"כאן ועכשיו" היא גרסה מבולבלת של דף המסרים הנכונים של 2018

הדרמה החדשה והמדוברת של HBO היא מדריך מקוצר לפוליטיקת זהויות שמתחזה לדרמה. מרוב שיש לה מה להגיד על המציאות שלנו כאן ועכשיו, היא לא מצליחה לייצר שום אמירה

מדריך מקוצר לפוליטיקת זהויות. "כאן ועכשיו"
מדריך מקוצר לפוליטיקת זהויות. "כאן ועכשיו"
18 בפברואר 2018

אחת ההצלחות הטלוויזיוניות הגדולות של השנים האחרונות היא "החיים עצמם", מסחטת דמעות ורייטינג שהיא בסך הכל דרמה משפחתית, כזו שנראית כמעט מיושנת כשמניחים מולה את הסדרה החדשה של אלן בול, "כאן ועכשיו" המדוברת. את הדרמה המשפחתית החדשה של HBO מפתה יותר להשוות ליצירה קודמת של בול, "עמוק באדמה". אבל בצפייה ב"כאן ועכשיו" קשה שלא לדמיין את בול שולף אצבע משולשת כלפי משפחת פירסון ובלוטת הרגש העדינה שלה, והולך ליצור סדרה שמדברת לראש, ולא ללב.

עוד ביקורות טלוויזיה:
מה נסגר עם האובססיה של הטלוויזיה לניינטיז?
"להעיר את הדב" מעמתת את הצופה עם הצד האפל של עצמו
"פחמן משודרג": נטפליקס לא עומדת בהייפ שיצרה בעצמה

במרכזה של "כאן ועכשיו" עומדים בני הזוג גרג בוטווייט (טים רובינס) ואודרי באייר (הולי האנטר), והמשפחה הקוסמופוליטית שהקימו לעצמם. את אשלי (ג'ריקה הינטון) אימצו מליבריה, את דוק (ריימונד לי) מוייטנאם, ואת רמון (דניאל זובאטו) מקולומביה. את החבילה סוגרת קריסטן (סוסי בייקון) בת ה-17, בתם הביולוגית היחידה של הוריה, היחידה שלבנה כמותם.

בני הזוג בוטווייט-באייר הם בייבי-בומרז משכילים, היפים לשעבר בוגרי ברקלי שהאמינו שהאהבה והרצון הטוב שלהם יכולים באמת לשנות את העולם. הם בנו את ביתם בפורטלנד הפרוגרסיבית, ושם גם חיים ילדיהם, אלו שנראים כאילו בחרו אותם מתוך קטלוג. אלו גדלו להיות מילניאלז עם מודעות שמנהלים שיחות על לגדול כאפריקאית-אמריקאית ואסיאתי במשפחה לבנה, ואיך זה להיות לטיני שעובר בתור לבן. לא בא להם להיות הפרסומת לבנטון שליהקו הוריהם. האב, גרג, שחוגג שישים בפרק הראשון, נמצא בעיצומו של משבר אמצע-חיים מאוחר. כבר חלפו עשורים מאז פרסם את רב המכר שלו, "מדריך ההדיוט לכאן ועכשיו", והוא כבר מזמן לא כאן ולא עכשיו. הילדים שלו, בניגוד אליו, יודעים שלרקע ולעבר שלהם יש משמעות, גם אם הם לא לגמרי מבינים מה היא.

את מצבת הדמויות הרחבה משלימים ד"ר פרד (לשעבר פאריד) שוקרני ומשפחתו. לאחר שרמון מתחיל לראות חזיונות לא ברורים, הוא מגיע לטיפול אצל ד"ר שוקרני, בעצמו מהגר מאיראן שנרדף על ידי זכרונות מהמולדת. הצופים זוכים להתוודע גם לאשתו מינו ולילדם נביד, ג'נדר-פלואיד שבתוך כותלי הבית עוטה חיג'אב. בראיון ל"ניו יורק דיילי ניוז" לפני השקת הסדרה אמר בול כי לקו העלילה המוסלמי אחראי במידה רבה פיטר מקדיסי, שותפו להפקה ולחיים, שגם מגלם בסדרה את ד"ר שוקרני. "היינו חייבים נוכחות מוסלמית בסדרה", הסביר. "באמריקה של היום, זה נושא שלוחץ להרבה אנשים על איזה כפתור".

במחי ההצהרה הזו, מפיל בול את הסדרה שלו אל הבור שכרתה לעצמה. מסדרה על דמויות שמנסות לעשות את הדבר הנכון, היא הפכה לסדרה שמנסה להגיד את כל הדברים הנכונים. הילדים יודעים שגרג ואודרי מלאים בבולשיט, וגם הצופים יודעים את זה. נכון לעכשיו, הביקורת אותה מבקשת "כאן ועכשיו" להפנות כלפי המעמד הלבן והשבע מועברת בצורה פשטנית מדי והיא לא מספיק מעניינת. הסדרה היא מדריך מקוצר לפוליטיקת זהויות שמתחזה לדרמה, ושמה את הדגש האמנותי שלה על המסר, במקום על הסיפור.

"כאן ועכשיו" פונה לשכל לפני הרגש. מרוב שיש לה כל כך הרבה מה להגיד על המציאות שלנו כאן ועכשיו, היא מסתבכת ולא מצליחה, בינתיים, לייצר שום אמירה מעניינת. כשזה קורה לדמויות שנותרות פלקטיות, כאלו שלצופה קשה להזדהות עמן, להיות בעדן או נגדן, או להרגיש כלפיהן משהו – כל דבר – כמעט בלתי אפשרי לשמור על רמת עניין מינימלית לאורך זמן. "כאן ועכשיו" הייתה מרוויחה לו היה לה קצת יותר לב. עד שתראה לנו אותו, היא תישאר גרסה מבולבלת של דף המסרים הנכונים של 2018.

"כאן ועכשיו", yes Oh, ימי שני 23:00; HOT HBO, ימי שני 22:00