הרומן שלי עם "רומא": אלפונסו קוארון מדבר על סרטו האישי ביותר
אחרי רצף סרטים מצליחים ופרס אוסקר אחד חזר אלפונסו קוארון לשכונת ילדותו והוציא משם את הסרט הכי מדובר של השנה. איך הגיבה מנהלת משק הבית האמיתית שלו ולמה הוא לא נתן לשחקנים לקרוא את התסריט?
חוץ מפרס אוסקר על בימוי "כוח משיכה", לאלפונסו קוארון המקסיקני ישנם בקורות החיים שלו גם הסרט הכי טוב בסדרת "הארי פוטר" ("האסיר מאזקבאן"), קלאסיקה דיסטופית ("הילדים של מחר") ופנינת אינדי ("ואת אימא שלך גם"). אין ספק שהוא הרוויח ביושר את הזכות להחיות את העבר שלו עצמו עם "רומא", מעין ממואר שמתרחש בשכונת ילדותו במקסיקו סיטי של שנות ה־70. זהו גם סרטו האישי ביותר עד כה, והוא מוקדש בהוקרה לליבו (שאותה משחקת יאליצה אפאריסיו), מנהלת משק הבית של המשפחה אשר גידלה אותו.
את ההשראה ל"רומא" לקחת מילדותך, אבל זה לא הסיפור של אלפונסו בן ה־10.
"אף פעם לא היה לי עניין לחקור את ילדותי בגוף ראשון. הסרט הוא ניסיון לסגור מעגל עם קשר עמוק מאוד שיש לי עם אחד האנשים הכי אהובים עליי בעולם, מתוך הכרה שאנחנו מגיעים מעולמות שונים לחלוטין. משם הסיפור מתחיל לקרום עור וגידים. זו הייתה תקופה שבה גם הוריי התגרשו ורציתי לתת גם לזה מקום".
איך הגיבה ליבו, האישה שעליה מבוססת קליאו, כשסיפרת לה שאתה עושה עליה סרט?
"היא הייתה מאוד פתוחה לזה. התהליך כלל חפירה למעמקי הזיכרונות שלי, ואחר כך שיחות ארוכות איתה על שגרת היום שהיתה לה, תוך ירידה לפרטים הכי קטנים, בצורה מאוד פורנזית – איך הכינה מיץ תפוזים, איך העירה אותנו בבוקר, את מי ראשון ולמה. מה שהכי הפתיע היה כששאלתי אותה על המשך היום שלה, כשלא הייתה איתנו – ואז עולם שלם שלא הכרתי החל לצוף. אני מניח שעם בני משפחה אחרים מפחדים ללכת כל כך עמוק – לא מדברים עם ההורים על חיי המין שלהם או על הפחדים שהיו להם בצעירותם. לכן עבורי זו הייתה זכות גדולה".
עוד כתבות מעניינות:
הסרטים הטובים ביותר של 2018
הסרטים שכולם ידברו עליהם החורף
אל תתפשרו על נטפליקס: את "רומא" רואים בקולנוע
היה לך חשוב לשחזר במדויק את הבית והשכונה כפי שהיו בילדותך. אפילו השחקנים שנבחרו דמו לבני המשפחה שלך.
"התחלתי בלהגיד 'אני צריך ריהוט מקורי מהבית שלנו', והם עזרו לי לאתר פריטים שונים שהיו מפוזרים אצל אנשים בכל רחבי המדינה. קיבלתי מהצוות הרבה תמיכה והבנה וכאשר ביקרו אצל האנשים, היו להם ממש דמעות. אחיי ואחיותיי רצו לחדרים שלהם ופתחו מגירות כדי לתת לנו את תכולתן, ואת הדברים האלה שמנו במגירות בסט, אפילו שלא התכוונו לפתוח את המגירות".
איך הרגשת לחזור לצלם במקסיקו לראשונה מאז "ואת אימא שלך גם"?
"זו הייתה חוויה אינטנסיבית משום שהעיר גדלה בצורה לא נורמלית במובנים אורבניים. בתסריט תיארתי מקומות ספציפיים, וכשהגעתי אליהם הם השתנו ללא הכר. בהרבה מובנים זו הייתה הדרך שלי להתעמת עם העבר, משום שאתה יכול לבקר בעבר רק מנקודת המבט של ההווה, ותמיד יהיה קונטרסט בין מי שאתה היום למי שהיית אז".
עשית את "רומא" בדרך מאוד לא קונבנציונלית. אף שכתבת תסריט מאוד מפורט, לא חלקת אותו עם צוות ההפקה או השחקנים. למה?
"לא רציתי שהצוות יגבש דעה מוקדמת. עם השחקנים צילמנו הכל באופן כרונולוגי כך שהם למדו את המציאות שלהם מיום ליום. נתתי דפים עם דיאלוגים רק לכמה מהשחקנים, אבל בנפרד. לאחרים רמזתי על מה הסצנה, או שיתפתי אותם באספקטים הרגשיים של רגע זה או אחר. אחר כך הייתי נותן להם מסרים מנוגדים כדי ליצור כאוס, כמו המקריות של החיים עצמם".
כשחברך הטוב גיירמו דל טורו הציג את "רומא" בפסטיבל הסרטים של ניו יורק, הוא אמר שזה אחד מחמשת הסרטים האהובים עליו בכל הזמנים.
"כן, האחרים הם 'ואת אימא שלך גם' ו… סתם, אני צוחק. הוא אמר לי את זה כמה ימים אחרי שצפה בסרט בפעם הראשונה. בהתחלה חשבתי שהוא אומר את זה כחבר, אבל אחר כך הבנתי שהוא מתכוון לכך בכנות. בסוף כשהוא חיבק אותי הוא אמר לי 'תיארת את הבית שלי, הייתה לי מכונית כזו בדיוק, חצר הבית שלנו היה זהה, וגם הגג'. זו הייתה חוויה שגם הוא היה שותף לה. זה מאוד מחמיא לי. כל מה שמגיע מגיירמו הוא מדהים".
אם כבר מדברים על גיירמו, הוא היה זה שאמר לך שאתה אידיוט אם לא תביים את "הארי פוטר והאסיר מאזקבאן".
"הוא אמר לי שאני אידיוט בגלל הרבה מאוד סיבות, אבל כן, זו אחת הסיבות שהוא אמר לי שאני אידיוט".
זה נכון שלא שמעת על ספרי הארי פוטר לפני שהציעו לך לביים את הסרט?
"לא, שמעתי עליהם, אבל זה היה רחוק מאוד מהרדאר שלי. זה היה אחרי 'ואת אימא שלך גם' ובדיוק סיימתי לקרוא את 'הילדים של מחר' וכל מה שקראתי היה על אנשים שצדקו באופן שבו חזו את העתיד המיידי. שם היה הראש שלי ולכן מיד חשבתי שאני לא מעוניין. ובגלל זה הוא אמר לי שאני אידיוט. והוא צדק".
קנית לו משהו כדי להודות לו?
"טוב, עכשיו כשאמרת את זה, אני שוב מרגיש כמו אידיוט".