מה הופך את ליסבון לעיר שפשוט מדהים לגור בה?

הילה שוורץ נדדה בין בירות אירופאיות קרות עד שמצאה את נחלתה במעלה גבעה בליסבון. כשצ'ייסר עולה רק אירו אחד ובקבוק יין טוב עולה שניים, אפילו פקידי הרשויות הופכים יעילים ומסבירי פנים. סקר הערים הבינלאומי

ליסבון. צילום: שאטרסטוק
ליסבון. צילום: שאטרסטוק
28 בפברואר 2018

מי שמעתיק את מגוריו לליסבון מוכרח להיות מיטיב לכת. מעשית מדובר בעיר של שבע גבעות. הדרכים ההרריות הופכות כל הליכה לכושר של ממש. אני מתגוררת במעלה גבעה וחשה צורך להתריע על כך מפני כל מי שמוזמן לביתי. הפורטוגלים, כדרכם, מתעלים זאת לטובתם: העיר שופעת בתצפיות, והישיבה על גג שמשקיף על הנוף ממעל, בחיקה של כוס קוקטייל, היא חלק מצו האופנה.

לערים שוות נוספות בעולם:
לונדון
ברצלונה
מלבורן
שיקגו

המקומיים, המטפסים ביזע ממקום למקום, אינם נרגנים כי אם שמחים בחלקם. רוב המהגרים יעידו שמצאו פה איכות חיים שאינה קיימת בשום מקום אחר. שכר המינימום נמוך אמנם (כ־600 אירו), אך על רקע הברקזיט חברות גדולות כדוגמת גוגל ו־Airbnb מוצאות כאן את מקומן בהדרגה.

כך או כך איכות החיים לא באה לידי ביטוי במצב הכלכלי אלא דווקא בהשלמה עם חסרונותיו. התושבים הם אנשים פשוטים, שמחים ולפיכך גם מסבירי פנים. הליכים ביורוקרטיים שלקחו לי חודשים בברלין דרשו כאן שעתיים וחצי בלבד. הם פשוט היו נכונים לעזור.

ליסבון. צילום: שאטרסטוק
ליסבון. צילום: שאטרסטוק

כמי שבאה ממדינות קרות (אנגליה וגרמניה) עם אוכל חם וכבד, האוכל בליסבון מדהים ללא כל ספק. מדובר במטבח על טוהרת הבשר והדגים, ובמובן זה הוא מזכיר לי את המטבח הישראלי. ברחובות פזורים מקומות בסיסיים שבהם מאמא פורטוגלית תבשל לך דג בשבעה אירו, ומכאן אפשר רק לעלות. מלבד זה יש להם אובססיה חמודה למאפים – מתוקים ומלוחים כאחד. מומלץ לנסות את המאפה הלאומי, הפשטל דה נאטה – המתאפיין במעטפת קריספית של בצק עלים ומלית חלמון בטעם וניל, ומעל כל זה שכבת ברולה. בגזרת האלכוהול הצ'ייסרים עולים כאן אירו אחד, ובסופר אפשר למצוא בקבוק יין טוב בשני אירו בלבד. בכל הנוגע לחיי הלילה האזור הקולי הוא בריו אלטו. שוכן בו מועדון בשם לוקס קלאב, שהוא הגרסה המקומית והחמודה לברגהיין. פוקדים אותו אנשים בכל הגילים, לרבות אנשים בני 50 ו־60 שמגיעים להתקרחן. גם אם תגיעו בשלוש וחצי תפגשו בתור ארוך, עובדה מדהימה אפילו במונחי הברגהיין.

עם זאת יש לקחת בחשבון שהעיר משתנה בקצב מסחרר. ליסבון היא מטרופולין בחיתוליה, והמקומיים יספרו על שינויים בלתי רגילים שהעיר עברה בחמש השנים האחרונות, עם התפתחותה של הכלכלה המקומית. הם עצמם פתוחים לשינוי, רוצים להתקדם, ולפיכך גם מעודדים יזמים (העיר שופעת באינקובטורים וחללים פתוחים ליזמים).

עדיין, יש תכונות שאפילו ההאצה הכלכלית לא תוכל להן – למשל הכבוד ההדדי, הפתיחות והקבלה של האחר. בכל עיר אחרת היינו נדרשים ללהטוטים ביורוקרטיים כדי למצוא דירה שנוכל להכניס אליה את הכלב שלנו. כאן הכלבים הם כמו ילדים. אין צורך לשאול אף אחד, והאיסור על אפליה מן הסוג הזה מעוגן בחוק.

אז מה לעשות בעיר?

Jardim da Estrela

פארק מהמם עם אווירה טובה, שני בתי קפה ומלא אנשים שעושים יוגה וקוראים על הדשא.

LxFactory

השוק האהוב עליי בליסבון מתקיים בכל יום ראשון במתחם מגניב שהיה בעבר מפעל ועכשיו הפך להיות אזור מלא חנויות ומסעדות.

103 Rua Rodrigues 
de Faria, Lisbon 1300-501

Rio Maravilha

בר על אחד הגגות ב־LxFactory עם תצפית מדהימה על העיר ועל הגשר האדום המפורסם. ויש בו גם פסל צבעוני שהוא גרסה מודרנית לפסל ישו בריו דה ז'ניירו.

העובדות שבשטח

תושבים: 507 אלף
הכנסה ממוצעת: 3,700 ש"ח
שכר דירה ממוצע: 3,550 ש"ח
חצי ליטר בירה: 9.50 ש"ח
ביג מק: 13.50 ש"ח
נסיעה בתחבורה ציבורית: 6.30 ש"ח