקות קצוצים דק, מלפפון חמוץ וכרוב, אהה והרבה טחינה ועמבה מלמעלה (26 ש"ח).

 מפגש אושר

סביח כרובית, מפגש האושר. צילום: דני גולן

רק שימו לב לעודף מבנצי, סביח כרובית, מפגש אושר. צילום: דני גולן

מבסוטה | הפיתה של מבסוטה

המנה הכי המקומית והכי בסיסית, במחיר לגמרי נגיש (15 ש"ח) היא אחת החווית הקולינריות הכי מלבבות ומרגשות בעיר. פיתה טרייה שבטנה שמנמנה מחומוס גלילי מעולה עם קוביות עגבניה, בצל ומלפפון, בשילוב פרוסות חמוצים, פול וטחינה, ולא פחות חשוב: שליחטא נאותה של חריף בייתי ירוק. וואלה מבסוטים מהמבסוטה הזאת.

מבסוטה, לוינסקי 39 תל אביב, טלפון 054-4425033

מבסוטה. צילום: אנטולי מיכאלו

מבסוטים ממבסוטה. צילום: אנטולי מיכאלו

מרכז הבוריקה | בוריקה

הקריאות של קובי שמואל מדוכן הבוריקה שבשוק הכרמל נשמעות עד לבסטות הנושקות לכיכר מגן דוד: "בוריקה בוריקה בוריקה!" במקרה השכיח, או "טרדישינאל פוד! טרדישינאל פוד!" אם זיהה בסביבה תייר עם נכונות לצאת להרפתקה אוריינטליסטית. שמואל מציע לבאי השוק מנה הגונה של פחמימות: הוא לוקח פירה, עוטף אותו בעלי וורקה (עלי סיגר), מטגן אותם בשמן עמוק עם ביצה ואת כל זה מכניס לפיתה. אין בעולם תזונאי שימליץ לשלב את הבוריקה של שמואל במסגרת תפריט מאוזן, אבל בינינו, היא תטפל בהנגאובר שלכם כמו שאף מנה של קפאין לא עשתה לפניה (25 ש"ח).

מרכז הבוריקה והספינג' של קובי

אפרוח בשמיכה. הבוריקה

חם, מטוגן ולעניין. הבוריקה בכרמל.

סביח טשרניחובסקי | סביח

אפי הסביחולוג הטוב בעולם אמנם עשה מכאן אקזיט ב- 2013, אבל המתכון שלו ממשיך לעבוד ולשכנע. פרוסות החצילים הדקיקות המתקתקות מצליה מקרמלת, נדחקות עם פרוסות ביצה, ירקות טריים וכבושים, תפוחי אדמה, טחינה ועמבה (21 ש"ח). אם להאמין לסביח טשרניחובסקי, בעולם הזה תקף רק חוק אחד – אין מכירה של סביח בלי חציל. זהו, רק שתדעו.

סביח טשרניחובסקי

סביח טשרניחובסקי

יפה כלבנה, סביח טשרניחובסקי. צילום: אנטולי מיכאלו

פלאפל ג'וני בנין | פלאפל קלאסי

פעם פלאפל תימני היה שם דבר. מעט מאוד פלאפליות כאלה נותרו, שבהן הכדורים הזהובים הלוהטים והקרצ'יים מבחוץ ונימוחים מבפנים מיוצרים לפי אותו מתכון ותיק ומנצח. בפלאפל בנין מארחים את הכדורים בחברת סלט ירקות קצוץ, כרוב כבוש של פעם, חומוס, טחינה, חריף שיכול להיות אכזרי לפעמים וצ'יפס מטוגנים בבלילה. הפיתה הזאת ראויה להיכנס לשעורי המורשת הקולינרית של העיר.

פלאפל ג'וני בנין

שמואל | פיתה עם מעורב ירושלמי

שמואל משוק הכרמל היה שם עוד לפני המתחם הפך ללוהט בפיתה, על הדוכן שלנו ישבו אנשי קולנוע ותקשורת ואכלו את הקבאב המצוין שלו. אבל אנחנו פה בשביל המעורב הירושלמי המאוזן שלו, שמביא את הגאונות שנוצרה בשוק מחנה יהודה לעיר החוף.

הפיתה-קבב של שמואל. צילום: אנטולי מיכאלו

בפעולה, הפיתה של שמואל. צילום: אנטולי מיכאלו

שניצל ציון | שניצל בפיתה

"אצל ציון הירקון פינת טרומפלדור/ בין הדואר וקולנוע דן/ שמים הרבה הרבה לב בצלחת/ בשביל מעט מעט כסף קטן/ שמים הרבה אהבה בפיתה". כך כתב מאיר אריאל בשירו אצל ציון והנציח לעולמי עד את הכוך הזעיר והסימפטי שמאכיל את רעבי תל אביב בשניצל חם כמעט 30 שנה. אם יש מאכל שאפשר לקרוא לו מאכל ישראלי מובהק הרי שמדובר בשניצל עוף (בניגוד לשניצל עגל או שניצל לבן) פריך ומצופה פירורי לחם. השניצל אצל ציון מטוגן ברגע ההזמנה ומוכנס חם לפיתה עם סלטים טריים, קצת חריף וחיוך גדול (26 ש"ח).

שניצל ציון

 

 

 

 

בואו לעקוב ולדבר איתנו גם בפייסבוק, בטוויטר ובאינסטגרם. עדכונים יומיים על הכתבות הנבחרות בטיים אאוט ניתן לקבל בניוזלטר היומי שלנו

תגובות

now Silence is Golden SRV:SRV1 on: abf6601