פלורנטין קורסת תחת הצפיפות וערימות הזבל, וזה יחמיר

דירות נבנות, תושבים מתאכלסים, ורק התשתיות נותרות כשהיו וקורסות תחת העומס. תושבי פלורנטין מוחים

שכונת פלורנטין (צילומים: בן קלמר, Shutterstock)
שכונת פלורנטין (צילומים: בן קלמר, Shutterstock)
29 במאי 2019

מגורים בפלורנטין הם חוויה התובעת כישורים ייחודיים, כגון פילוס הדרך בין הררי זבל, פסולת של אתרי בנייה והמוני עוברים ושבים את הרחוב. השטח המרובע התחום על ידי הרחובות העלייה, דרך סלמה, דרך יפו ואליפלט הוא ככל הנראה אחד האזורים הצפופים בתל אביב. שכונת פלורנטין עוברת בשנים האחרונות תהליך של בנייה והתחדשות, אך התשתיות אינן עומדות בעומס. בעשור האחרון נבנים בשכונה לא מעט בניינים ופרויקטים חדשים – הבולט שבהם הוא פרויקט רביעיית פלורנטין המתנשא לגובה בלב השכונה וכולל שישה בניינים בני תשע קומות – ובעתיד יבואו האנשים שיאכלסו אותם. אם השכונה קורסת תחת העומס כבר עכשיו, מפחיד לדמיין כיצד עתידה להיראות השכונה בשנים הבאות.

"אחד היתרונות במקום צפוף הוא הנגישות למגוון גדול של שירותים", אומרת ליאת איזקוב בן שטרית, אדריכלית ויועצת בתחום הצפיפות העירונית ותושבת השכונה לשעבר. "בפלורנטין זה לא מספיק. יש בפלורנטין אחלה שירותי מסחר ובילוי, ועכשיו העירייה התעשתה והקימה גנים ובית ספר, אבל זה טיפה בים. הייתה תוכנית להקים בריכה שחייה עירונית בשוק העלייה, ולא ברור מה קורה עם זה. הבניינים שתוכננו כבר נבנו והבריכה – לא".

כמי שמתמחה בתחום הצפיפות העירונית, מסבירה איזקוב בן שטרית כי בשכונה צפופה יש חשיבות עצומה לגינות הציבוריות, לצמחייה ולעצים. "את כל השירותים שצריך וניתן לספק לתושב אפשר לצופף ולבנות לגובה עוד קומות, אבל לטבע אין תחליף. זה צורך בסיסי, בייחוד עבור אוכלוסיות שמבלות את רוב שעות היום בשכונה כמו ילדים ואנשים מבוגרים. צריך לעשות מאמץ כדי לספק את הצורך הזה. אני חושבת שכן נעשים מאמצים, ובכל זאת יש באזור נקודות שזועק לשמים שהן יהיו גינות".

היא מדגישה כי העתיד של השכונה תלוי כולו בגישה של העירייה והנכונות שלה לשפר ולחזק את התשתיות והשירותים לתושבי פלורנטין. "הכל שאלה של איך העירייה תסתכל על המרחב הזה. כשהצפיפות גדלה אי אפשר לנתק דברים זה מזה. אם העירייה תזרים מאות אלפי כלי רכב דרך ציר שלבים לתוך פלורנטין, הרכב הפרטי ישלוט ברחובות ולא הגינות והשטחים הציבוריים ותהיה לכך השפעה ישירה על איכות החיים. האם העירייה באמת נערכת לחזק את השירותים בשכונה? איפה הבריכה שהבטיחו להקים? איפה מוסדות התרבות? עשו עבודה מדהימה בתכנון מתחם שוק העלייה, אבל שום דבר מזה לא מתממש, רק עוד ועוד יחידות מגורים. לא יזיק לחזק את הקשר עם התושבים ולהקשיב לרעיונות שלהם".

