רשות ההגירה החזיקה ילד בן 8 ארבעה ימים במעצר. עכשיו המאבק

תל אביב נגד גירוש הפליטים, הפגנה ב-2018 (צילום: גטי אימג'ס)
תל אביב נגד גירוש הפליטים, הפגנה ב-2018 (צילום: גטי אימג'ס)

אסאפו הוחזק במעצר יחד עם אמו, שוהה בלתי חוקית מגאנה, לאחר שנעצר בבית הספר על ידי פקח שטען בפני המנהלת כי הוא לוקח אותו לפגוש עובדת סוציאלית. מתנדבת בארגון הפליטים UCI: "יש הרגשה שרוח חדשה ורעה נושבת ומגיעה מלמעלה"

17 בינואר 2023

אחרי ארבעה לילות במעצר וחמש שעות דיון אינטנסיבי בבית המשפט שוחררו הילד אסאפו ואמו, בלינדה, ממעצר. עכשיו קהילת בית הספר ביפו בו אסאפו לומד מתגייסת לממן את הוצאות משפטם וקוראים לרשות האוכלוסין וההגירה להוריד את הידיים מילדי בית הספר. מתנדבות שונות של ארגון UCI (שהוקם על ידי פליטות מהפיליפינים), שזהותן שמורה במערכת, אישרו כי מדובר בפעולה המנוגדת לא רק לחוק, אלא גם לכל ההסכמות בין רשות האוכלוסין לעיריית תל אביב. מתנדבת אחת אמרה לנו כי "לא היה כדבר הזה שלילד יש משמורן נוסף שלא נעצר (אביו של אסאפו – נ"מ) והרשות בכל זאת מחליטה להשאיר את הילד במעצר. מדובר בהסלמה רצינית והתנהלות בניגוד לכל הסיכומים בהם היה ברור כי רווחתו של הילד נמצאת במקום ראשון". אותה מתנדבת גם סיפרה כי מדובר כבר במעצר שני באותו בית ספר, בניגוד לסיכומים.

"מאז הבחירות אנחנו בהחלט רואות שינוי לרעה ברמת הפרעות בה מתנהלת הרשות. מישהו חשב על הילד ומה זה יעשה לו? מישהו חשב על הילדים האחרים שראו איך עוצרים את אסאפו ועכשיו מפחדים שיבואו לעצור גם אותם, במקום הבטוח שלהם, בית הספר?". מתנדבת אחרת ציינה כי "אלו לא ההפרות היחידות שראינו מצד רשות ההגירה בזמן האחרון. לפני הקורונה ההתנהלות שלהם הייתה אלימה, אך מאז הושגו הסכמות שמופרות עכשיו ובהחלט יש הרגשה שרוח חדשה ורעה נושבת ומגיעה מלמעלה".

יום ראשון של שבוע שעבר התחיל כיום רגיל עבור בלינדה, שוהה בלתי חוקית מגאנה, אבל במהלך אותו יום היא נעצרה ושוחררה רק כיוון שהסבירה לפקידי רשות ההגירה שהיא אמא. ברשות האוכלוסין וההגירה דרשו שתגיע ביום חמישי של אותו שבוע (ה-12.1) ותביא איתה את בנה, אסאפו בן ה-8, תלמיד כיתה ב׳. בלינדה עדכנה את בית הספר על המצב. לדברי עורכת דינה לורן כזם פרנס, הוסבר לה על ידי צוות בית הספר כי לא מדובר בבקשה מקובלת מצד משרד הפנים ולכן לפגישה היא הגיעה לבד. כשפקידת רשות האוכלוסין וההגירה גילתה שאסאפו לא הגיע עם בלינדה היא הגיבה לדברי עורכת דין כזם פרנס בכעס רב והתחילה להניע את גלגלי הסאגה. כבר באותו בוקר ובניגוד לחוק ולהסכמות קודמות הגיע מפקח מטעם רשות האוכלוסין. לדברי עורכות הדין של המשפחה, ומתנדבי ארגון UCI שהוקם על ידי פליטות מגאנה, אריתריאה וסודן, הפקח שיקר למנהלת בית הספר והבטיח לה כי מגיעה עובדת סוציאלית לשוחח עם הילד. במקום עובדת סוציאלית הועלה אסאפו על הניידת ובילה ארבעה לילות במעצר. "התיק הגיע אלינו ביום שישי בבוקר", אומרת לורן כזום פרנס, שיחד עם מורן גור, מתמחה כבר שנים ארוכות בדיני הגירה, זכויות אדם והסדרת מעמד חוקי בישראל. "ניסינו להגיע למעצר ולהביא לאסאפו אוכל ואפילו את זה לא אפשרו לנו. אסאפו ובלינדה בילו ארבעה לילות במעצר עד שבית המשפט שיחרר אותם תחת תנאים כפי שביקשנו, בעודו מותח ביקורת חריפה במיוחד על ההתנהלות הלא מקובלת של הרשות במקרה זה".

קהילת בית הספר כולה התגבשה בתמיכה סביב אסאפו ומשפחתו, במאמצים לממן עבורם את העלות המשפטית של הסדרת מעמדם ובינסיון לייצר הד ציבורי לסבלם של הילדים המוגדרים כשוהים בלתי חוקיים. כחלק מהמאמץ הקהילתי הוקמה עצומה הקוראת לממשלה ״להוריד את הידיים מהילדים״ ולהסדיר את מעמדם. ״ברגע שהתיק הזה הגיע אלינו הבנו שהתבצע כאן פשע נגד הילד הזה״, אומרת עורכת הדין כזם פרנס, "לגבי עתיד המשפחה? אנחנו לא נוטות לקחת תיקים חסרי סיכוי. חשבתי שיש סיכוי גדול לשחרר אותם ממעצר וזה הצליח", היא אומרת.

מהמוקד לפליטים ולמהגרים נמסר: "רשות האוכלוסין וההגירה עברה כל גבול. בשם הרצון לגרש מישראל מהגרת, פקחי הרשות הערימו על מנהלת בית ספר ושלפו תלמיד כתה ב', שנולד וגדל בישראל, משיעור ולקחו אותו למתקן כליאה. זוהי הפרה בוטה של נהלי הרשות ושל ההתחייבות של הרשות עצמה בפני הכנסת. ילד בן 8 שלא מכיר אף מדינה אחרת נקרע מאביו, ומחבריו לספסל הלימודים, ונמצא כעת במתקן כליאה בנתב"ג – מתקן סגור שאיש לא מורשה לבקר בו – רק בגלל שפקחי הרשות החליטו שכך הם יצליחו לגרש מכאן את אמו. כנראה שצריך להזכיר לרשות ההגירה שכלא זה לא מקום לילדים".

מעיריית תל אביב-יפו נמסר, דרך מינהל החינוך: "בגל המעצרים הקודם ב-2019 הגיע ראש העירייה להבנה עם מנהל רשות האוכלוסין וההגירה דאז, פרופ' שלמה מור יוסף, שלא יבוצעו מעצרים של ילדים במהלך שנת לימודים, ובוודאי לא במהלך יום לימודים. ראש העיר ינסה לחדש את ההבנות האלו. הדעת והלב אינם יכולים לסבול מראות כאלו, של ילד בן 8 אשר נלקח על ידי המשטרה מתוך בית ספר. על אחת כמה וכמה לא במדינת היהודים, ולא במדינת היהודים הדמוקרטית".

תרומה בפייבוקס למימון הוצאות המשפט של המשפחה כאן; חתימה על העצומה כאן