הקהילה ההומואית חייבת להפסיק להיבהל מביקורת. גם של אילן פלד

אילן פלד (צילום: מתוך הקליפ)
אילן פלד (צילום: מתוך הקליפ)

הסינגל המפתיע והסאטירי של אילן פלד, לראשונה בתור עצמו ולא בתור דמות, מבקר בהומור וביעילות כמה מהמאפיינים התרבותיים של הקהילה הגאה. אבל במקום להקשיב לביקורת, או להתווכח איתה, או סתם לקבל אותה בחיוך - מעדיפים לזעום על פלד ואפילו לקרוא בשמות תואר מגוכחים כמו "הומופוב"

11 בספטמבר 2022

בסוף השבוע האחרון הוציא אילן פלד סינגל, לראשונה בתור עצמו ולא כאחת מדמויותיו, והצליח להרעיד את אדמתה של הקהילה הגאה. השיר, שנקרא "אימפורטנט" נכתב על ידי פלד עצמו ועשיר בסאטירה וביקורת על תרבות הומואית. מדובר בצעד מפתיע ונועז שכן פלד עצמו הוא אחד מסמלי הקהילה הגאה בארץ, ובתור פרפורמר אורח קבע במסיבות של עופר ניסים הוא נמצא בלב ליבה של התרבות הלהט״בית המיינסטרימית.

בשיר מדבר אילן פלד על הצדדים השטחיים של התרבות ההומואית, ועל החשיבות העצמית עד כדי עליונות ואגואיזם. הוא מתייחס לנושאים כמו אידאל יופי ודימוי גוף, תרבות הצריכה, תרבות הסמים ויחס לאוכלוסיות אחרות. פלד שוחט פרות קדושות בזו אחר זו. אחת מעניינת במיוחד היא זו הפוליטית שמגיעה דווקא עכשיו בתקופת בחירות: ״מניפה הרבה דגלים / לא חשוב לה מיעוטים / מצביעה למכפישים אבל תצום בכיפורים״. את הביקורת הזו ניתן לייחס אל חלקים בקהילה שקוראים לשוויון זכויות עבור עצמם אך בוחרים לתמוך בימין קיצוני, מסית וגזעני. 

היה ניתן לצפות שהחלק הזה הוא זה שיעורר את הסערה הגדולה ביותר, אך מיד לאחריו שוחט פלד את הפרה הקדושה ביותר עבור הקהילה ההומואית: פונדקאות. פלד מקשר בין הפונדקאות לתרבות הצריכה ("קנית תינוק מושלם לאינסט / בחרת מחו"ל מתוך הליסט / שילמת בביט בקריפט בשיט") ומרשים בחוסר התחשבות בנשים ("למי אכפת מהפונדקאית"). כל התייחסות לנושא הפונדקאות מעוררת אמוציות, ולא קשה להבין מדוע. במשוואת הפונדקאות יש מצד אחד ילדים אנשים שמחפשים לממש את זכותם להורות ומהצד השני נשים וכסף.

כצפוי גם הפעם ההומואים התרעמו וזעמו על השיר שמעז לבקר אותם. היו שהגדילו והאשימו את אילן פלד ב"הומופוביה", שזה פחות או יותר שווה ערך לשמאלנים שמואשמים ב"אנטישמיות". בנושא הפונדקאות היו שהזדעקו על כך שילדים שנולדו מפונדקאות יפגעו מהאמירות לכשיגדלו. הטענה הזו בעייתית מאחר והיא מבטלת כל לגיטימציה לדיון בנושא. פונדקאות היא נושא מורכב וחשוב לאפשר שיח תמידי פתוח ומכבד עליו. כל אדם זכאי רשאי לבחור כיצד לממש את זכותו להורות בכל דרך שתתאפשר לו, אך זו גם חובתנו להעלות ספקות ושאלות על מנת שנוכל לשפר את ההליך או להעדיף אופציות חלופיות.

אז הוא עוד היה בדמות. אילן פלד (מתוך הקליפ של רדיו הקצה)
אז הוא עוד היה בדמות. אילן פלד (מתוך הקליפ של רדיו הקצה)

ישנה חשיבות אדירה בהטלת ספק ובהשמעת ביקורת עצמית בתוך הקהילה. הקהילה ההומואית חזקה דיה כדי להתמודד עם מגוון של דעות והשקפות וגם עם ביקורת, ואלו יחזקו אותה אף יותר. שיח המי טו שהתעורר לאחרונה גם בקהילה הוכיח את חשיבותם של בדק בית וחשבון נפש ועוד יותר מכך את החשיבות של דיון פתוח. הגיע הזמן שבתור אוכלוסיה מוחלשת שנאבקה ועודנה נאבקת על זכויותיה נדע להזדהות גם עם זכויותיהם של אחרים: נשים, ערבים וגם טרנסים וטרנסיות שנותרו מאחור במאבק הגאה. אפשר להסכים ואפשר לא להסכים עם הביקורת של אילן פלד, אבל היא בהחלט מבורכת ומסמלת את החוזק שלנו כקהילה. בנוסף, קשה שלא להעריך את האומץ של אייקון גאה שמאחוריו קריירה מפוארת לקחת סיכון ולהשמיע דעות שלא תמיד מתיישרות עם המיינסטרים.