פסטיבל ישראל 2023 מציג: חכם יותר, נועז יותר, לוחמני יותר
תחת הכותרת "אמנות | לחימה" ייפתח פסטיבל ישראל ב-1.8 בפעם ה-62, ויציע מגוון מופעי מוזיקה, מחול ותיאטרון מהאיכות הגבוהה ביותר מהארץ ומהעולם, ובתוכניה שנראית על הנייר כיפית, קומוניקטיבית ומזמינה מתמיד. כל הפרטים בפנים (טוב, אולי רוב הפרטים)
פסטיבל ישראל חוזר אלינו בפעם ה-62, שזה הרבה מאוד פעמים, ויתחולל השנה תחת הכותרת "אמנות | לחימה" בין ה-1.8 עד ה-11.8 בשלושה מוקדים מרכזיים: גן העצמאות בירושלים, שם יתרחשו הופעות מוזיקה גדולות, תיאטרון ירושלים שבו יעלו מרבית המופעים הנחשבים, וקמפוס ירושלים לאמנויות (משכנם החדש של בית הספר לקולנוע סם שפיגל, ניסן נתיב, בית הספר לתיאטרון חזותי והמרכז למוזיקה מן המזרח) יארח שלושה ימים דחוסים של יצירה שהולכת קצת יותר על הקצה.
בפסטיבל השנה ישתתפו שמות עולים וכוכבות גדולות מהעולם: גורו הפודקאסטי איירה גלאס; טריונה Tank בול סולנית Tank and The Bangas; הכוריאוגרפית אליס ריפול מברזיל; יוצרת התיאטרון לולה אריאס והכוריאוגרפית מרינה אוטרו מארגנטינה, יחד עם הקבוצות והאנסמבלים שלהן. לצד זה ישתתפו יוצרים ויוצרות מקומיים שיציגו בבכורה בפסטיבל עבודות מקור ובהם: נטע וינר, קורין קיציס, מארק אליהו, אקו, סמיון אלקסנדרובסקי, מאיה קוסובר וניר גורלי, שי צברי, יענקל'ה רוטבליט, ריטה, אתגר קרת, גלי עטרי, יסמין מועלם, קולקטיב האמנים החיפאי Broken Fingaz, אלי לוזון, איתמר שמשוני, אופיר יודילביץ' ורבים נוספים.
פתיחת הפסטיבל תוקדש לשני קונצרטים בינלאומיים גדולים, וניכר בתוכניה כי הוקדש מאמץ עז לנתק את הפסטיבל ממעמדו האליטיסטי והמעט נפוח ולחבר אותו אל קהל צעיר יותר, מבלי לוותר על איכות המופעים ועל הרמה התרבותית הגבוהה. כך, למשל, אמור אחד ממופעי הפתיחה להציב על הבמה של גן העצמאות את הזמרת הפנומנלית טריונה "Tank" בול מטאנק אנד דה באנגאס לצד יסמין מועלם ואקו, בעוד מופע גדול נוסף יפגיש את מרק אליהו שינגן אהבה עם עומר פארוק טקבילק, ריטה, ולארי חמאתי ושי צברי.
"בשלב מוקדם של העבודה על פסטיבל ישראל 2023 גלגלו רוחות המציאות אל החדר את המושג 'אמנות לחימה'", כתבו המנהלים האמנותיים של הפסטיבל, מיכל ואעקנין ואיתי מאוטנר. "אחרי שהתגלגל פנימה, החל להשתהות ואז גם לחלחל. התוכנית האמנותית הלכה והתעצבה כשהוא ברקע, ואנחנו חיפשנו תשובות לשאלות שנוגעות לתפקידה ולמקומה של האמנות במציאות הנוכחית. מתוך העדשה הזאת הצלחנו להבחין שהתוכנית שאנחנו אוצרים נאספת אל המרחב הגועש שבין אמנות ולחימה. שהיא גורמת לשתי המילים האלה להשתקף האחת באחרת, להתנגש זו בזו. פסטיבל ישראל 2023 מבקש להניח את המילים הללו במרכז, על הבמות, במרחב הציבורי, בדימויים הגרפיים, בטקסטים שנכתבים. להעלות אותן כשאלה, כהצעה, כנקודת קונפליקט. להתבונן בסקרנות בנעשה סביבן".
כמה היילייטס מהפסטיבל? בבקשה, מספר מופעים בינלאומיים בולטים יעלו על בימות הפסטיבל בתחומי המחול והתיאטרון, ואתם צריכים לטוס ולהשיג כרטיסים למופעים הבאים: "MINEFIELD" – עבודת הדוקו-תיאטרון המצליחה של היוצרת הארגנטינאית לולה אריאס המפגישה 30 שנה אחרי מלחמת פוקלנד- אויבים לשעבר לסיור רב-ערוצי בנבכי הזיכרון שלהם; "Fuck Me" – התרחשות פרפורמטיבית המחברת בין נקמה, פנטזיה ושליטה, עבודה של אליס ריפול הברזילאית, אחת היוצרות הבולטות והמסקרנות בעולם המחול; "LAVAGEM" – מופע אנרגטי, סוחף ומלא תשוקה שמרחיב את הסדקים הצרים בין הנקי והמלוכלך, בין המותר והאסור, בין העונש והגאולה.
עוד בפסטיבל: הפודקאסט האהוב "שיר אחד" עולה על הבמה ושובר את חוקי הפורמט של עצמו: שלושה שירים עם חיבור בלתי שגרתי של אלי לוזון, גלי עטרי, קורין אלאל, דני בסן, יוני רועה, יענק'לה רוטבליט ויוצרי ההסכת מאיה קוסובר וניר גורלי; "סיפורים חצי אפויים על האמא המתה שלי" – אתגר קרת והגורו של עולם הפודקאסטים, איירה גלאס, עושים בית ספר לסטוריטלינג; "יאמא" – נטע וינר במופע רב-לשוני אל עומק השכבות שמתחת למקום הזה; "לאב מי טנדר" – יצירה דוקו-תיאטרלית של קורין קיציס על אישה שמזמינה את החיים לקרב כדי להתפייס; ו"עיר מפעל", פרויקט הצלת הצעצועים המבריק של האמן איתמר שושני. וכל זה, כאמור, רחוק מלהיות הכל. התוכניה המלאה כאן.