אקטיביזם מקלדת: התחרות שמנסה להרחיב את הייצוג הנשי בוויקיפדיה
תחרות של ויקיפדיה וארגון ויצו מאתגרת את הציבור ליצור ולהרחיב ערכי ויקיפדיה שעוסקים בנשים יהודיות וישראליות
"לאורך ההיסטוריה אנונימי הייתה לרוב אישה" אמרה וירג'יניה וולף וסימנה את העלמת הקרדיט השיטתית ואת מחיקת שמותיהן של נשים מהפכניות מספרי ההיסטוריה. לכבוד יום האישה הבינלאומי שחל לאחרונה, יזמו עמותת ויקימדיה וארגון ויצו העולמי את תחרות "נשים יוצרות ערך", במטרה ליצור ולהרחיב ערכים העוסקים בנשים יהודיות וישראליות. במסגרת התחרות, שתיסגר ב־26.4, מתבקשים הגולשים לכתוב ערכים שעוסקים באמניות, מדעניות, חוקרות ונשים בולטות בתחומים נוספים.
בארגון ויצו הסבירו כי לתחרות שתי מטרות עיקריות: "הראשונה היא לאפשר לנשים לכתוב את ההיסטוריה שלהן. אמנם התחרות פונה הן לגברים והן לנשים, אבל היא מהווה הזדמנות להנגיש לנשים את הכתיבה על עצמן. המטרה השנייה היא להוות מקור השראה לנשים. אנחנו מאמינות שככל שתהיה נראות גבוהה לפועלן של נשים, כך יותר נשים יאמינו ביכולות שלהן לפרוץ קדימה ולשבור את תקרת הזכוכית".
ד"ר שרון גבע, מרצה להיסטוריה בסמינר הקיבוצים ובאוניברסיטת תל אביב, יזמה לפני מספר שנים את פרויקט "מעלים ערך: מחזירות נשים להיסטוריה", לצד עוזרת ההוראה שלה, רוני מנט. ד"ר גבע מציינת כי בוויקיפדיה העברית יש חסר גדול בערכים העוסקים בנשים. "סטודנטים שלמדו אצלי קורס בהיסטוריה חיפשו ברשת נשים שלמדנו עליהן ועל הרבה מהן לא היה מידע. כשאנחנו מעלות ערכים חדשים, לפעמים אנחנו נתקלות בצורך להוכיח שהאישה עליה כותבים אכן ראויה לערך. כמובן שלא לכל אישה בעולם מגיע ערך בוויקיפדיה, וחשוב לקיים על כך דיון, אבל הרבה פעמים מתקבלת התחושה שערכים שעוסקים בנשים נפסלים רק כי מדובר בנשים".
מה החשיבות של תחרות כזאת, מטעם ויקימדיה?
"לנו אין קשר לתחרות, אבל כל יוזמה שמטרתה להעלות מודעות לפועלן של נשים היא חשובה. מובן שיש לשים לב לא רק לעצם קיומו של ערך, אלא גם לטיב הכתיבה – האם הכתיבה מקיפה ומכבדת את פעילותה של אותה אישה".
הפרס לזוכה בתחרות הוא 3,000 שקלים, ושלושה פרסים על סך 2,000 שקלים יחולקו למשתתפים נוספים. מפגשי הדרכה לכתיבת ערכי ויקיפדיה יתקיימו בירושלים (18.3), בחיפה ובתל אביב (23.3).