לא מעט מהתושבים – שכבר הורגלו לאשפה ברחובות, לחולדות, למחסור בתאורה הולמת ולהזנחה כללית שמושכת לסביבה חסרי בית ונרקומנים – החלו לחוש באחרונה כי העומס הרב על התשתיות הגיע לנקודת האל חזור. בקבוצות הפייסבוק השונות של תושבי השכונה וגם בעמוד הפייסבוק של העירייה מלינים תושבים על מחדלים רבים. "בין הנרקומנים לבין ההומלסים, בין העובדים הזרים לבין הפשיעה, בין ריח הפיפי החזק לבין הזונות, בין מקבצי הנדבות לבין מכוני הליווי, בין הסירחון לשיפוצים, בין הרעש לתשתיות הלא נוחות, בין הגנבים לזבל שזרוק בחוץ, בין האלימות בלילה לבין הקללות, בין הדקירות לזריקות האבנים, בין ריח הנייס גאי לחשיש מתחנה מרכזית, בין הקקי בכל מקום לקקי בכל מקום – קם לו ברחוב דרך סלמה מתחם בוטיק… מהרו לפני שיגמר", כותב בציניות אלון, תושב השכונה, ומעורר גל של תגובות מזדהות.

ניצחון במערכה

"אני לא חושבת שיש פה שום דבר חדש. אלה אותם הדברים שמדברים עליהם כבר שנים", אומרת הילה הראל, תושבת ותיקה של השכונה ואקטיביסטית אורבנית. "אני גרה בפלורנטין במשך 21 שנה, וזה פשוט מדהים שאותם דברים עולים כל הזמן. ענייני הניקיון, הצפיפות – אין מה לעשות, השכונה מתוכננת מראש באופן מסוים – אבל בתוך הנתונים הקיימים נראה שהעירייה לא מצליחה למצוא פתרונות אף שאנחנו כתושבים עשינו לה עבודת מחקר מקיפה מאוד. המחסור בתאורה, בפחים, התשתיות הלא תקינות, הכבישים והמדרכות – הכל נשאר אותו דבר. מישהי מהעירייה אמרה לי שאוספים אצלנו את הזבל פי שלושה מבכל שכונה אחרת בעיר, אבל זה לא משנה – בסוף היום את מסתובבת בפלורנטין ועדיין רואה המון זבל. התברואה צריכה להתנהל פה אחרת".

איזקוב בן שטרית שותפה לדעתה של הראל לפיה הקמת בית הספר בפלורנטין הובילה לשיפור במצב. "מדובר בשכונה שהיא אחת הצפופות בעיר ובארץ והענייה ביותר בשטחי ציבור בתל אביב", היא אומרת. "עד לא מזמן לא ניתן מענה מספק לתושבי השכונה. מאז שנפתח בית הספר תושבים נאבקו למען שימוש בשטחים בבעלות העירייה, שטחים שהתכוונו למכור לטובת פרויקטים יזמיים, ועצרו את התהליך הזה בעזרת חברי מועצה עם יותר מודעות. התוצאה היא שבמקום עוד פרויקט יש היום גינה שהוקמה מול בית הספר, אבל זה לא מספיק, וכל אחד מהדברים האלה זה מלחמות עולם בין התושבים והעירייה", היא מסכמת בנימה פסימית.

מעיריית תל אביב־יפו נמסר: "העירייה משקיעה משאבים רבים בניקיונה של שכונת פלורנטין ופועלים בה מדי יום רכבי שטיפה וטנדרים לאיסוף אשפה, החל משעות הבוקר המוקדמות ועד השעה 21:00. נוסף על כך פועל בשכונה רכב צמוד לפינוי אשפה המופעל בכל יום, כולל בסופי שבוע משעה 5:00 ועד 22:00. במקביל מטופלות באופן נקודתי תלונות תושבים לבעיות ניקיון או איסוף אשפה. אנחנו קוראים לתושבים הנתקלים במפגעים לפנות למוקד העירוני והנושא יטופל בהקדם".