מועדון הזאפה ועברי לידר משתפים פעולה עם הימין הקיצוני. ואתם?
הקהל שיגיע להופעה של עברי לידר בגיא בן הינום לא יודע לאן הוא הולך. חלקו הגדול לא היה רוצה לסייע לעמותת אלע"ד לדחוק פלסטינים מהמרחב הירושלמי. הפגנה תיערך מול מועדון זאפה מידטאון במוצ"ש // זאפה בתגובה: "מגנים כל ניסיון לקשור ולחבר בין הפקת המופעים בירושלים לבין ויכוח פוליטי כזה או אחר"
בריכת הסולטן, מדשאות הסינמטק וחוצות היוצר הירושלמיים הם כולם אתרי תרבות ישראליים מרכזיים שנחקקו בתודעת כולנו כגיא בן הינום. מחשבה על הופעה בגיא בן הינום נקשרת מיד למרחב הזה ובצדק. אז למה מאות ישראלים יצאו נגד הופעה שמארגן הזאפה בגיא בן הינום? מפני שגיא בן הינום ממשיך מזרחה ומשתרע עד סילואן, וההופעות המדוברות נמצאות במרחב אחר לגמרי.
גיא בן הינום בחלקו המזרחי רחוק שנות אור מכל מה שהזאפה מייצג. זהו המרחב שבין סילואן לאבו תור. החצר האחורית והשטח הירוק של תושבי שתי השכונות. מרחב חקלאי שזור עצי זית עתיקים, חלקם בני מאות שנים, שמהווים חלק אינטגרלי מנוף הקדומים המפורסם של הגיא. הפלסטינים מטפלים בהם וכמובן גם מוסקים. בעמק הזה יוצאים ילדי השכונות לשחק, להעיף עפיפונים, לרכב על אופניים. משפחות פלסטיניות יוצאות כאן לבילוי משפחתי בחיק הטבע.
אלא שבשנתיים האחרונות, בחסות רשות הטבע והגנים, החלה עמותת אלע"ד – אותה עמותה שביד אחת קונה בתים מפלסטינים בסילואן כדי ליישב בהם יהודים ובידה השנייה מתחזקת את האתר הארכיאולוגי עיר דוד שבסילואן – להפעיל פרויקט תיירותי התנחלותי שחולש על כל חלקו המזרחי של הגיא.
הפרויקט שינה את האיזור באופן דרמטי. מרכז מבקרים מגודר הוקם בליבו של הגיא והשטח שהיה נגיש לכולם הפך לפחות נגיש. במסגרת הפרויקט החלו עבודות בחלקות אותן מעבדים הפלסטינים עשרות שנים, רק אז גילו שהחלקות הועברו לידי האפוטרופוס לנכסי נפקדים. בחלקות אחרות נעשה שימוש בצווים עירוניים אחרים שמאפשרים לבנות טרסות ולסלול שבילים, אבל לא, לא לפלסטינים.
אם תקראו את ההזמנה באתר הזאפה המזמינה אתכם לערב קסום בטבע האורבני של ירושלים בגיא בן הינום, לא תמצאו דבר מכל זה. כאשר את או אתה מגיעים להופעה במתחם של אלע"ד בגיא בן הינום, אתם הופכים לחלק משינוי אופיו של המרחב הפלסטיני. עמותת אלע"ד ומטרותיה מוכרות וידועות. העובדה שהמדינה וזרועותיה עומדות מאחוריה ומסייעות לה גם היא ידועה. אבל האם הזאפה רואה עצמו חלק מאותו מפעל? האם הוא מוכן לתת לגיטימציה לפרויקט הזה ואגב כך להביא גם אתכם להיות שותפים פעילים?
לפני כשבועיים הופיע במקום מוש בן ארי ושבוע אחריו מארק אליהו. שני האמנים קיבלו פניות ממאות ישראלים וירושלמים לא להגיע למקום ולפגוע במרקם החיים הירושלמי. נניח שאותם אמנים לא ידעו מה נעשה בגיא. בזאפה כבר לא יכולים להגיד לא ידענו.
לפני כשלוש שנים שיתף כבר הזאפה פעולה עם עמותת אלע"ד. בעקבות קמפיין ציבורי דומה ביטלו אז האמנים ארקדי דוכין ודני רובס את הופעתם בבית בגיא – אולם אירועים אחר של העמותה בגיא הנמצא עשרות מטרים בודדים מהמתחם החדש. שני האמנים הסבירו כי אינם רוצים להיות חלק מהויכוח הפוליטי. נראה שהזאפה לא למד דבר ושוב הוא מזמין אמנים – ואתכם – להשתתף בפרוייקט הפוליטי של אלע"ד שמטרתו לדחוק את הפלסטינים מהאיזור.
זכותם של אמנים להופיע היכן שהם רוצים, אבל גם להם וגם לזאפה יש חובה ואחריות כלפי הקהל שלהם. בעוד שאביב גפן הלך לבית אל בראש מורם ובצורה מודעת להופיע בפני המתנחלים, הקהל שיגיע להופעה של עברי לידר בגיא בן הינום לא יודע לאן הוא הולך. סביר להניח שהתל אביבים שיעשו דרכם להופעה מאה מטר מסילואן כלל אינם מודעים לכך, ולו היו יודעים כנראה שחלקם הגדול היה מוותר על התענוג המפוקפק לסייע לאלע"ד.
במוצאי שבת תתקיים הפגנה מול מידטאון זאפה בתל אביב. רבים כבר הודיעו שיגיעו ויאמרו לזאפה לא לתת במה לאלע"ד – שוב. מי שמעוניין להיות חלק ממפעל פוליטי צריך להבין שלקהל יש עמדה משלו. זה נכון גם לאמנים וגם לזאפה.
>> רז הנדלר הוא סופר ותושב אבו תור. ההפגנה תתקיים במוצ"ש, 21:15, מחוץ למועדון זאפה מידטאון, דרך בגין 144. פרטים נוספים כאן
>> אסף מור סמנכ"ל השיווק והמכירות בקבוצת זאפה מסר בתגובה: "קבוצת זאפה מגנה כל ניסיון לקשור ולחבר בין הפקת המופעים בירושלים לבין ויכוח פוליטי כזה או אחר. חשוב לציין כי המופעים מתקיימים בשטחי רשות הטבע והגנים. צר לנו כי גורמים פוליטים מנסים לקשור את קבוצת זאפה והמופעים להתארגנות ולאג'נדה פוליטית, בעוד שלזאפה אין כל קשר לכך. כל שנוכל לומר הוא שהוזמנו באהבה לעשות שמח והמופעים יתקיימו באהבה ובכבוד רב לקהלים השונים והמגוונים".