מלחמת אוכל: המסעדנים בתל אביב מתאגדים להציל את הענף הקורס

מיליוני שקלים שנגבים רטרואקטיבית על העסקת עובדים זרים, מיסוי טיפים שנוי במחלוקת ושר אוצר שקורא להם גנבים - המסעדנים יוצאים למלחמה, גם בשביל שהמבורגר לא יעלה לכם 80 ש"ח

"שילמתי על זה מחיר יקר". שף יהונתן בורוביץ' (צילום: איליה מלניקוב)
"שילמתי על זה מחיר יקר". שף יהונתן בורוביץ' (צילום: איליה מלניקוב)

ענף המסעדנות הישראלי גוסס. ספק אם אי פעם מצבו היה גרוע כל כך והמשבר עמוק יותר. מחסור חמור בכוח אדם, כשל שוק בהכשרת טבחים, לייבור קוסט שעלה באופן פראי, רווחיות שנשחקה באופן קריטי ומכה אחרי מכה שהוא חוטף מהמדינה מביאים לקריסתו המהירה. את התוצאות כבר אפשר לראות בבירור: מסעדות חדשות לצד מסעדות ותיקות מתמוטטות בקצב מהיר וסוגרות את דלתותיהן. הסגירה האחרונה: בליני, שפעלה 24 שנים בנווה צדק. כמה ימים לפניה נסגרה מסעדת מיטבול בראשון לציון אחרי 14 שנות פעילות. עוד סגירות של הזמן האחרון: אורנה ואלה שפעלו 20 שנה, ננוצ'קה שעבדה 16 שנה, דה באן שעבדה שבע שנים, החלוצים 3 שפעלה שש שנים, פונדק דה לוקס שעבדה ארבע שנים, עד העצם בהרצליה, אסיה ביפו, דייגו סאן, והרשימה עוד ארוכה.

ענף המסעדות הוא המעסיק הפרטי השני בגודלו בארץ. עם שורותיו נמנים כ־200 אלף עובדים בכ־12 אלף מסעדות, ברים ובתי קפה. הוא מייצר כ־20 מיליארד ש"ח בשנה, ותרומתו לענף התיירות בישראל משמעותית במיוחד. למרות הכוח הכלכלי האדיר הזה הוא אינו זוכה לתמיכה מהמדינה אלא סובל מגזרות חדשות לבקרים. אף שהוא ענף עם קשיים כרוניים בגיוס עובדים, המדינה אינה מסייעת לו במתן הגדרה של עבודה מועדפת בדומה לבתי מלון ולתחנות דלק. הוא סובל ממחסור תמידי בטבחים, אך משרד העבודה מכשיר רק כשליש מהמספר הדרוש כדי לקיים אותו בכבוד.

עד לפני כחצי שנה היו מסעדני ישראל נטולי הנהגה אמיתית וייצוג ממשי שנועדו להגן על האינטרסים של המסעדנים מול גזרות האוצר. במשך שנים רבות מדי הזניח איגוד המסעדות את הטיפול בבעלי העסקים בכל רחבי הארץ, התמקד רק בקושי במסעדות אחדות בתל אביב, ובעיקר לא הצליח לקדם את מעמדם מול הרגולטור.

ננוצ'קה ז"ל. צילום: יח"צ
ננוצ'קה ז"ל. צילום: יח"צ

רק בחודשים האחרונים, כשהמצב הידרדר מאוד, החלו המסעדנים להתעורר. ההבנה שכך אי אפשר להמשיך הולידה מחאה שהתחילה מלמטה וצוברת כוח מדי יום. לפני כחצי שנה קמה התארגנות חדשה, ארצית, של מסעדנים שהכירו בעובדה שהמצב קריטי, ואם לא ישלבו כוחות ויתקוממו עכשיו, מחר כבר יהיה מאוחר מדי. כ־2,500 איש ממסעדות בכל הארץ הצטרפו לארגון החדש, ובכל יום המספר הזה גדל. בימים אלה יוצאים חברי האיגוד לגיוס מסודר של כספים ולביסוס מבנה ארגוני שיאפשר המשך פעילות יעילה מול הרשויות: ועד מנהל עם מנכ"ל מקצועי, רואה חשבון, עורך דין, יועץ ארגוני, לוביסטים ויחצנים, לצד נציגי מסעדות מכל אזור בארץ. מוזר ככל שזה נשמע, למעט ועד המסעדות האתניות, הפועל באופן מסודר ומאורגן ושומר על זכויותיהן אל מול נציגי הממשלה, אין לשאר המסעדות בישראל שום גוף הדואג להן. בלי לוביסטים בכנסת, למדו המסעדנים בדרך הקשה, אף אחד לא סופר אותך.

