הקולקטיב חוזרת בהרכב קצת אחר – ועם אלבום מסקרן במיוחד

כמעט ארבע שנים עברו מאז האלבום האחרון של הקולקטיב, ומאז התחלפו בה שלושה חברים. עידן רבינוביץ' מבטיח שזה נגמר בטוב ומסביר את הקאבר ההוא לסטטיק ובן-אל

החברים המייסדים של הקולקטיב (צילום: מיכאל טופיול)
החברים המייסדים של הקולקטיב (צילום: מיכאל טופיול)
18 בינואר 2018

בעולם המוזיקה, יציבות ואורך רוח הם רכיבים מרכזיים בחיי להקה, לצד חלום ההצלחה. במקרה של להקת הקולקטיב, שהורכבה משבעה חברי ילדות ופעלה במשך קרוב לעשור עם הגרעין המייסד – ההרכב האנושי היה לא פחות חשוב מהתמהיל המוזיקלי שלה, שנע בין פולק לאלקטרוניקה. הקולקטיב שינתה את פניה כשנפרדה משלושה מהחברים המייסדים – המתופף נדב לוזיה והגיטריסטים דניאל שהם ויוסי מזרחי, אותם החליפו הגיטריסט גיא לנדאו והמתופפים שרון פטרובר ויואב ארבל. בשבוע שעבר הוציאה הלהקה סינגל חדש בשם "Circles" – טעימה לקראת אלבומם הראשון מזה שלוש שנים וחצי, "The Coming Of Light", שייצא באפריל.

מההרכב המקורי נותרו הסולנים עידן רבינוביץ' ורועי ריק, רועי רבינוביץ' (סקסופון) ועמנואל סלונים (בס). אחרי שש שנים שבהן חי ופעל בלונדון, חזר עידן רבינוביץ' לחיות בתל אביב – בעיקר כדי לשמור על יציבות הלהקה.

החברים המייסדים של הקולקטיב (צילום: מיכאל טופיול)
החברים המייסדים של הקולקטיב (צילום: מיכאל טופיול)

"זו הייתה סדרה של התמודדויות, הן בשינויים בהרכב והן בשינויים בחיים האישיים של כל אחד מאיתנו, שדרשה פסק זמן יותר אפקטיבי כדי לעשות את האלבום הזה", מסביר רבינוביץ' את השקט של השנתיים האחרונות. "היינו הרבה שנים בדרכים, ובאופן טבעי זה הוביל לשינויים. מראש היה מאוד חשוב לנו לקחת את הזמן ולהגיד שאנחנו הולכים ליצור את האלבום רק ברגע שנרגיש שלמים איתו. זה מצב יצירתי שונה ממה שהיה לפני כן, אבל זו גם אחת מהחוויות הטובות ביותר שלנו בתור הרכב".

עזיבת החברים השאירה טעם מר בלהקה?

"אף אחד מהשינויים לא היה מפתיע ולא נעשה בווייב רע, נשארנו חברים מאוד טובים והכל נעשה בצורה אוהבת ומפרגנת. העזיבות יצרו לנו אתגר לוגיסטי ויצירתי שלא היה קיים קודם, וגרמו לנו לחשוב מחדש על איך משמרים את הקו המוזיקלי של הלהקה".

איך השפיע ההרכב החדש על האלבום?

"כל תהליך היצירה שלו היה שונה מזה של האלבומים הקודמים – התחלנו מלהיות להקה של הופעות חיות, כי הבסיס שלנו תמיד היה לנגן ביחד, במובן הכי אולד סקול של המילה. היינו מנגנים שעות על גבי שעות בחדרי חזרות ועובדים על דיוק העיבודים. באלבום הזה הייתה חוויה שונה – גם כי ההרכב האנושי השתנה, וגם כיוון שהתנאים הפיזיים שבהם יצרנו את האלבום גרמו לו להיות הרבה יותר 'אולפני'. רוב הדברים הוקלטו בנפרד, והפעם הראשונה שבה ניגנו את השירים שלא במסגרת סקיצה הייתה בהופעה בנובמבר האחרון בבארבי".

אנחנו צריכים לצפות לשינוי מבחינה מוזיקלית?

"הקולקטיב תמיד היה פרויקט שבו ניסינו לזקק את כל ההשפעות המוזיקליות שלנו לכדי משהו אחד, ולצאת מהגדרות ז'אנריות. היה בזה כיף, כי כשבאנו לעבד שיר במתכונת של להקה היה הרבה מאוד חופש מבחינת הכיוון שהשיר יכול היה לקחת. אני לא יודע אם זה קשור לדרך שעברנו, אבל עכשיו זה הצליח למצוא אמצע יותר ברור. האלבום פחות 'קיצוני' בהשוואה לקודמים – אין בלדה מינימליסטית לצד שירי אלקטרוניקה עם ביט היפ הופ כמו שהיה ב-'Pangea'. אני חושב שהמטרה הייתה לעשות משהו יותר אחיד ושלם מהאלבומים שעשינו. יש בו קצת חזרה לשורשים המוזיקליים שלנו, שהם יותר פולקיים ואקוסטיים בחוויה שלהם. עם זאת, הוא גם האלבום הכי אלקטרוני שעשינו".

בין ההשפעות על האלבום החדש שמונה רבינוביץ' ישנם שמות רבים מגזרת האינדי כמו ג'יימס בלייק, סופיאן סטיבנס, הנשיונל ובון איבר, לצד מוזיקה אפריקאית ודרום אמריקאית. עם זאת, הקולקטיב הקליטה לא מכבר קאבר מפתיע לשיר שרחוק מהם מוזיקלית וסגנונית – "סתם" של סטטיק ובן אל.

בוא'נה עידן, הגזמתם.

"אני חייב להגיד שזה אחד מהדברים שעשינו עם הכי מעט מחשבה אי פעם, וזה באמת היה בשביל הכיף. תוך כדי עבודה על האלבום היה יום גשום באולפן וחלק מהחברים התעכבו, אז היינו רק אחי רועי ואני. שנינו היינו אחרי פרידה ואמרנו שזה יכול להיות מצחיק לעשות קאבר לשיר הזה, כי איך שלא מסתכלים עליו, 'סתם' הוא שיר פרידה נהדר ופשוט פופ מושלם. לו הייתה לי שמינית מהכריזמה של סטטיק או בן אל כנראה שהייתי יכול לבנות קריירה כמו שלהם. לצערי אין לי, אז אני צריך להתנחם בלעשות קאברים מדי פעם".

← הקולקטיב ישיקו את האלבום החדש בבארבי, דרך קיבוץ גלויות 52 תל אביב, חמישי (26.4), 20:30, 85 ש"ח