"זיכרון במטבח": יש עוד דרך לזכור את השואה. דרך האוכל היהודי

הטעם שנשאר. זיכרון במטבח (צילום אנטולי מיכאלו)
הטעם שנשאר. זיכרון במטבח (צילום אנטולי מיכאלו)

מיזם "זיכרון בסלון" כבר הפך מאלטרנטיבה לטקסי יום השואה למסורת של ממש. השנה הם יקיימו בשיתוף עם FOODISH, האגף הקולינרי של "אנו", את אירועי "זיכרון במטבח" - מפגשים עם ניצולי שואה שסיפוריהם תועדו על ידי אנשי אוכל וטעימות ממתכונים שנשתמרו מאז

16 באפריל 2023

בעשור האחרון הצליח המיזם "זיכרון בסלון" ליצור דרך חדשה לזכור את השואה – במפגשים אינטימיים הנערכים בבתים פרטיים, שם מספרים מי ששרדו את התופת על זיכרונותיהם מהמחנות, ומהחיים שהיו לפני כן. בערב יום השואה שיתקיים מחר (שני) תהיה דרך נוספת לזכור: דרך האוכל. שת"פ חדש בין "זיכרון בסלון" ו-FOODISH, האגף הקולינרי של "אנו" (לשעבר בית התפוצות), מתמקד בזיכרונות קולינריים כשער להעלאת זיכרונות על תרבות קולינרית, מנהגים, מסורות והחיים שנעלמו, וכמובן גם סיפורי המלחמה.

אלברט כהן וקרן אגם (צילום דניאל לילה וטל חרס)
אלברט כהן וקרן אגם (צילום דניאל לילה וטל חרס)

את מפגשי זיכרון במטבח הובילו אנשי אוכל שתיעדו את הסיפורים, הטעמים והמנהגים של שורדי שואה מיוון, לוב, רומניה, בולגריה ועוד. כך למשל תיעדה גורו האפייה קרן אגם את סיפורו של השחקן אלברט כהן בן ה־91, יליד בולגריה. בשנת 1943, עם ריבוי מקרי האנטישמיות והפרעות בסופיה, נמלטה משפחתו לדובניצה, שם התוודע כהן לראשונה לתיאטרון ובזכותו, כך הוא אומר, הפך לשחקן. ימי המלחמה עברו על המשפחה בשקט יחסי, אך ההבנה שחיי היהודים בבולגריה אינם בטוחים הובילה לעליה ארצה. האוכל הבולגרי הביתי שהוריו, ואחר כך גם נשותיו, ילדיו ונכדתו של כהן המשיכו להכין, היה הדרך לזכור ולשמר את המסורת של הקהילה היהודית הוותיקה.

זיכרון במטבח (צילום דניאל לילה וטל חרס)
זיכרון במטבח (צילום דניאל לילה וטל חרס)

עוד ישתתפו באירועי "זיכרון במטבח", שילוו בטעימות, פנינה קציר שנשלחה למחנה ריכוז בהיותה בת 11 בלבד ותועדה על ידי אפרת אנזל; השורדות דבורה ווינשטיין שנפגשה עם תמרה אהרוני ולילי נועם שבישלה יחד עם הבלוגר עז תלם; ושמחה רפאל, בתם של חיים ואסתר רפאל, ילידי יוון ושורדי אושוויץ, שנפגשה עם המתכונאית רחלי קרוט והעלתה זיכרונות מתקופת השואה ומימיה הראשונים של מעדניית "חיים רפאל" הוותיקה בשוק לוינסקי. הזיכרונות והמתכונים יקבלו בית קבוע באתר FOODISH, המתעד את המורשת הקולינרית היהודית.
אנו – מוזיאון העם היהודי, קלאוזנר 15 (בתוך מתחם אוניברסיטת תל אביב), שני (17.4) מ-19:30, הכניסה חינם בהרשמה מראש באתר