עוד כתבות שיעניינו אותך:
ההמבורגר הסודי שמשגע את העיר
כנאפה בר חדש נפתח בפלורנטין
כוכבי MKR פתחו מסעדה שתאכזב אתכם

השף יהונתן בורוביץ' הוא אחד האקטיביסטים הבולטים במאבק הנוכחי. “במשך שנים היה לנו איגוד מחורבן שלא הבין שום דבר בפוליטיקה והזניח את הטיפול בנו. כל מסעדן נאלץ להתמודד בעצמו מול הר של קשיים. העבודה התייקרה באופן דרסטי. שכר המינימום עלה. אם לפני עשר שנים הרווח הגולמי שלנו היה 17 אחוז, היום הרווח הגולמי שלנו עומד על 3 אחוזים. זה מצב שביר מאוד. אפצ'י הכי קטן והכל קורס. אסור לטעות: המסעדות בארץ כבר לא מרוויחות כסף, הן רק מגלגלות כסף. ענף שלם עומד להתמוטט, אבל שר האוצר לא סופר אותנו.

פונדק דה לוקס, גם הוא הלך מאיתנו. צילום: יונתן בן חיים
פונדק דה לוקס, גם הוא הלך מאיתנו. צילום: יונתן בן חיים

“אנחנו הענף הכי מושמץ בארץ. הציבור חושב שאנחנו מיליונרים שמנצלים את הטבחים ואת שוטפי הכלים. לך תסביר להם שאני מתחנן לעובדים, מציע עשרת אלפים ש"ח בחודש לשוטפי כלים, אבל הם לא מוכנים לבוא ולעבוד. אנשים חושבים שאנחנו גנבים כי סלט עולה 60 ש"ח. איך תסביר להם שמה שנשאר לנו ביד מה־60 האלה הם שלושה שקלים? הרי אי אפשר להקפיץ מחירים בצורה ריאלית, כי כמה בן אדם כבר יכול לשלם על סלט? שר האוצר קורא לנו עבריינים כאילו אנחנו לא משלמים מסים כחוק. יש פה פרדוקס אדיר: אנשים רואים כל היום תוכניות בישול בטלוויזיה וחושבים שעולם המסעדות מלא זוהר ותהילה, אבל בפועל התדמית שלנו כל כך ירודה בעיניהם".

בין שפע הנושאים המטרידים היום את המסעדנים יש כמה שממש מדירים שינה מעיניהם. חוק הטיפים, לדוגמה. על פי פסיקת בית הדין לעבודה, החל מ־1 בינואר 2019 הטיפים למלצרים ייחשבו כהכנסה של המסעדה, המסעדנים ישלמו עליהם מס, ושכר המלצרים יירד בחצי. אם המדינה גם תגבה מע"מ על הטיפים, פירושו של דבר גזר דין מוות למקצוע. גם חוק הפיקדון המחייב עובדים זרים להפריש 20 אחוז ממשכורתם לקרן ייעודית שאותה יוכלו לפדות רק בעת עזיבתם את הארץ ומחייב את המעסיקים להפריש עוד 16 אחוז לאותה קרן – הופכת את חיי המסעדנים לבלתי אפשריים ומוטל כמעין עונש של המדינה על העסקת זרים. וכמובן הגזרה האכזרית מכולן: היטל העובדים הזרים. בהיעדר מדיניות הגירה מסודרת של משרד הפנים נדרשו המסעדנים לשלם באופן רטרואקטיבי, שש שנים לאחור, 20 אחוז משכר העובדים הזרים שעבדו אצלם. הסכומים מגיעים למיליונים. זו גזרה שאי אפשר לעמוד בה, והיא עלולה למוטט גם את החזקה שברשתות והיציבה שבמסעדות. “אני נדרש עכשיו לשלם באופן רטרואקטיבי על עובדים זרים שעבדו בקפה 48, שאותו סגרתי כבר לפני כמה שנים", אומר בורוביץ'. “המדינה לא ידעה מה לעשות עם הסיטואציה מאז 2003, ובסוף זרקה את זה עלינו".

הקראק פאי של יהונתן בורוביץ זועק הצילו. צילום: ירון ברנר
הקראק פאי של יהונתן בורוביץ זועק הצילו. צילום: ירון ברנר

גם רותי ברודו, מבעלי קבוצת R2M שפעילה מאוד במאבק, אומרת: “מסעדנות היא תעשייה שצריכה עידוד ועזרה מהמדינה, אבל מה שקורה פה הוא ההפך המוחלט. היטל העובדים הזרים, הפיקדון, מיסוי על הטיפים של המלצרים – בשנה האחרונה הכל קורה יחד. ואני שואלת למה? איפה השכל? אדם קם בבוקר, לוקח יוזמה וסיכון, פותח עסק, משקיע את כל כספו וחסכונותיו, ובזיעת אפו מתחיל להרוויח קצת כסף. לאט לאט הוא בונה את עצמו ואת השם שלו. באה המדינה ואומרת לו: יופי שפתחת עסק, עכשיו תכניס לקופת המדינה 17 אחוז מע"מ מהמחזור שלך. בסוף החודש גם תשלם לנו 25 אחוז מס על הרווח. מהמשכורות של העובדים שלך ניקח עוד כ־25 אחוז מס. באמת יופי שהחלטת לפתוח עסק, כי זה בעיקר מעולה למדינה, לא לך. הכנסה בטוחה, בלי מאמץ, בלי לקחת סיכון, בלי השקעה – מדינה בת מזל!

"ונגיד שעד כאן הכל בסדר, ושחלק מהיזמים הקטנים הצליחו לשרוד ולתת למדינה 17 אחוז מע"מ ועוד מסים, ולהשאיר לעצמם רווח קטן. אבל כאן נכנס סיפור ההיטל. ביום בהיר אחד המדינה החליטה שהאריתריאים שהיא הכניסה לארץ הם עובדים שעליהם צריך לשלם היטל של 20 אחוז מס, נוסף על שכרם. למה? כי ככה בא להם בממשלה. בלי הסברים".

אם תעסיקו ישראלים תוכלו לחסוך את ה־20 אחוז האלה.

"אז זהו, שאין עובדים אחרים שרוצים לעשות את העבודה של האריתריאים. כל התחום שלנו סובל ממחסור קיצוני בכוח אדם: טבחים, מלצרים, שוטפי כלים ועובדי ניקיון. במקום לקבל עזרה מהמדינה, שהיא המרוויחה העיקרית מהעסק שלנו, אנחנו מקבלים בעיטה חזקה וחסרת רחמים ישר לביצים.

רותי ברודו, פעילה במאבק. צילום: איליה מלניקוב
רותי ברודו, פעילה במאבק. צילום: איליה מלניקוב

“גם ככה מסעדנות זה עסק קשה. עזבו אותנו במנוחה, תנו לעבוד, תעזרו לנו לפתור את בעיית העובדים הזרים ובעיית כוח האדם. בזמן האחרון אני מסתובבת עם תחושה שהמסעדנות בארץ נמצאת בסוף דרכה, שאנחנו חוזרים 30 שנה אחורה, כשישיבה במסעדה או בבית קפה לא היו עניין יומיומי. עוד מעט הכל יהיה עוד יותר יקר, ורק מעטים מאיתנו יוכלו להרשות לעצמם לבלות במסעדה. מסעדות נסגרות פה כל הזמן, וייסגרו עוד הרבה. במקרה הטוב ייפתחו במקומן מזללות של אוכל מהיר, בלי שירות ובלי חוויית אירוח. אנחנו כבר בתחילתו של התהליך הזה".

עו"ד עמית גרוס, המעניק ייעוץ משפטי לרוב הרשתות והמסעדות הגדולות בארץ, מטפל עכשיו בהתנדבות גם בארגון המסעדנים החדש. “חייבים להבין שהמודל העסקי השתנה", הוא מדגיש. “מה שהיה פה לפני עשר או חמש שנים כבר לא רלוונטי היום. גם ככה המודל העסקי ההוא השאיר למסעדה אחוזי רווח נמוכים מאוד, ואם מוסיפים לכך היטלים וגזרות, המסעדות קורסות. זה לא סתם שבכל שני וחמישי מסעדה אחרת מתמוטטת. זה צריך להדליק נורה אדומה גדולה. לצערי, ואני אומר את זה מתוך ידיעה אישית, כבר בחודשים הקרובים תראו פה עוד כמה מסעדות שיתמוטטו, הן לא יעמדו בזה. ודאי אם יטילו גם חובת תשלום מע"מ על הטיפים. אני כבר לא מדבר יותר על מסעדות יוקרה, אבל גם קז'ואל דיינינג לא יהיה פה יותר, כי כל המבורגר יעלה 80 ש"ח. הרי בסוף הכל מגולגל על הצרכן".

איך פותרים את זה?

"כדי להפוך לתעשייה רצינית, כזו שאי אפשר להתעלם ממנה ושתהיה חזקה בדיוק כמו איגוד בתי המלון וההתאחדות התעשיינים, חייבים גוף מאוחד שפועל בכל הכוח לטובת המסעדנים בכנסת. משרד הכלכלה חייב לבדוק את כל תחלואי הענף בשנים האחרונות, ולמה כל כך הרבה מסעדות, גם ותיקות ויציבות, שמנוהלות בידי אנשי מקצוע, קרסו כך. דרושה בדחיפות רפורמה בענף, שתבחן איך מעודדים ישראלים להיכנס לעבודה הזאת ואיך מתמרצים אותם. אנחנו במצב חירום. הגזרות האחרונות ממוטטות את הענף כולו. זו שנת בחירות, וצריך לנצל את ההזדמנות שהפוליטיקאים קשובים עכשיו הרבה יותר. צריך רק מי שידאג לאתר את הפוליטיקאי הנכון, שידאג לאמץ את המסעדנים ויטפל בצרכים שלהם. המון סוגיות בוערות דורשות טיפול מיידי. המשרד שלנו נרתם לסייע להם בהתנדבות, כי אנחנו מבינים שיש פה סכנה של ענף שלם".

תגובת איגוד המסעדות: 
המשבר הנוכחי בענף לא נגרם בגלל איגוד המסעדות.
יהונתן בורוביץ ניסה להיבחר לועד המנהל של האיגוד בבחירות האחרונות במרץ השנה ונכשל.
צר לנו, שהוא בחר לתקוף את האיגוד, במקום את ממשלת ישראל שהקריבה את תעשיית המסעדות כדי לקושש כמה קולות בקלפי.
חברי הקבוצה צריכים להבין שיש פער עצום בין 2500 חברים בקבוצת פייסבוק, כך ע״פ טענת הקבוצה ,לבין חברות אמיתית בארגון.
קבוצת R2M פעילה מרכזית באיגוד מיום הקמתו והייתה שותפה לכול תהליך קבלת ההחלטות בנושאים המהותיים שעלו בשנים האחרונות בהם, ההיטל על העסקת עובדים זרים, חוק הפיקדון ופסיקת הטיפים.
הקבוצה פועלת גם היום, מתוקף חברותה בדירקטוריון האיגוד,בהידברות בין האיגוד אל מול גורמים אחראיים מתוך קבוצת המסעדנים בניסיון לאחד ולפעול בקול אחד לטובת הענף.
אנחנו מזמינים את כל המסעדנים לכנס האיגוד ״ טיפים סדר עולמי חדש״, שיתקיים בתאריך 28.11.18 בגני התערוכה.